19.4.2024

rajnet

   

rubriky

Region
Města a obce
Turistický servis
Ochrana přírody
Památky
Tipy na výlet
Cykloservis
Zajímavosti
Představujeme
Lidé
Historie kraje
Názory
Odjinud
Rozhovory
Různé
Redakční zprávy
Archiv článků

RajNet

Redakce
Ikonka RajNetu
Napište nám
Hlavní stránka
Archiv článků

Turist. informace

INFOCENTRA
MUZEA v regionu
DOPRAVA

HRADY

Valdštejn
Kost
Trosky
Valečov
Frýdštejn
Rotštejn
Bradlec
Kumburk

ZÁMKY

Mnichovo Hradiště
Dětenice
Humprecht
Hrubý Rohozec

RajNet - Český ráj

Rajnet on-line

Rajnet si nyní čtou lidé.

Počet přístupů

11869

audity

RajNet

Nastavit RAJNET jako startovací stránku. Nastavit na start

Nastavit RAJNET do oblíbených položek. Do oblíbených

novinky e-mailem

Výpis komentářů k článku : Odmítáme protektorát na svých pozemcích

Pomoc [ODPOVĚDĚT]
Pankrac Tangent - 5.11.2004 17:21:15
Pokud ten Viduna fakt prohlasuje to, co prohlasuje, patri spis do ustavu. Clanek obsahuje naprosty blabol, tim nemyslim jeho zpracovani, ktere je pomerne zdarile, ale Vidunova prohlaseni. Predstavte si napriklad, ze byste jako soudni urednik meli posuzovat ustavni stiznost, ve ktere bude hlavni argument "nechceme protektorat zelenych fanatiku, a proto nam vratte nase pozemky, ktere nam ale nejspis nikdo nesebral". Napada vas snad neco jineho nez to sejmout pro nedostatek zalobni legitimace? To je proste folklor. Atd. Autorce preji hodne energie do jeji pozitivni cinnosti a do dalsich clanku s nelehkym nametem.
Re: Protektorát [ODPOVĚDĚT]
Lada - 23.6.2004 7:04:46
Úředníci z CHKO se chovají obdobně, jako se chovali úřeníci v 50. letech při začátku kolektivizace. Nutili lidi z vesnice ke vstupu do družstev, přesto, že neměli sami žádné pozemky a bydleli ve městech. Rozhodovali za druhé a kdo se nepodvolil, pozemky mu stejně, třebas i násilím, k družstvu začlenili. Dnes úředníci z CHKO v podstatě nutí lidi, aby pozemky "vložili" do CHKO. Kdo se nepodvolí, v CHKO skončí stejně. Podobnost čistě náhodná?
Protektorát [ODPOVĚDĚT]
Ondra - 22.6.2004 22:45:03
Rád bych nejprve odpověděl panu Mgr. Beranovi. Jak jsem již napsal ve svém prvním komentáři nám nejde o podporování nelegální těžby dřeva. Nejde nám ani o těžbu nerostů a nikdo z nás nechce takovou činnost provozovat a nikterak devastovat naše pozemky. Naším cílem je hájit vlastnické zájmy před mnohdy nesrozumitelnou birokracií ze strany ochranářů. My naše pozemky obhospodařujeme a staráme se o utváření krajiny a neseme rizika s tím spojená. Velice nás tedy mrzí, když o našich pozemcích rozhodují lidé z města, kteří často nevlastní v CHKO žádný pozemek a ani v CHKO nebydlí. Pokud půjdeme do důsledků nechápeme proč by město Turnov mělo být srdce Českého ráje, když vůbec není součástí CHKO. Dále bych rád odpověděl Neptunovi. Před pár týdny jsem osobně slyšel ve vysílání rádia ČR Sever Dr. L. Šoltysovou, jak se kladně vyjadřovala k omezení přístupu cyklistům na stezce vedoucí od hradu Valdštejn na Hrubou skálu. Chápu, že chytání motorkářů je problematické, ale je to problém, který se musí řešit. Já osobně jsem veřejný činitel a vím jaké problémy to obnáší. Osobně jsem nabídl spolupráci v tomto směru strážcům CHKO, ale bez úspěchu. Letos v květnu jsem však zjistil co vlastně takový strážce CHKO dělá, když jsem s přáteli navštívil Suché skály. Zaparkoval jsem na krajnici silnice vedoucí od Koberov do Malé skály. Přiběhl knám vzteklý strážce CHKO a volal na nás policii s odůvodněním, že tam nesmíme parkovat. Domnívám se, že jeho chování nebylo na místě, neboť jsem parkoval na přehledném místě netvořil jsem překážku pro ostatní účastníky dopravy, neparkoval jsem v lese a hlavně zde nebyla žádná značka zákaz zastavení nebo stání. Tento strážce nám naprosto zkazil den a raději jsme odjeli. Domnívám se, že kdyby zkazil den těm co přírodě opravdu škodí udělal by lépe !
