29.3.2024

rajnet

   

rubriky

Region
Města a obce
Turistický servis
Ochrana přírody
Památky
Tipy na výlet
Cykloservis
Zajímavosti
Představujeme
Lidé
Historie kraje
Názory
Odjinud
Rozhovory
Různé
Redakční zprávy
Archiv článků

RajNet

Redakce
Ikonka RajNetu
Napište nám
Hlavní stránka
Archiv článků

Turist. informace

INFOCENTRA
MUZEA v regionu
DOPRAVA

HRADY

Valdštejn
Kost
Trosky
Valečov
Frýdštejn
Rotštejn
Bradlec
Kumburk

ZÁMKY

Mnichovo Hradiště
Dětenice
Humprecht
Hrubý Rohozec

RajNet - Český ráj

Rajnet on-line

Rajnet si nyní čtou lidé.

Počet přístupů

3781

audity

RajNet

Nastavit RAJNET jako startovací stránku. Nastavit na start

Nastavit RAJNET do oblíbených položek. Do oblíbených

novinky e-mailem

Výpis komentářů k článku : Jeskyně pod Troskami znepřístupněna

Re: Další (již druhá) mříž [ODPOVĚDĚT]
HRaBĚ - 12.1.2006 23:41:31
Fakt úchvatné, mříž nebyla do jeskyně instalována jen pro ochranu netopýrů, kterých zde zimuje v nemalém množství (desítky až stovky jedinců) a podle výsledků dlouhodobého sledování jejich stavy neustále narůstají. Navíc je jeskyně úkrytem letní kolonie vrápence malého (Rhinolophus hipposideros) a samice tohoto druhu v jeskyni rodí a odchovávají mláďata. Což je dostatečný důvod pro celoroční uzavření. Dále v jeskyni je Spousta rozvolněných bloků a jiných doslova zdraví a životu nebezpečných skutečností, tedy poškozování podobných mříží je dnes posuzováno jako obecné ohrožení, protože zejména dětem zde hrozí nemalé riziko. No a třetím důvodem je rostoucí úroveň poškozování samotné jeskyně. Ano dnes musíme jeskyni chránit před lidmi aby pro ty další lidi zde ještě něco zbylo. V dnešní době si už nemůžete vyfotit žádnou část jeskyně Sklepy pod Troskami aby tam nebylo nějaké to sgrafito či vyrytý nápis. Dále ohně jsou v jeskyni často rozdělávány já sám jsem jich tam uklízel desítky a nemluvě o odpadcích, množí z lidí si tuto vzácnou lokalitu pletou se smetištěm. Na závěr, spojení jeskyně s hradem. Kde jste takovou blbost vzali, stačí jen malé znalosti geologie a toho jak takovéto chodby ve středověku vypadaly a jak byli budovány a musíte vědět že je to nesmysl. Jo ještě jedna věc, co se týká řádného výzkumu v jeskyni, tak na tento má výjimku ZO ČSS 4-01 (speleolbc@volny.cz) a vážným zájemců se doporučuji na ní obrátit. Tato organizace má dostatek odborně fundovaných lidí, znalosti o bezpečnosti pohybu v podzemí a zajištění speleologické záchranné služby.
Re: Re: Další (již druhá) mříž [ODPOVĚDĚT]
kubr0007 - 23.10.2005 10:01:03
Prosím jestli chcete mluvit na téma jeskyní Sklepy pokuste se alespoň o přečtení dostupné literatury. Možná pochopíte že v takových prostorách nejenom že nemohou přezimovat žádní netopíři bez zásahu lidí, kteří by se starali o propustnost do tohoto systému puklin. Vstup je možný pouze po prolezení po břiše několika metry dlouhou plazivkou, která se po několika lety nenavštěvování jistě zanese. Navíc nikdy jsem nezažil, aby v této jeskyni se někdo snažil rozdělávat oheň, natož přenocovat a moje 40tiletá paměť rozšířovaná o poznání mých předků pocházejících z Újezda sahá velmi daleko. Vždy tato jeskyň přitahovala nejen nedobrou pověstí o jakémsi přechodu do světa zla ale i romantikou kluky ze širokého okolí a jeich snahy o vyčištěni a možná i prokopání se do hradu. Právě díky nim tato jeskyně ještě je v takovém stavu
Re: Další (již druhá) mříž [ODPOVĚDĚT]
svost - 26.9.2005 8:46:55
Domnívám se,že mříž je nutná. Znepřístupněny jsou i jiné jeskyně,o kterých není na internetu ani ň.A proč?Protože se stejně najde řada "všetečků",kteří mají potřebu v nich tábořit,prokopávat je,upravovat podle svých představ...Ano,je mi líto,že se do jeskyně nikdy nepodívám.Ale jsem rád,že se z ní nestane začouzená díra plná zakopaných odpadků.Otřesným příkladem je skalní byt nad Černým rybníkem u Kosti.Asi není řešení které bude vyhovovat všem.
Další (již druhá) mříž [ODPOVĚDĚT]
Ticky - 26.9.2005 6:28:03
Tak jsem v sobotu 24.9. navštívil po několika měsících opět jeskyni pod Troskami. Přesněji řečeno - navštívit jsem chtěl... Po příchodu mě čekalo překvapení, jaké jsem opravdu nečekal. Metr za vchodem mi v další cestě zabránila zbrusu nová masivní a hustá mříž. Takže jsem odešel s nepořízenou.ALE JEN PROTENTOKRÁT. Je neskutečné, co si někteří lidé dovolí.A ještě to označují za "ochranu přírody. Samozvanci, kteří si myslí, že jenom oni sami mají právo ke vstupu kamkoliv. Jestli chcete, dejte si mříže do Vašeho sklepa - Sklepy pod Troskami nejsou Vaše soukromé, ale NAŠE - nás všech. Autorovi této (v jeskyni již druhé mříže - první je o pár metrů dále) bych rád vzkázal jednu věc: Ať už tam dáte mříž, nebo třeba pancéřové dveře, stejně vstupu do jeskyně nezabráníte. Původní stará mříž je toho jasným důkazem.A ani ta nová nebude vyjímkou, to si pamatujte. Je to jenom škoda práce. Práce Vaší i zájemců o vstup do jeskyně. O historickou lokalitu Vám zřejmě asi nejde, že...?(daleko účinější by totiž byla prevence - vymazání popisu polohy jeskyně z internetových stránek hradu a podobně, jak už tu někdo říkal.) Je škoda, že si někdo zákony vysvětluje k obrazu svému a ze společného dělá svoje...pod heslem "já jsem ochránce, vy všichni ostatní jste škůdci"...! P.S. Co říkají této nové mříži netopíři? Poděkovali Vám už za klid, který tam teď mají...? Nebo se po Vaší "přístavbě" odstěhovali o nějakou tu jeskyni dále...?
oprava [ODPOVĚDĚT]
VAM - 8.7.2005 23:02:55
chtějí být svobodní
Staré struktury nové doby [ODPOVĚDĚT]
Vam - 8.7.2005 23:00:23
Off toppic: Tak nevím, jestli jsou pro naše památky nebezpečnější samozvané rádoby archeologické staré struktury, co opanovaly naši zemi již v minulém režimu a pokračují v tom i nadále (a pokud je co, mohou to beztrestně tunelovat - známosti udělají své)a kteří se tu ohánějí pro ně psanými zákony,a nebo samozvaní amatérští hledači dobrodružství a pokladů, kteří prostě mají vlastní zálibu (ne obchodní) - a nechtějí být svobodní, a ne v nějaké organizaci, beztak opět ovládané oněmi starými strukturami....P.S. Narkomani a dealeři drog před školami a po parcích jsou asi menším problémem, než člověk, rýpající se v zemi poblíž památek. Někdy je lepší kompromis, než nechat lidi bez zájmu o svět a páchat mnohem horší zla!!!!
čest mlčenlivým [ODPOVĚDĚT]
VT - 29.1.2005 12:46:07
