24.4.2024

rajnet

   

rubriky

Region
Města a obce
Turistický servis
Ochrana přírody
Památky
Tipy na výlet
Cykloservis
Zajímavosti
Představujeme
Lidé
Historie kraje
Názory
Odjinud
Rozhovory
Různé
Redakční zprávy
Archiv článků

RajNet

Redakce
Ikonka RajNetu
Napište nám
Hlavní stránka
Archiv článků

Turist. informace

INFOCENTRA
MUZEA v regionu
DOPRAVA

HRADY

Valdštejn
Kost
Trosky
Valečov
Frýdštejn
Rotštejn
Bradlec
Kumburk

ZÁMKY

Mnichovo Hradiště
Dětenice
Humprecht
Hrubý Rohozec

RajNet - Český ráj

Rajnet on-line

Rajnet si nyní čtou lidé.

Počet přístupů

1823

audity

RajNet

Nastavit RAJNET jako startovací stránku. Nastavit na start

Nastavit RAJNET do oblíbených položek. Do oblíbených

novinky e-mailem

Výpis komentářů k článku : Zřícenina hradu Bradlec

sedláček a jiné [ODPOVĚDĚT]
Jméno neuvedeno - 30.5.2006 21:50:12
díky. spolupracuji v tomto směru s českou špičkou oboru kastelologie... a nikdo nic o datu 1600 neví. ani já ne. :) a jako pan domácí se cítím povinen vědět. jinak díky za poznámku k návarovu. berme jako fakt, že vše se vyvíjí - i český jazyk. spisovné a pro dnešní dobu aktuální je NÁVAROV. další je věc přirozeného vývoje. s johankou byly vždy trošku problémy... díky a ahoj. m sedláček je dle mého již překonán. stal se již také pozvolna historií. ale milou a čtivou. i zde je to o vývoji a informacích... i moje nej menclová už ustupuje do pozadí. nyní je to ve všeobecné rovině na tomášovi durdíkovi. podotýkám ve všeobecné... máme v regionech častokráte větší místní znalce. pro profiky je to chleba, pronás kladná deviace :) s kladným emocionálním nábojem. tot psycho definice zájmu. :)
Re: Nadpis [ODPOVĚDĚT]
Přemysl - 30.5.2006 16:26:29
Augusta Sedláčka se tedy musím zastat. Zdaleka není překonaný a v mnoha věcech je opravdu jediným východiskem - pak už jenom Ústřední archiv s fondem desk zemských a dvorských. V některých věcech se také seknul a k některým lokalitám ani "nedosáhnul". Ale už druhé století se stal opravdu monumentálním dílem a tak obsažným, že jako základní výchozí bod na mnoha místech zůstane nepřekonaným i nadále. Smutným je, když jej někdo využije pouze jako cílový "pramen" a bohužel musím konstatovat, že tak činí i nemalá část profesionálních historiků (potažmo archaeologů). Pokud se mi Martine podaří sehnat původní znění listiny, ozvu se...
Nadpis [ODPOVĚDĚT]
Jméno neuvedeno - 29.5.2006 21:09:17
milý přemysle, tady martin - bradlec. díky za odpoved na moji otázku. sedláčka považuji již za poněkud překonaného. pokud najdeš přesný odkaz na zdroj s rokem 1600, budu rád. díky a ahoj. m
Re: Nadpis [ODPOVĚDĚT]
Přemysl - 26.5.2006 16:33:04
Milý Anonyme, všude se uvádí letopočet opuštěného hradu Bradlce k r. 1608, jelikož v drtivé většině každý sahá po sv. V. Hradů prof. Aug. Sedláčka z r. 1887 a ten citoval údaj z desk zemských, kam byl oficiálně zapsán prodej panství Janem Rudolfem Trčkou z Lípy. Nyní musím přiznat, že já také bohužel cituji pouze literaturu, podle které by měla existovat listina se smlouvou z roku 1600, kdy předešle jmenovaný šlechtic prodal městu Jičínu nějaké pozemky kde se mluví o "třech lesech pod pustým hradem Bradlcem." Ale neměl jsem čas ani snahu doslovný zápis této smlouvy nikde shánět.
Nadpis [ODPOVĚDĚT]
Jméno neuvedeno - 23.5.2006 10:11:43
přemysle, ve kterém důvěryhodném zdroji se vyskytuje letopočet 1600? díky
Puotha Turgowecz de Bradlcze [ODPOVĚDĚT]
Přemysl - 9.5.2006 16:07:55
Je vhodné připomenout, že Půta z Turgova tím, že se králi Janu poddal v manství se svými hrady Hostinným a Choustníkovým Hradištěm, dostal zástavou Dvůr (Králové) s trutnovským krajem, ale BEZ HRADU V TRUTNOVĚ. Na Bradlci se sice později vyskytuje také Půta z Turgova, ale tentokrát se již jedná o syna předešlého Půty. To je nutné odlišit. Lichtemburkové (nikoliv Lichtemberkové) do styku s Bradlcem příliš nepřišli. Hynek Krušina z Lichtemburka na Kumburce jej sice získal darem od krále Zikmunda již roku 1429, ale ani v následujících letech se k němu příliš nedostal pro stálé obsazení husity, od nichž se později odklonil. Hrad mu tedy zůstal pouze na papíře. Zpustnutí lze opravdu přičíst Trčkům z Lípy, ale první zmínka o pustém hradě není z roku 1608, ale již ve smlouvě z r. 1600, kde se jedná o třech lesech pod pustým hradem Bradlcem.
bradlec [ODPOVĚDĚT]
marek a vlasta - 28.4.2006 11:27:30
ahojky. souhlasíme se slovy paní jany. ač bydlištěm v jižních čechách, přesto často navštěvujeme i váš kraj. před několika lety jsme se náhodou setkali na bradlci s martinem. původní letmá návštěva v podstatě nezajímavého místa se změnila v ukázkou exkurzi po hradě, která skončila až o několik hodin později. od té doby nedáme na bradlec a samozřejmě i martina dopustit. ten člověk by měl být díky tomu co umí a jak se chová vnímán jako profesionál, ač se prezentuje jen jako "zanícený amatér". AT ŽIJE BRADLEC. :-)
Nadpis [ODPOVĚDĚT]
JANA KOLÁČKOVÁ - 24.4.2006 12:34:15
CHCI PODĚKOVAT PANU MARTINOVI ZA JEHO NADŠENÍ, SE KTERÝM SE VĚNUJE SVÉ ZÁLIBĚ - NEJEN HRADŮM ČESKÉHO RÁJE. JEHO PŘÍSTUP ZASLOUŽÍ UZNÁNÍ. DĚKUJI TÉŽ ZA JEHO VELMI ČTIVÉ BROŽURY, KTERÉ MĚ ZLÁKALY DO TOHOTO KRAJE. JEN TAK DÁLE, MARTINE. JANA Z OLMC.

Přidat komentář


***


Český ráj : Název Český ráj vznil přibližně kolem roku 1870 v Lázních Sedmihorkách nedaleko Turnova. Mezi tehdejší lázeňské hosty patřívali přední představitelé českého kulturního a společenského života.  Tito vlastenci, prodchnuti doznívajícím národním obrozením a romantismem té doby, vyjádřili svůj obdiv okolí Sedmihorek a nazvali je Českým rájem. Tento romantický název se stal tak oblíbeným a vžil se natolik, že se stal turistickým pojmem pro celou rozsáhlou oblast severovýchodních Čech



RajNet - vydává redakce.        -