Nadpis [ODPOVĚDĚT]
Talli - 22.6.2004 20:36:28
Vážení čtenáři, tak jsem dnes byla několikrát telefonicky napadnuta, zda jsem ochranář nebo odpůrce ochrany přírody? Nemám ráda jakékoliv vydírání a nařčení. Jsem především naprosto nezávislá jako novinářka. Odmítám vytrvale nabídky politických stran a zakládám si na tom, že moje články jsou nezávislé.Pokud někdo neumí odlišit moji profesi od dobrovolných aktivit a koníčků , je mi ho líto. Takže, zpracovala jsem rosáhlý článek rodiny Vidunových, který zaslali na adresu Pojizerských listů do zde publikované podoby. To samozřejmě neznamená, že citovaný článek vyjadřuje mé soukromé názory. Pokud jde o ochranu přírody,už 16let!!! těžím skládky, tahám pytle s odpadem, sázím stromky, válčím s neukázněnými cyklisty,motorkáři, lovci pokladů, divokými táborníky, hledači pokladů, vandaly,rýpaly atd. Zcela zdarma a ve svém volném čase. Takových šest let jsem dobrovolným strážcem ochrany přírody.Zkoušky jsem skládala určitě víckrát, než vyžaduje zákon. Při rušení okresů se nějak ztratily mé papíry atd. Pokuty mnou udělané se dají napočítat na prstech jedné ruky.Vše většinou řeším domluvou.Jsem asi jediný, byť dobrovolný, ochranář, se kterým někteří občané podkozákovských vesnic vůbec mluví a komu se svěřují se svými trablemi, obavami a potížemi. takže můj zcela soukromý názor zní: cesta do sdrcí navenek nepřístupných sedláků vede přes poděkování za to co oni a jejich předkové krajině dali, přes rozumné vysvětlení o co v CHKO a zónaci jde až ponějakou dohodu. Tato cesta však nebyla dodržena.Promluvit s každým majitelem pozemků zvlášť, v klidu a bez emocí.. ale s tím se mělo začít před šesti, sedmi lety... An yní jsme nemuseli mít takovéto potíže. Talli
to jsou věci [ODPOVĚDĚT]
K.Vodrážka - 22.6.2004 20:07:37
AD…Nechceme žít v protektorátu Někteří pracovníci Správy CHKO se cítí osobně dotčeni citacemi z dopisů rodiny Vidunových na různé instituce a citacemi výroků pana Viduny zveřejněných ve výše uvedeném článkuvPojiterských listech č.14. Cílem textu nebylo napadnout či jakkoliv jinak se dotknout nikoho z nich ale pouze přiblížit veřejnosti stanovisko rodu Vidonových ke rozšíření CHKO na jejich pozemky. Jedná se o osobité názory pana Viduny, které byly pouze doslovně citovány. Uvedené věty nikterak nevyjadřují stanovisko redakce. Přesto se všem, kterých se uvedený článek nepříjemně dotkl,omlouváme. Stanovisko Správy CHKO k dané problematice rádi zveřejníme. Karel Vodrážka- šéfredaktor
Re: Protektorát odmítáme všichni [ODPOVĚDĚT]
neptun - 18.6.2004 15:27:06
Zajímalo by mne, jakým způsobem by jste chtěl regulovat motorkáře. Policie Vám bude za jakýkoliv nápad velmi vděčná. Vzhledem k tomu, že motorkáři většinou nemají SPZ a Policisté nemají motocykly, chtěl bych vědět, jakým způsobem je chcete chytat. Možná bych nápad měl. Podívejte se ve svém okolí, kdo z náctiletých doma vlastní nějakou motorku. A pak si na něj počkejte... Dále by mě zajímalo, které cyklostezky CHKO zrušilo. Byl by jste tak laskav,a uvedl mi alespoň jednu? Nějak žádnou nemohu najít... A tak to bude asi se vším.