Po půlroce jsem se na forum vrátil, abych zjistil, co je nového. Předtím jsem si ale ještě ověřoval, nakolik se změnila (či nikoliv) taktika informování masové veřejnosti o jeskyni Sklepy. Bohužel je vše při starém-snad v honbě za ukázáním nějaké senzační zajímavosti je např. stále na oficiálních stránkách hradu Trosky i informačních materiálech k hradu (z hradu) až příliš široký popis jeskyně a přístupu. Znovu tvrdím a za názorem si stojím, že podíl na zamřížování Sklepů má současná i předcházející správy hradu-každému rozumně uvažujícímu člověku přece dojde, jaké může mít následky jeho bezduché informování o výjimečné, zajímavé a historicky cenné památce. Výsledek se dal očekávat, je tu a pokud se stav někdy změní (a dojde k odstranění mříže, protože návštěvníků nebude tolik a to málo se zde bude chovat slušně), proteče jeskyní ještě spousta vody... Všem, co vědí o některých dalších zajímavých lokalitách bych chtěl vzkázat-chraňte si tato místa, ukažte je jen úzkému okruhu lidí, protože jen tak budou uchovány i pro další nadšence v takovém stavu, v jakém vydržely desítky let (a jako že jich pár v Ráji je, např. zde zmiňované studny znám i na jiných místech, a prý tam na konci války bylo pár lidí shozeno :). Všem mlčenlivým přeji hodně zdaru a nehodným návštěvníkům jeskyně nějaký ten šutr ze stropu. Howgh
Jíčín - muzeum [ODPOVĚDĚT]
Nováček - 28.1.2005 14:25:15
Tak jestli to je pravda tak to si páni archeologové pěkně napakovali kasy!!! Tržní cena těch věcí musela být zcela jistě několik desítek miliónů korun, ale klidně i stovek. Tak to tedy vážně bravo tomu se říká krásnej tunílek. Já zase slyšel jak kšeftujou s udajnymi replikami. Prostě se to vymění za originál a ta replika se jednoduše časem ztratí. V depozitech je tak obrovskej bordel, že neexituje šance jak na to přijít!!!! Hanba a styďte se!!
Re: Re: Re: Re: Nadpis [ODPOVĚDĚT]
Archeolog - 27.1.2005 17:02:47
A může mě někdo říct kam se poděl celý depozit Jíčínského muzea? Největší depozit keltských artefaktů!!!!!!!!! Behěm stěhovani byl rozkraden a hádejte kým!! Těmi co tu řvou jak přejetý ano velectěnými archeology, kteří to všechno hezky zašmelili, ale o tom se mlčí. To je prasečina opravdu nevídaná. Ja osobně s detektorem nehledám a asi nikdy hledat nebudu a ať si ti co s nimi hledají najdou třeba tunu zlata budiž jim přáno. Vše co bylo třeba vědět o naši minulosti víme a nic co by zachranilo svět se již neobjevi. Možna by se raději než rozkradáním archivů a depozitů měli zaobírat otazkou: Co bylo dřív? Slepice nebo vejce? :-))))
Re: Re: Re: Nadpis [ODPOVĚDĚT]
Antidetektor - 21.1.2005 4:46:15
Ano, všechny hledače archeologických nálezů užívající detektoru kovů nelze skutečně házet do jednoho pytle - někteří totiž ničí archeologické lokality více, někteří méně, jeden tím tráví každý víkend, druhý jednou za čtvrt roku. Nalezené předměty neodevzdá do muzea skoro nikdo. Někdo tak věc, která mu nepatří, ukradne pro své potěšení, jiný aby ji zpeněžil. V případě úspěšného "lovu" ale poruší zákon všichni. Nemluvě o tom, že dotyční většinou řádí na cizích pozemcích bez vědomí majitelů.
Re: Re: Nadpis [ODPOVĚDĚT]
Hledač - 18.1.2005 19:02:15
Nevím co máte proti detektorwebu a jeho spojování s kulturními památkami ???? Také se mi nelíbí že se tam ukazují funkční zbraně ale to je věc správe webu. Ne všechny hledače ale můžete házet do jednoho pytle.
Re: Nadpis [ODPOVĚDĚT]
mlcen - 6.1.2005 10:13:52
Ovšem jsou i návštěvníci,kterým pouhý pocit tajemna nestačí a musí tu hrabat,v domnění,že tu najdou cestu na Trosky.Nemluvě o návštěvnících,jejiž vztah ke kulturnímu dědictví je prezentován na www.detektorweb.cz Neznám rozumné řešení,snad jen nějaké občasné zpřístupnění,třeba na Dny evropského dědictví,kdy jsou zpřístupňovány běžně nedostupné památky.Těch návštěvníků by stejně asi nebylo příliš mnoho.
Nadpis [ODPOVĚDĚT]
Radek - 5.1.2005 21:16:10
Zdravím všechny účastníky fóra, neboť ačkoli znepřáteleni spojuje je dohromady zájem o jeskyni pod Troskami. I já jezdím na dovolenou do Českého ráje a je to už patnáct let , co jsem tu byl poporvé. Pamatuji se na pocit kdy jsem se poprvé plazil nízkou chodbou pod Troskami a polohlasem se dělil o svůj úžas s přítelem. Nikdo z nás si nedovolil ani promluvit v jeskyni nahlas, natož odhodit papír a podle absence "bordelu" myslím, že většina těch, kteří jeskyni navštívili se chovala stejně. Nemám rád mříže, ať už jsou kdekoli a tím spíš v ĆESKÉM RÁJI. Čekám, že se zanedlouho oplotí lesy, abychom jejich případnou návštěvou nerušili zvěř a nešlapali po trávě. Názor "Zamkneme to dokud se lidé nenaučí chovat" je podl mě nesmysl. Zkuste se naučit jezdit na zamknutém kole.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: nálezy v Českém ráji - pro [ODPOVĚDĚT]
Martin - 31.8.2004 23:05:20
VT - dobrý příspěvek. Dávám za pravdu. Proto si i já zapomenuté studny udržím pro sebe. Je tam v okolí krásná nezničená příroda. Děkuji i za odpověď p. Jenče. Zkusím kontaktovat muzeum a domluvit se. Přeji hezký den.
Re: Re: Re: Re: Re: nálezy v Českém ráji - pro p. [ODPOVĚDĚT]
P. Jenč - VMG v České Lípě - 31.8.2004 0:17:35
Vážený Martine, nezbývá mi nic jiného, než Vás znovu odkázat na mé předchozí komentáře. Myslím, že zde najdete odpověď i na svou další otázku. Nabídnout spolupráci kterémukoli regionálnímu archeologickému pracovišti můžete prakticky kdykoli (není tedy velký problém zúčastnit se některého z archeol. výzkumů). Rovněž jsem ale psal, že prioritou archeologie je maximum památek chránit, tzn. výzkum za použití tzv. destruktivních metod (výkop/sondáž) se v naprosté většině případů provádí jen u lokalit bezprostředně ohrožených nebo již vážně poškozených. Věřte, že i tak mají archeologové plné ruce práce (např. desítky staveb ročně v místech s archeologickými nálezy na jeden bývalý okres)... P.J. Regionální archeologická pracoviště působící v oblasti Českého ráje: Muzeum Českého ráje Turnov (širší oblast Turnovska, Český ráj a Semilsko), Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě (Mnichovohradišťsko, býv. okr. Česká Lípa), Muzeum Mladoboleslavska (býv. okr. Mladá Boleslav), Severočeské muzeum v Liberci (území býv. okr. LB a JN) a Regionální muzeum a galerie v Jičíně (býv. okr. JC).
studny [ODPOVĚDĚT]
svost - 30.8.2004 13:25:39
Studny mne zajímají,kdy byly vykopány,hloubka,důvod případného uzavření/zasypání,místní legendy atd.
Nadpis [ODPOVĚDĚT]
VT - 30.8.2004 13:00:51
Zamřížování Sklepů (stejně jako Krtoly) je rozporuplná věc a ani já, bohužel, nemám v této otázce jasno. Když jsem před 20 lety pátral po tzv. tajné chodbě na Trosky, musel jsem vzít zavděk starým průvodcem z 60. let a informacemi od starousedlíků. Trvalo 2 dny, než jsme vchod nalezli. Objevování bylo skvělé a každý rozumný člověk, který prošel elementární výchovou k ochraně věcí (a přírody), věděl a ví, co může a nemůže. Bohužel od té doby jsem byl svědkem, jak se na Internetu a v mnoha publikacích, ba dokonce přímo v informačních sešitcích prodávaných přímo na hradě objevuje detailní popis onoho místa i s jasným uvedením cesty k jeskyni. Proto od zhruba poloviny 90. let je jeskyně takto známá, je k ní vychozená doslova dálnice a navštěvují ji už stovky lidí za rok. Takže řešení kvalitního a ohleduplného zamřížování chápu a rozumím mu. Je mi jen líto všech oněch nadšenců, kteří se v průběhu mnoha (desítek) let podíleli na občasném zpřístupnění jeskyně-i když jakmile člověk vstoupí do plazivky, velké procento lidí si rozmyslí lézt dále. Obávám se, že za několik let nebude možno vlézti do zadních prostor (cca 70m od vchodu), přeci jenom je vidět pohyb masivů a výsip kamenů z klenby. V polovině 20.století se dalo vlézti i dále a i já slyšel od příbuzných informace o dalších prostorách (dokonce více než vlhkých). Zamřížování je asi řešením, i když asi všichni tušíme, že jen pro "náhodného" (nahodilého) návštěvníka-tedy toho, kdo se okamžitě nadchl pro něco neznámého a chce to rychle omrknout. Kdo má zájem o více objevů vč. práce, co k tomu obnáší (což je u Sklepů více než zřejmé), najde si způsob, jak mříž obejít. Mojí závěrečnou myšlenkou je to, že instalací mříže pouze řešíme trapný následek lidské chtivosti po něčem extra. Než opadne zájem (nebo než se sníží stav populace o hlásaných 50% procent v následujících 30 letech, nebo než si vydavatelé a tvůrci-spíše však nositelé informací-uvědomí nebezpečnost upozorňování kohokoliv na jedinečná a neopakovatelná místa), nezbyde nic jiného, než mříž tolerovat. Na stranu správy CHko bych chtěl říci, že mám stále pocit toho, že vše spočívá v pozdním řešení jakýchkoliv problémů a to spíše jejich důsledků a vrcholných fází. Kdyby ochranáři nehonili postavičky, co mají k přírodě možná větší vztah než oni a dali si pozor na ukázkové počátky problémů (od vjezdů auty za zákazy, neomezený nárůst cyklistů, party vandalských turistů z cizozemska...), možná by bylo lépe. Howgh.
Re: Re: Re: Re: nálezy v Českém ráji - pro p. Jenč [ODPOVĚDĚT]
Martin - 28.8.2004 11:25:04
Neočekávám ani zlato ani drahé kamení. Jde mi jen o to vědět co tam může být. Takových studen znám více. Mohou tam být i pozůstatky bývalých válek. Vy se zajímáte více o tyto lokality?
Re: Re: Re: nálezy v Českém ráji - pro p. Jenče [ODPOVĚDĚT]
svost - 19.8.2004 12:03:32
Místo kopání raději investuj 15,-Kč a navštiv do 12.září muzeum na hradě v Mladé Boleslavi,kde je výstava "Archeologie Českého ráje".Studna pod bývalým Zájezdem je tam zmíněna.(Myslím, že jde o tuto lokalitu,je hradu nejblíže) Jinak pozor,aby se z tebe nestal kosterní nález,taková místa bývají plná metanu a CO2...Mimochodem,máš už svolení majitele pozemku?A jaké poklady tam očekáváš?Ve venkovské studni bude hlavně ztracené čerpací nářadí(okov)a možná střepy z hliněných nádob.Ani zlato ani drahé kamení. svost
Re: Re: nálezy v Českém ráji - pro p. Jenče [ODPOVĚDĚT]
Martin - 17.8.2004 18:44:48
Děkuji za odpověď. Reaguji tedy konkrétní lokalitou. V českém ráji někde u hradu Kost je stará studna hloubená do pískovce. Kam přímo se mohu obrátit abych mohl začít kopat? Kdo na mě bude dohlížet? Má Vaše práce priority že např. řeknete - tato studna není archeo zajímavá ale kopat se nesmí.
Re: nálezy v Českém ráji - pro p. Jenče [ODPOVĚDĚT]
P. Jenč - VMG v České Lípě - 15.8.2004 2:13:20
K Martinovým otázkám... 1) Nejedno muzejní archeologické pracoviště má okruh svých spolupracovníků, kteří mají možnost účastnit se terénních výzkumů, pomáhat při odkryvech i samostatně povrchovým průzkumem pomáhat při objevování a dokumentaci archeologických lokalit. Například historické oddělení českolipského vlastivědného muzea má 14 dobrovolných spolupracovníků (12 se zájmem o regionální archeologii), o něco vyšší je počet studentů vysokých a středních škol, kteří v průběhu roku našemu pracovišti rádi pomáhají. 2) Organizace oprávněná k provádění archeol. výzkumů za činnost svých pracovníků, příp. spolupracovníků plně zodpovídá - viz novelizovaný zákon č.20/87 Sb. V případě nerespektování zákona by se taková instituce vystavovala minimálně postihu v podobě odebrání licence (oprávnění). Téměř vždy se zkoumají lokality ohrožené nebo poškozené, v ostatních případech (archeologický odb. záměr) vždy s cílem získat pokud možno nejšetrnějším způsobem co nejvíce informací nejen pro archeologii (interdisciplinární přístup = úzká spolupráce se specialisty jiných oborů, zejm. přírodní vědy). Lokalita se pak zkoumá jen v malých plochách, protože většinu "naleziště" je třeba zachovat příštím generacím. Prioritou je (a musí být) ochrana památek! V úctě P.J.
Re: bojím se doby, kdy nebude kam jít [ODPOVĚDĚT]
Tomáš - 13.8.2004 20:21:27
Bojím se doby kdy nebude kde žít. Není to jen nesmyslná mříž do jeskyně pod Troskami, tuhle pan Ondřej Tomášek v televizi Nova prohlásil, že horolezci, čekající před nástupen do stěny pod Suškami, vytrhávají borůvčí a proto, tam CHKO zakáže lézt. Fakt bych chtěl vidět jak horolezci rvou borůvčí.??? Majitelé světa (rozuměj těch deset lidí z CHKO) prostě zakáže mladým lidem chodit do skal, lézt do jeskyní, jezdit na kole, stavět si domy, prostě žít, tam kde jsou doma ... Ale běda jak majitelům světa šáhne někdo na jejich životní prostor, to hned křičí, že v jejich ulici (Koněvova) ta silnice prostě vést nemůže, nejraději by silnici odklonili někam jinam, dál od jejich domu, asi třeba někam do skal, kam už nikdo stejně nesmí, a nebude tam nikomu vadit. Mimochodem silnice jsou potřeba, tuhle jsem potkal ochranáře ze zmíněné desítky majitelů světa, jak za zákazem vjezdu z auta kontroloval přírodní rezervaci. Co je to vlastně za lidi? Koho a co se snaží chránit?
nálezy v Českém ráji - pro p. Jenče [ODPOVĚDĚT]
Martin - 12.8.2004 16:02:53
Dobrý den, mám na p. Jenče jeden dotaz když se tady ohání paragrafy a zákony. Dejme tomu že najdu historickou lokalitu (např studnu kopanou ve skalách) a chci vědět co v ní může za ty léta být. Půjdu za Vámi a nahlásím lokalitu. Chtěl bych se ale jako amatér archeolog výzkumu účastnit. Zde nastává problém. Všichi prof.archeologové mně samozdřejmě vyženou a výzkum provedou sami. Jenomže co když jim nějaká ta maličkost skočí do kapsy? Kdo kontroluje archology aby sami věci neprodávali? Můžu se jako amatér vůbec někde k takovému výzkumu dostat? Děkuji za odpověď.