Sympatie pro majitele pozemků ! [ODPOVĚDĚT]
I.Laengsfeld - 16.6.2004 13:08:59
Bohužel, není nic horšího než byrokrat a fanatik zároveň. (Který se navíc chová jako feudální vládce toho území.) Každý z místních ví, jak pěkná, udržovaná a v zásadě s citem obhospodařovaná krajina to dosud je. Majitelé těch pozemků by zasloužili nejprve děkovný dopis od CHKO - za péči, kterou té krajině většina z nich věnuje - a teprve potom diplomaticky formulované návrhy na spolupráci... Jenže chtějte tohle od lidí, jejichž hlavním potěšením je něco regulovat, rozkazovat a zakazovat. Pan mgr. Beran taky zapomíná m.j. na to, že kdyby existovalo tak "osvícené" ministerstvo, jakým je MŽP, v době zakládáni třeba Votrubcova lomu na Kozákově, oč chudší by byly sbírky třeba turnovského muzea... Zato bychom měli nepochybně Kozákov polepený (tedy přesněji tu jeho část, kterou byrokrat již nezahrnul do CHKO) třeba větrníky. Mimochodem, z jakékoliv dopravy (auto, kolo, ale i pěšáci, ...) nejméně škodí přírodě asi lanovky. Kdyby se někdy postavila třeba pořádná lanovka na Kozákov bud od Chuchelné, nebo i od jihu, pro lyžaře, cyklisty, turisty popr. i rogalisty - nemusely by pak jeho vrchol krášlit tak velké zástupy parkujících aut :-))))
"Protektorát" ve Smrčí a Vesci [ODPOVĚDĚT]
Mgr.Miroslav Beran - 15.6.2004 20:27:42
K danému tématu jsem si přečetl článek v Pojizerkách. Argumentace ze strany majitelů soukromých pozemků mi připadá příliš emocionální. Soukromé vlastnictví není "božským" principem. Nelze připustit, aby si každý z titulu soukromého vlastnictví dělal na svém pozemku "co chtěl". To by pak mohl například vykácet les v rozporu s lesním zákonem ( ono se to ovšem také děje), mohl by vytěžit surovinu pod svým pozemkem a udělat pořádnou jámu v krajině, atd. Ti "blázniví, nebezpeční, divocí ekologičtí teroristé" ... dosaďte si další hanlivá označení... vyznávají jinou - a pro zachování naší planety Země žádoucí stupnici hodnot. Je pravdou. že takovéto názorové střety by se měly řešit nikoliv administrativní cestou, ale po vzoru Evropské unie. Kdysi jsem četl v časopisu Naší přírodou vydávaného ČSOP, že ve Španělsku Evropská unie formou finančních dotací prosazuje ekologické zemědělství a ovlivňuje tak druhy pěstovaných plodin. Ekologický terorista Mgr. Miroslav Beran.
Protektorát odmítáme všichni [ODPOVĚDĚT]
Ondra - 14.6.2004 19:28:31
Celkem 35 vlastníků z osad Smrčí a Vesce (včetně pana Viduny) již 2 roky bojuje o vyjmutí z CHKO Český ráj. S rozšířením CHKO jsme nesouhlasili a máme na to důkazy. Bohužel přes náš odpor byly předloženy dokumenty vládě ke schválení bez našich připomínek. Těchto 35 vlastníků vlastní celkem cca. 130 ha pozemků v CHKO. Nehodláme se vzdát a v této době zakládáme občanské sdružení, prostřednictvím něhož budeme hájit naše zájmy. Opatření, která realizují ochránci jsou často nesmyslná, protichůdná a mnohdy nemají ani oporu v žádném právním předpise. Dám příklad :Český ráj je devastován motorkáři, kteří bezohledně jezdí po Českém ráji a po zvláště chráněných částí přírody což je jasný přestupek hned proti několika zákonům tyto motorkáře se nikdo z ochránců nesnaží eliminovat, ale zrušit cyklotrasy a omezovat přístup do některých části CHKO turistům, to ochráncům jde