?bojím se doby, kdy nebude kam jít [ODPOVĚDĚT]
vvv - 3.8.2004 21:01:18
protože všude bude mříž! Co se to děje. Radši všude zakážeme vstup(pokud na tom nemůžeme vydělávat),aby se nám to nezničilo??? Pěkná blbost,Copak jsme si tu přírodu stvořily, že zakazujeme někomu tam vstupovat. To je přeci jeho svobodná volba. (Ale svobodu přeci neuznáváme...) Pokud někdo porušil zákon, potom jsou tu soudy aby ho odsoudily. Ale neřeší to mříž, která zakáže pro jistotu vstup všem. Opravdu DOKONALÉ řešení. FUJ. vvv
Re: (Nejen) pro Daniela Černého [ODPOVĚDĚT]
Ivan - 8.7.2004 9:34:05
Zdravím! Největší sranda (dá-li se to tak nazvat) je, že amatérští "hledači pokladů" jsou mnohdy dobře čitelní, tzn. jdou chytit přímo při práci. Přítelkyně bydlí nedaleko arch. lok. Závist, kterou díkybohu nedávno zasypali, ovšem nic to nemění na tom, že při občasné procházce lze tyto hledače chytit přímo při činu. Tedy kdyby měl vůbec někdo zájem. To je jen malý příklad za všechny. Pokud se dělá zátah v Buštěhradě na burze (kolega archeolog ve spolupráci s PČR) je již většinou pozdě. Nápisy v jeskyni pod Troskami jsou jistě cenné, tudíž jistě jsou už nafocené. V to spíš doufám, než že bych tomu věřil. Každopádně v této debatě se nejvíce děsím ideového myšlenkového pochodu (nebo posunu?)některých jedinců. Ne každá jeskyně či štola ukrývá poklad, nebo pozůstatky nejlépe mimozemské civilizace, jeskyně nevyzařují pozitivní a negativní energie a každá díra do země není nejrozsáhlejší neobjevené, tajuplné a legendární podzemí. Žijeme v 21. století, které sebou bohužel nese i jakousi renesanci báchorek a bludů, které se nabalují z mně neznámých důvodů právě na podzemní prostory. Munifikovaného horníka mají vystaveného v technickém muzeu v Chemnitz, v jeskyni pod Troskami není, zlatý poklad v této jeskyni nejspíš hledalo už moře lidí a nenašlo, doufat, že já budu ten kdo objeví jantarovou komnatu je blbost. S pozdravem Ivan
Re: Re: (Nejen) pro Daniela Černého [ODPOVĚDĚT]
P. Jenč - 22.6.2004 18:25:07
Bohužel velmi často se setkáváme na území Čech, zejména na severu a západě, s ničením archeologických lokalit různými hledači. Někdy jde o skupiny, někdy jen o nadšené jednotlivce... Ne všichni pokládají za přirozené naše kulturní (stejně tak přírodní) dědictví chránit. Právě jim byly určeny řádky předchozího komentáře.
Re: (Nejen) pro Daniela Černého [ODPOVĚDĚT]
I. Laengsfeld - 22.6.2004 2:31:18
Vzdy jsem mel sympatie pro odbornou, nezistnou praci a nadseni (tak se mi to totiz jevilo) speleologu a archeologu. Prave predvedeny vycet uryvku zakonu tyhle sympatie vsak radne pochroumal, hlavne pak ovsem onen vyhruzny ton, kterym jsou ty informace podany... Je mi moc lito, ale urazlive formulovany zakon, delajici z lidi (tedy tech nespojenych s prislusnymi mocenskymi organizacemi) druhorade subjekty, majici pravo v podstate jen napomahat onem osvicenym a kvalifikovanym pri osetreni cenneho nalezu, treba i na vlastnim pozemku - takhle formulovany zakon vybizi svobodomyslneho cloveka spis k jeho obejiti a poruseni... Nevim, co mne rozhorcuje vic, zda cenne keltske pamatky prodavane na bazarech - ci arogance takovychto "jedine povolanych", tak jak byla zde prave presentovana. Fascinujici je treba i ta deklarace vylucne role prislusnneho ustavu Akademie (vuci vysokym skolam napriklad) Maji to soudruzi dobre obsancovane ;-) Nevim jak pro ostatni, ale ve mne tahle citace radne otrasla dobrym dojmem, ktery jsem zatim z cs. archeologiii mel...
(Nejen) pro Daniela Černého [ODPOVĚDĚT]
P. Jenč a V. Peša - ÚOK pro pseudokras ČSS - 21.6.2004 15:48:41
Přestože má speleologie i speleoarcheologie u nás již více než půl století charakter velmi náročného interdisciplinárního studia, stále ještě se najde dost lidí, pro které je představa jeskyně spojena především s nezávazným (někdy až nevázaným) romantickým dobrodružstvím. Proto pro lidi, kteří jsou dosud ovládáni neodolatelnou touhou jít si do nějaké jeskyně jen tak „zakopat“, připojujeme alespoň několik citací ze sbírky platných zákonů České republiky. Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny: § 10 Ochrana a využití jeskyní (1) Jeskyně jsou podzemní prostory vzniklé působením přírodních sil, včetně jejich výplní a přírodních jevů v nich. (2) Ničit, poškozovat nebo upravovat jeskyně nebo jinak měnit jejich dochovaný stav je zakázáno. Výjimku z tohoto zákazu může udělit orgán ochrany přírody pouze v případech, kdy je to v zájmu ochrany jeskyně nebo kdy jiný veřejný zájem chráněný tímto nebo jiným zákonem výrazně převažuje nad zájmem na ochraně jeskyní. (3) Pro průzkum nebo výzkum jeskyně je třeba povolení orgánu ochrany přírody. Povolení nepotřebují osoby pověřené orgánem ochrany přírody k provádění monitoringu nebo inventarizace, dále osoby při výkonu státní správy, policie, osoby při plnění úkolů obrany státu a osoby při zajišťování veterinární péče, záchranných služeb nebo správy vodních toků. (4) Stejné ochrany podle odstavce 2 a 3 jako jeskyně požívají i přírodní jevy na povrchu (například krasové závrty, škrapy, ponory a vývěry krasových vod), které s jeskyněmi souvisejí. § 11 Ochrana paleontologických nálezů (1) Kdo učiní paleontologický nález, který sám rozpozná, je povinen zajistit jeho ochranu před zničením, poškozením nebo odcizením a opatřit jej údaji o nálezových okolnostech, zejména místě nálezu. Dále je povinen na písemné vyzvání orgánu ochrany přírody sdělit údaje o učiněném nálezu a umožnit přístup a dokumentaci tohoto nálezu osobám pověřeným orgánem ochrany přírody. (2) Vlastník pozemku, na němž byl paleontologický nález učiněn, nebo ten, kdo vykonává činnosti, při nichž k nálezu došlo, je povinen umožnit na žádost orgánu ochrany přírody osobám tímto orgánem pověřeným provedení záchranného paleontologického výzkumu a po dobu jeho konání, nejdéle však po dobu osmi dnů od ohlášení nálezu, nedohodnou-li se strany jinak, zdržet se na místě nálezu činnosti, která by mohla vést k jeho zničení nebo poškození. Po ukončení záchranného paleontologického výzkumu musí být osobám pověřeným orgánem ochrany přírody umožněno provádět odborný paleontologický dohled nad dalšími pracemi. (3) Vývoz paleontologických nálezů je povolen jen se souhlasem orgánu ochrany přírody. § 87 Přestupky (1) Orgán ochrany přírody uloží pokutu až do výše 5 000 Kč fyzické osobě, která se dopustí přestupku tím, že i) nesplní některou z povinností k paleontologickému nálezu podle § 11 odst. 1. (2) Orgán ochrany přírody uloží pokutu ve výši do 10 000 Kč fyzické osobě, která se dopustí přestupku tím, že g) poškozuje nebo ničí jeskyni nebo její součást, nebo porušuje jiné povinnosti stanovené k ochraně jeskyní podle § 10 (3) Orgán ochrany přírody uloží pokutu až do výše 50 000 Kč fyzické osobě, která se dopustí přestupku tím, že n) vykonává ve zvláště chráněném území, označeném smluvně chráněném území, evropsky významné lokalitě nebo ptačí oblasti činnost zakázanou nebo vykonává činnost, pro kterou je vyžadován souhlas orgánu ochrany přírody, bez tohoto souhlasu § 88 Pokuty právnickým osobám a fyzickým osobám při výkonu podnikatelské činnosti (1) Orgán ochrany přírody uloží pokutu až do výše 500 000 Kč právnické osobě nebo fyzické osobě při výkonu podnikatelské činnosti, která se dopustí protiprávního jednání tím, že l) poškozuje nebo ničí jeskyni nebo její součást nebo porušuje jiné povinnosti stanovené k ochraně jeskyní podle § 10 m) nesplní některou z povinností k paleontologickému nálezu podle § 11 odst. 1 (2) Orgán ochrany přírody uloží pokutu až do výše 1 000 000 Kč právnické osobě nebo fyzické osobě při výkonu podnikatelské činnosti, která se dopustí protiprávního jednání tím, že n) vykonává ve zvláště chráněném území, označeném smluvně chráněném území, evropsky významné lokalitě nebo ptačí oblasti činnost zakázanou nebo vykonává činnost, pro kterou je vyžadován souhlas orgánu ochrany přírody, bez tohoto souhlasu Zákon č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči ve znění pozdějších předpisů: § 21 Oprávnění k archeologickým výzkumům (1) Archeologické výzkumy je oprávněn provádět Archeologický ústav Akademie věd České republiky (dále jen „Archeologický ústav“). (2) Ministerstvo kultury může na žádost v odůvodněných případech po dohodě s Akademií věd České republiky povolit provádění archeologických výzkumů vysokým školám, pokud je provádějí při plnění svých vědeckých nebo pedagogických úkolů, muzeím nebo jiným organizacím, popřípadě fyzické osobě, které mají pro odborné provádění archeologických výzkumů potřebné předpoklady (dále jen „oprávněná organizace“). Oprávněná organizace uzavírá s Akademií věd České republiky dohodu o rozsahu a podmínkách provádění archeologických výzkumů. (4) Oprávněná organizace je povinna oznámit Archeologickému ústavu zahájení archeologických výzkumů a podat mu o jejich výsledcích zprávu. Jde-li o archeologické výzkumy na území prohlášeném za kulturní památku, národní kulturní památku, památkovou rezervaci nebo památkovou zónu, Archeologický ústav a oprávněné organizace oznámí zahájení archeologických výzkumů odborné organizaci státní památkové péče, které podají též zprávu o jejich výsledcích. § 23 Archeologické nálezy (1) Archeologickým nálezem je věc (soubor věcí), která je dokladem nebo pozůstatkem života člověka a jeho činnosti od počátku jeho vývoje do novověku a zachovala se zpravidla pod zemí. (2) O archeologickém nálezu, který nebyl učiněn při provádění archeologických výzkumů, musí být učiněno oznámení Archeologickému ústavu nebo nejbližšímu muzeu buď přímo nebo prostřednictvím obce, v jejímž územním obvodu k archeologickému nálezu došlo. Oznámení o archeologickém nálezu je povinen učinit nálezce nebo osoba odpovědná za provádění prací, při nichž došlo k archeologickému nálezu, a to nejpozději druhého dne po archeologickém nálezu nebo potom, kdy se o archeologickém nálezu dověděl. (3) Archeologický nález i naleziště musí být ponechány beze změny až do prohlídky Archeologickým ústavem nebo muzeem, nejméně však po dobu pěti pracovních dnů po učiněném oznámení. Archeologický ústav nebo oprávněná organizace učiní na nalezišti všechna opatření nezbytná pro okamžitou záchranu archeologického nálezu, zejména před jeho poškozením, zničením nebo odcizením. (4) Jde-li o archeologický nález uvedený v odstavci 2, má nálezce právo na odměnu, kterou mu poskytne krajský úřad, a to do výše ceny materiálu; je-li archeologický nález zhotoven z drahých kovů nebo jiných cenných materiálů, v ostatních případech až do výše deseti procent kulturně historické hodnoty archeologického nálezu určené na základě odborného posudku. Nálezce má právo na náhradu nutných nákladů, které mu vznikly v souvislosti s archeologickým nálezem. O náhradě rozhodne a náhradu poskytne krajský úřad. Podrobnosti o podmínkách pro poskytování odměny a náhrady nálezci stanoví obecně závazný právní předpis. (5) U nemovitých archeologických nálezů prohlášených za kulturní památky určí krajský úřad organizaci zřizovanou krajem, která bude zabezpečovat péči o ně. Jsou-li tyto archeologické nálezy na nemovitostech v státním majetku, určí tuto organizaci v dohodě s orgánem nadřízeným organizaci, která nemovitost spravuje nebo užívá krajský úřad. Je-li nemovitý archeologický nález prohlášený za kulturní památku na území několika krajů, určí organizaci pro zabezpečení péče o kulturní památku krajské úřady ve vzájemné dohodě po předchozím projednání s ministerstvem kultury, a nedojde-li k dohodě, určí tuto organizaci ministerstvo kultury. (6) Veškeré movité archeologické nálezy jsou státním majetkem a ukládají se zpravidla do muzeí. § 39 Přestupky (1) Obecní úřad obce s rozšířenou působností může uložit pokutu až do výše 10 000 Kč fyzické osobě, která se dopustí přestupku tím, že f) provádí neoprávněné výkopy na území s archeologickými nálezy (2) Krajský úřad může uložit pokutu do výše 50 000 Kč fyzické osobě, která se dopustí přestupku tím, že g) neplní oznamovací povinnost stanovenou v …, § 23 odst. 2 tohoto zákona § 35 Pokuty právnických osobám a fyzickým osobám při výkonu podnikání (2) Krajský úřad uloží pokutu až do výše 500 000 Kč právnické osobě, nebo fyzické osobě oprávněné k podnikání, jestliže při výkonu svého podnikání g) provádí v rozporu s § 21 odst. 2 archeologický výzkum Tzv. Maltská konvence Úmluva o ochraně archeologického dědictví Evropy (č. 99/2000 Sb. mezinárodních smluv), k níž ČR v rámci sjednocování Evropy přistoupila, takže od 23. září 2000 je pro nás závazná, je součástí našeho právního řádu a ústavní zákon č. 395/2001 Sb. dokonce ustanovuje v některých případech její nadřazenost nad našimi zákony. Každý stát se jejím podpisem mj. zavazuje, že zajistí, aby archeologická naleziště byla narušována co nejméně a maximum archeologických nálezů aby bylo chráněno na původním místě v zemi (čl. 4, odst. ii).