velice dobře. Uvádím pouze jeden příklad, ale znám další problémy na které, je třeba upozornit. Naše sdružení nemá za cíl hájit zájmy společností, keré chtějí těžbou devastovat naši krajinu, ba ani nechceme rychlostní silnici přes Český ráj, ale chceme hájit zájmy obyčejných lidí a spolků, kteří vlastní pozemky v CHKO Český ráj nebo na území CHKO provozují nějakou činnost (rybáři, turisti, cyklisti, atd.)a cítí se být dotčeni jednáním ze strany vedení CHKO. Zdravím všechny návštěvníky těchto stránek a brzy se zase ozvu. Ondra
Nadpis [ODPOVĚDĚT]
Kutsha - 10.6.2004 20:54:07
Mohl by pan Viduna sdělit v jaké zóně CHKO se nacházejí jeho pozemky? Pokud jsou ve třetí, pak se svoje louky a pole může obhospodařovat dál úplně stejně jako doposud.Jedná se pak totiž o jakési ochranné pásmo kde jsou zakázany určité specifické činnosti. Ale chápu jeho rozhořčení nad tím, že s ním nikdo začlenění svých pozemků do CHKO neprojednal.
Re: Je cílenou státní politikou srazit majitele na [ODPOVĚDĚT]
Talli - 10.6.2004 19:35:19
Vážený pane, velmi důrazně protestuji. Můj článek není lživý. Měl byste vidět a sedět na jednáních, která byla ve zmíněných obcí vedena. Ty citovené obce dosáhly vyjmutí z CHKO dříve, než to v některých případech ,něšťastné ,rozšíření CHKO prošlo vládnou. Ale v návrzích byly. A většina obyvatel to chápe tak, že obce byly vyjmuty, neb jejich občané protestovali stejně jako Vidunovi a další desítky rodin , hospodářů a podnikatelů nejen v kraji pod Kozákovem. Takže pozor!!!V Článku se nelže. Mylné informace kolem vyhlášení CHKO máte asi Vy, stejně jako řada dalších obyvatel. Přijeďte se podívat a poslechnout si lidi z dotčených vsí a osad. Asi se budete divit při nahlížení do dokumentace. mimo jiné, ty podklady pro vládu musel někdo připravit... TALLI
Nesmysl [ODPOVĚDĚT]
Neptun - 7.6.2004 14:51:55
Pan Viduna se bude muset obrátit nejspíše na Brusel, protože CHKO vyhlásila (přes nepochopitelný odpor některých majitelů) Vláda ČR a ne nějací zelení blázni. V článku je psáno, že byly vyškrtnuty z CHKO některé obce, což je nesmysl. Obce, o kterých se v článku píše v CHKO nikdy nebyly! Článek proto považuji za zavádějící, ne-li přímo lživý...
Je cílenou státní politikou srazit majitele na kol [ODPOVĚDĚT]
Zdeněk - 5.6.2004 17:05:32
Politici typu Špidly, Škromacha,Sobotky,Rumla,C.Svobody a Křečka otevřeně hlásají názory ve smyslu "Dobře jim tak, to mají za to, že něco vlstní".Stejně jako o vlastníky pozemků, tak i o vlastníky domů se šíří koalice jako o darebácích, zlodějích a tunelářích, kteří šikanují chudinky nájemníky a dělníky. Omezování a likvidace vlastnických práv se dostává stále více do našich zákonů. Zákon o myslivosti je jedním z hrubě zasahujícím do vlastnických práv. Všechny tyto zákony píší a schvalují ti, kteří nic nemají a závistí nemůžou ani spát.

Přidat komentář


***


Český ráj : Název Český ráj vznil přibližně kolem roku 1870 v Lázních Sedmihorkách nedaleko Turnova. Mezi tehdejší lázeňské hosty patřívali přední představitelé českého kulturního a společenského života.  Tito vlastenci, prodchnuti doznívajícím národním obrozením a romantismem té doby, vyjádřili svůj obdiv okolí Sedmihorek a nazvali je Českým rájem. Tento romantický název se stal tak oblíbeným a vžil se natolik, že se stal turistickým pojmem pro celou rozsáhlou oblast severovýchodních Čech



RajNet - vydává redakce.        -