Re: zpřístupněno [ODPOVĚDĚT]
Lada - 20.6.2004 17:04:29
Danieli, těšíme se na tvoje další zprávy z objevování nových jeskyní v okolí Trosek! Pak napiš co jsi objevil, případně co tvůj dědeček ještě pamatuje.
zpřístupněno [ODPOVĚDĚT]
Daniel Černý - 20.6.2004 10:41:16
Jeskyň je zpřístupněna někomu se nelíbilo že ji zamřížovali a proto ji přeřízl a otevřel. Byl jsem tam dne 19.6.2004 A za pár let se tam chystám znovu!!! Ale doufám v to že tam půjdu na několik dní či týdnů a půjdu ji hloubit!!! Trvalo mi asi hodinu než jsem ji objevil.Hledal jsem ji totiž bez map a takových věcí pouze z informací kámošovýho dědečka který zná vstupy i do jiných jeskyních vchodů!!! Také i k jinýmý zříceninám a hradům zná tyto jeskyně!!! Za 14dnů se chystáme objevit druhou jeskyň k Troskám!!! Prý jich tu je alespoň 6.Jenže většina může být zasypána ale jen dvě mají být vidět!!! Podrobnosti nejspíš řeknu k té další až po návratu!!! Neni k nim víc pověstí ale jen jedna!!! Jezero zde je v nějaké chodbě a železné dveře taky.Ty našel ten zmiňovaný dědeček!!!(ty dveře) Ale nešli otevřít a všude byly nápisi jestli vstoupíš zemřeš a podobně!!! To je zatím asi vše!!!
Neodpustím si... [ODPOVĚDĚT]
Ivan - 18.5.2004 10:15:51
Neodpustím si pár poznámek pro i proti: Objevily se zde informace, že netopýři za mříž nelétají, tzn., že tento argument ze strany CHKO padá. Dále se zde pár lidí ohánělo archeologickou lokalitou, ale zapoměli uvést mezinárodní ostudy jako je Češov, Závist, a další lokality prvořadého významu, kde situace vypadá následovně: Kope si tam kdo chce, archeologové nebyli schopni lokality zapezpečit a nálezy může archeolog nalézt maximálně v Buštěhradě na burze. V Polsku je mnoho příkladů, že i velká lokalita jde zapezpečit. S tímto problémem jde ruku v ruce problém další. Zastánci mříží volají po speleologické organizaci. Kdekoliv v ČR se tyto organizace zabívají průzkumen jeskyní a štol. To sebou nese i desítky přemístěných kubíků sedimentů, zeminy, lámané skály. Bez této činnosti je speleo-organizace na nic. Ale o archeologické lokalitě mluvit již nelze. Archeologové přijdou, až se něco objeví, což je dle mého mínění v pořádku. Jeskyně třeba na Ještědském hřbetu vzhledem ke své krasové výzdobě musí být zapezpečeny, jeskyně pod Troskami je cenná z hlediska epigrafiky - to lze zdokumentovat a ponechat - nikdo nemřížuje boží muka, skalní reliéfy a podobné věci. Další věcí je samotná návštěvnost jeskyně - vzhledem k cestičce vedoucí k jeskyni odhaduji počet návštěvníků tak na 100/rok. Do jeskyně se jich proplazí tipuju tak 20. Tady se možná mýlím, je to můj subjektivní názor. Samostatnou kapitolou je mříž samotná - speleologové jsou schopni vchod téměř dokonale zapezpečit. Tato mříž je jednoduše rozřezaná a obecně nebude dlouho sloužit. Mříž šla umístit až těsně před plazivku, byla by menší, bytelnější a netopýři přežili do 21. století. Na druhou stranu bych střílel lidi vybavené detektorem kovů, objíždějící podobné lokality a těžící cokoliv a kdekoliv. S pozdravem Ivan
Re: Nadpis [ODPOVĚDĚT]
Bary - 10.3.2004 20:41:14
neboj mříže někdo zničil tak se tam di mrknout
Byla jsem tam [ODPOVĚDĚT]
Bryk - 10.3.2004 20:39:23
V jeskyni jsem byla.Lezla jsem uzoučkými chodbičkami a chytnul mě strašný záchvat klaustrofobie.Jinak je to moc zajímavá jeskyně a zajímalo by mě, proč se o ni někdo nezajímá,nesnaží se ji probádat a nesnaží se nenechat ji zasypat.Český ráj jinak miluji.Bary
Re: Re: Udělejte si tam pořádný výzkum [ODPOVĚDĚT]
Márfy - 30.9.2003 19:24:22
S velkým zájmem jsem si přečetl o vaší výpravě do troseckého podzemí a následných objevech. Velmi mne zajímá především otázka možných souvislostí mezi Kelty a Troskami. Sám jsem o této teorii a dalších vlastních průzkumech napsal již několik článků, např. do nového esoterického časopisu Phoenix, číslo 2 a 4/2003. Byl bych moc rád, kdyby jste se se mnou mohl podělit (i pouze přes mail) o vaše zkušenosti a zážitky nejen z roku 1950. Díky.
Re: Re: Re: Re: Udělejte si tam pořádný výzkum [ODPOVĚDĚT]
L. Sluka - 21.9.2003 19:36:45
Pro Hledače : díky za zprávu, obdržel jsem ji. Zddraví L.S.
Re: Re: Re: Udělejte si tam pořádný výzkum [ODPOVĚDĚT]
L. Sluka - 19.9.2003 20:37:49
Pro hledače : Děkuji za informaci. Můžete se ještě prosím stejnou cestou zmínit podrobněji o té "polní práci"? Moc děkuji a přeji hezké dny v přírodě. L. Sluka*
Pro Hledače [ODPOVĚDĚT]
P. Jenč - 18.9.2003 0:42:01
Záleží-li Vám skutečně na ochraně archeologických památek, poprosil bych, abyste splnil svou občanskou povinnost a obrátil se se svým nálezem buď na spádové archeologické pracoviště do turnovského muzea (Dr. Jan Prostředník) nebo na nás, tj. prac. archeologie a speleoantropologie Vlastivědného muzea v České Lípě. Rozhodně bude lepší, budou-li předměty oficiálně evidovány (a vy je např. měl v dlouhodobé zápůjče), než kdyby veřejnost (zejména odborná - zabývající se ochranou a výzkumem památek) byla ochuzena o veškeré informace, tj. numizmatické zhodnocení, nálezové okolnosti vč. přesné polohy v rámci lokality. S pozdravem P.J.
Re: Re: Re: Udělejte si tam pořádný výzkum [ODPOVĚDĚT]
P. Jenč - VMG v České Lípě - 17.9.2003 23:15:19
Novelizace zák. 20/87 Sb. pochopitelně proběhla, všechny slova ve smyslu "socialistický" z něj byla vyškrtnuta a zákon tak nadále platí. Zákony na ochranu kulturního dědictví ostatně existují v naprosté většině zemí světa (často navíc s přísnějšími postihy pro pachatele, byť by se jednalo jen o "svátečního" porušovatele zákona). Archeologický nález podle našeho zákona patří státu, a to i kdybyste jej našel na vlastním pozemku. Ohlašovací povinnost je dána rovněž Památkovým zákonem, stejně tak je ošetřeno povolení k provádění archeologických výzkumů, které získávají prostřednictvím Akademie věd od Ministerstva kultury organizace obsazené archeologem (v regionu to bývají obvykle větší muzea). Movité nálezy (definice viz zákon) bývají tradičně deponovány v muzeích, jsou tak přístupné se všemi dostupnými daty i našim potomkům. V úctě P.J.
Re: Re: Re: Udělejte si tam pořádný výzkum [ODPOVĚDĚT]
L. Sluka pro Hledače - 17.9.2003 18:31:38
Pro hledače :Díky, že jste se ozval. Vaše anonymita mi nevadí. Protože jsem byl sám v jeskyni v minulosti nesčetněkrát, zajímají mě tak říkajích technické podrobnosti. Kde (ve které části jeskyně) jste nález učinil, jak hluboko a přibližně kdy. Pokud nechcete mejlovat využijte formulář "Rajnetu", vlevo v menu je odkaz "Napiště nám", případně mi mejlněte z nějakého cizího mejlu apod. DÍKY!! L. Sluka
Re: Re: Udělejte si tam pořádný výzkum [ODPOVĚDĚT]
Hledač - 16.9.2003 23:54:53
Rád bych z jistých důvodů zůstal v tajnosti. Promiňte ale v tomto státě se nedá věřit nikomu. Ještě vzkaz pro p. Jenče. Zákon se hned v první větě zmiňuje o "nenahraditelném bohatství socialistického státu". Současný stát je díky bohu jiného vyznání a proto budu rád udržovat a chránit bohatství tohoto státu, nikoli socialistického. Osobně si myslím že daleko více historických věcí nenávratně zmizelo z archivu Jičínského muzea za bývalého vedení. Jenom pro Vaše info budou mince snad vystaveny v jenom muzeu. Nemám je pro další obchod a i můj zájem je tyto památky udržet v republice.
Re: Udělejte si tam pořádný výzkum [ODPOVĚDĚT]
P. Jenč - VMG v České Lípě - 16.9.2003 0:45:42
Při přečtení tohoto komentáře mě napadly ihned dvě možnosti - autor patří ke skupině průzkumníků z roku 1975, která v zadní části jeskyně nalezla železné kušové šipky a tříkrejcar Ferdinanda II. (ražba 1632, pražská mincovna), což vidím jako méně pravděpodobné, nebo se spíše jedná o nález poměrné mladý a čtenář-"Hledač" je typickým porušovatelem zákona 20/87 Sb. o ochraně památek.
Re: Udělejte si tam pořádný výzkum [ODPOVĚDĚT]
L. Sluka - 13.9.2003 8:51:07
Zajímavý příspěvek k jeskyni pod Troskami a její historii. Mohu poprosit autora zda by se mi ozval na e-mail: lada@trosky.cz ? Předem děkuji. L. Sluka**
Udělejte si tam pořádný výzkum [ODPOVĚDĚT]
Hledač - 12.9.2003 22:28:56
Vážení, nechci se zde míchat do otázek zda jeskyni zavřít či nikoli. Jedno je však jisté - něco tam je. A také tam chodí lidi již pěkných pár století. Mám na to pádný důkaz. S jistým zařízením jsme našli v jeskyni 2 tolary z roku 1614. Jelikož ležely dlouhá léta pod nánosem písku jsou pěkně zachovalé.
Nadpis [ODPOVĚDĚT]
imperius - 18.8.2003 6:07:00
V 50.letech bylo možné všechno.... Pan Znalec se ze skromnosti nezmínil,že u toho v roce 72př.n.l.osobně byl...
Re: Vím, co tam je... [ODPOVĚDĚT]
Neználek - 17.8.2003 0:17:56
To by mě zajímalo, jak ten pán pozná, že tam bylo keltské obětiště.
Re: Vím, co tam je... [ODPOVĚDĚT]
Lada - 14.8.2003 20:36:01
Zajímavý příspěvek. Prosím autora zda by se mi ozval na e-mail lada@trosky.cz Děkuji předem. L. SLuka
Vím, co tam je... [ODPOVĚDĚT]
Znalec - 14.8.2003 17:40:44
Vážení, ať už jsou důvody instalace mříže jakékoliv vím s naprostou jistotou, že existuje průchod z křižovatky chodeb v jeskyni směrem ke Troskám ale ten je v současné době asi pod 1,5 - 2 metry hlubokým nánosem písku, který byl naplaven. V roce 1950 jsem prolezl tímto průchodem do obrovských sálů, které vedou směrem na Trosky a toto místo jsme nazvali jeskynní galerie - něco moc krásného. Konec této galerie byl již v té době uměle zavalen. Jeskyně měla svůj význam v keltské době jako svatyně a v levé části chodby od křížovatky chodeb je sál, ve kterém se nachází velký obětní stůl. Nyní již nemá cenu za současného stavu věci něco o jeskyni utajovat. Pod nánosy písku se tam skrývají dějiny naší prehistorie. Chtělo by to rychlý a důkladný archeologický průzkum protože páni archeologové - ani nevíte, co tam máte!!!!
Re: Re: P.S. Pro Martina [ODPOVĚDĚT]
P. Jenč - VMG v České Lípě - 12.7.2003 2:03:02
Stručné informace o činnosti našeho pracoviště a vědecko-výzkumných projektech, které vedeme nebo na kterých se podílíme naleznete na stránkách "www.muzeum.clnet.cz" ("Odborné práce oddělení"). V případě hlubšího zájmu se lze sejít, pro bližší domluvu využijte mého soukromého nebo služebního mailu. Něco málo k archeologii najdete i na RajNetu (viz "Redakce - P. Jenč") nebo na webu Českého rozhlasu Ústí n. Labem - archiv pořadu Planetárium; řada článků byla publikována v odborném i regionálním tisku. S pozdravem P.J.
Re: P.S. Pro Martina [ODPOVĚDĚT]
Martin - 11.7.2003 0:37:41
P.Renc, dekuji Vam za informaci. No tak to je jasne. Ale logicky jsem se take nedomnival, ze jeskyne muze vest ku hradu, musi to byt vytvorene clovekem. NO kazdopadne ja chtel byt vzdycky archeologem, klidne mi muzete napsat vice veci, co Vase prace obnasi a tak. :) S pozdravem M.
P.S. Pro Martina [ODPOVĚDĚT]
P. Jenč - 8.7.2003 3:00:46
Otázku spojení jeskyně s hradem můžete pustit v klidu z hlavy - jeskyně je přirozeným puklinovo-rozsedlinovým systémem, její pokračování v podobě "tajné chodby" neexistuje. V období vrcholného středověku a raného novověku byla jeskyně využívána nejspíše jako refugium.
Re: Re: VYZKUM [ODPOVĚDĚT]
P. Jenč - 8.7.2003 2:35:17
Speleoarcheologický výzkum v jeskyni Sklepy pod Troskami se neplánuje a není ani nezbytný. Snahou jakékoli ochrany přírodních nebo historických památek, je jejich zachování v pokud možno neporušeném stavu příštím generacím. Není však pravdou, že by se odborné výzkumy skalních dutin neprováděly - uveďme zejména větší projekty "Poslední lovci a sběrači na severu Čech" (který byl mj. podporován grantem National Geografic Society) či "Kvartérní sedimenty v pískovcových terénech středního Pojizeří a Českolipska"; jeskyní a převisů se týká i nearcheologický projekt "Dokumentace historických skalních rytin". Zdůraznit je však třeba, že cílem žádného archeologického výzkumu, při kterém je užito destruktivních metod, není vytěžení celé lokality, ba naopak(!); každá taková práce má svá jasně definovaná pravidla co se týče metodiky, probíhá vždy ve spolupráci s přírodovědci a v naprosté většině případů jsou zkoumány lokality ohrožené nebo zčásti již poškozené. V případě dotazů se můžete s důvěrou obrátit na naše pracoviště. P. Jenč, V. Peša - prac. archeologie a speleoantropologie Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě
Nadpis [ODPOVĚDĚT]
M - 2.7.2003 22:03:58
Ale houby, veda musi jit ku predu. Poznani a objevy jsou velice dulzeite pro civilizaci a zvlaste pro poznani a pochopeni minulosti. adios.
Re: VYZKUM [ODPOVĚDĚT]
imperius - 1.7.2003 6:20:44
Nevím proč by bylo nutné jeskyni za každou cenu prokopávat,nějaké neprozkoumané naleziště také musíme nechat našim potomkům,kteří se z něj třeba dozvědí víc než dnes my.Takový postoj mi připomíná malé dítě,které musí všetečně prozkoumat vše co má v dosahu.Tajné chodby vedoucí daleko z hradů jsou pouze v pohádkách.Pokud milujete umělé podzemní chodby,zaměřte svou pozornost na stará důlní díla,jejich dědičné štoly jsou tím ,co hledáte.Na Slovensku mají jednu dokonce přes 30km dlouhou.
Nadpis [ODPOVĚDĚT]
Martin znovu - 30.6.2003 19:41:14
Chapu, ze je treba chranit pamatky, ale pripomina mi to obcas historicke jadro Prahy, kde ac kazdy tvrdi, ze se vi o podzemnich prostorach, ci spise tedy ruznych zakladech stredovekych domu a osidleni, proste se tam nemuze delat zadny "kopaci" vyzkum, nebot je to chranena pamatkova lokalita Praha 1 a asi hodne turistu, takze penize, nevim. No da se preci provadet vyzkum i nebarbarsky, ne ? No to je ted jedno, ty jeskyne u Trosek by mne ale vazne zajimaly.
VYZKUM [ODPOVĚDĚT]
Martin - 30.6.2003 19:31:57
Cauves lidi, moc jsem o tom jeste necetl, ale slysel jsem, ze se tam mj. nachazi opravdu podzemni prostory, snad chodba, ale asi tak 10 metru pod zemi /snad pod jeskyni...?/, vsichni proutkari, co tam byli /ja na to moc neverim, ale treba jo.../ se pry shodli v tom, ze tam opravdu prostory jsou. Ptam se proc na to nejaka pamatkova pece, ministerstvo kultury, archeol. spolky, kdokoli neda financni prostredky a nezacnou tam proste kopat ? Kde je problem ? Jinak v jeskyni se pry nasel stredoveky kachlik a zlata mince kdysi. NO a ta jeskyne jestlize je tedy zavalena, tak proc se to proste neodkopa, nebo neco ? Troch snahy, ja bych do toho hned sel, ale nemam moc volneho casu a pracuji. Ach jo, ale takovyhle objevu je v Cechah jeste mraky, protoze arheologoie nema moc penez a celkove to asi moc nefrci, nejvic vzdy objevi nahodne prosty clovek. NO je to skoda, a co hledat vychod ze strany hradu ?
Re: Re: Jeskyně pod Troskami [ODPOVĚDĚT]
Jméno neuvedeno - 10.6.2003 20:50:45
To je sice krásná teorie, ale jeskyne trpí víc tou mříží než těmi pár desítkami lidí za rok. Devastace jeskyně v okolí mříže, která byla naprosto diletantsky objednána, vyrobena i usazena je tak katastrofální, že s předchozím stavem se to nedá vůbec srovnat. Ale to je asi úředníkům z CHKO jedno. Nebo se mýlím?? Lada**
Re: Jeskyně pod Troskami [ODPOVĚDĚT]
P. Jenč - 10.6.2003 1:27:45
Nejde "jen" o netopýry (ikdyž pochybuji, že se u Vás na půdě vyskytuje zákonem chráněný vrápanec malý). Předmětem ochrany jsou také další živočichové žijící v jeskyni jako např. některé druhy pavouků; celkově se jedná o lokalitu hodnotnou biologicky (nezapomínejme ani na houby vázané na temný prostor jeskyní - tudíž jiné než ty co sbíráte do košíku). Jeskyně Sklepy je i místem výjimečným historicky. Lokalita byla návštěvníky dlouhodobě ohrožována, proto její uzavření. Konkrétně byla znehodnocována zejména opakovanou neodbornou těžbou písčité výplně, vypovídající o naší minulosti (archeolgické nálezy) i o charakteru krajiny před mnoha staletími. Nemluvě o ničení památek epigrafických (uhlem provedené či ryté nápisy z 19. století). Vše již ale bylo podrobněji napsáno v předchozích komentářích mých nebo v komentáři dr. L. Soltysové, vedoucí Správy CHKO Český ráj (viz jeden z příspěvků Talli).
Jeskyně pod Troskami [ODPOVĚDĚT]
Pavel - 9.6.2003 14:57:37
Zase nás stát připravil o jedno romantické místo...A zrovna o té jeskynyi vědělo tak málo lidí, že to těch pár netopýrů nemohlo ohrozit. (když mi na půdě zimují netopýři, také mi tam stát dá mříž?)
Re: Re: můžem si za to sami [ODPOVĚDĚT]
P. Jenč - 16.5.2003 0:42:32
O zničené mříži pracovníci Správy CHKO vědí, finanční prostředky k instalaci nového kvalitnějšího uzávěru jsou již připraveny. Jinak s Vámi souhlasím, informační tabulka pro turisty zde chybí, její umístění se zvažuje. Počet pracovních sil Správy CHKO je značně omezený (totéž platí o finančních možnostech), proto ne vždycky se daří rychle reagovat na každé poškození, které neukáznění návštěvníci přes sezónu či jediný víkend (!) "připraví" (nejen jedna mříž, ale ztáta řady informačních tabulek, vč. vymezení hranic rezervací, devastace značených cest aj.).
Re: můžem si za to sami [ODPOVĚDĚT]
Lada - 8.5.2003 14:08:08
Ke komentáři "můžem si za to sami " pana Pechoče: Ve vašem komentáři je dle mého názoru hodně pravdy. Též máte pravdu o chybějícím vysvětlení vedle mříže. Osobně si myslím, že účinnější by bylo upozornit případné návštěvníky jeskyně na hrozící nebezpečí (které v jeskyni skutečně existuje), což by myslím většinu zájemců o prolezení jeskyně odradilo. Situace je dnes však taková, že v podstatě amatérsky zhotovená mříž je zničená, do jeskyně se leze dál ale "ochránce přírody", vlastně úředníky z ochrany přírody to již asi nezajímá...
můžem si za to sami [ODPOVĚDĚT]
V. Pechoč - 6.5.2003 10:32:52
z přečtených komentářů je mi smutno. Argumenty pro uzavření na nás návštěvníky jasně žalují, jak se to neumíme chovat. Bohužel komentáře a výzvy odpůrců toto hulvátství jen vyzdvihují. Jeden příklad: ve Švédsku a Norsku mají takový zákon který se zabývá PRÁVEM NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ, a na jehož základě má každý právo jít kam chce a tábořit kde chce. v každém NP však existuje oficiální okruh, dobře turisticky vybavený (posezení, připravená ohniště, nouzové přístřešky, otevřené chaty k volnému použití...). Prakticky 95% návštěvníků tak využije tento okruh. Proč by pak třeba rozdělávali oheň kdesi v lese, když každých zhruba 5km na ně čeká již připravené ohniště? Je to ale o kultuře a vnitřní kázni. Zmíněné chaty jsou nerozbyté a nevykradené, nádobí v nich umyté.... Výchova našich lidí k tomu, aby za cedulku se zákazem nechodili bude trvat dlouho, snad se dočkáme (taky je otázka zda těch zákazů není moc a tuďíž nevytváří pocit, že zakázáno je vlasně všechno a může se to tak porušovat - chybějící vysvětlení vedle mříže: sem nechoď proto a proto...). Každý může nadávat, nebo začít u sebe a chovat se slušně s vírou, že se přidaj další.
Re:dcerám [ODPOVĚDĚT]
Gapa - 21.3.2003 7:49:50
Děkuji vám za podporu, myslím si , že vám jeskyni neotevřou ani na den,byli to tam krásný panoramata a vy to neuvidíte..jů,hů...čau
tajna choba [ODPOVĚDĚT]
Bara a Tereza - 19.3.2003 12:26:58
Plně souhlasíme s názorem ze to je spatna volba zavřít chodbu.Do chodby jsme se letos zrovna chystaly.Škoda.Český ráj je ale nadále naším oblíbeným místem.Doufáme,že neuzavřete další zajímavá místa a úkazy. P.S.:Příšti léto by jste to mohli jeste alespon na jeden den otevrit. Prosím :)
Re: jeskyně [ODPOVĚDĚT]
dcery - 19.3.2003 12:15:25
ano Vitku plne stebou souhlasime.
jeskyně [ODPOVĚDĚT]
Vít Kolman - 3.3.2003 14:32:56
Myslím si, že je to škoda, pamatuju si, že když jsem byl malý, tak jsem se protahoval do jeskyně tím úzkým průlezem a bylo to krásné, když jsem byl uvnitř a tam se to rozšířilo. Je škoda, že se všechno pěkné zavírá, cesty se ruší. Ale přesto to je pořád Ráj
Zavirani [ODPOVĚDĚT]
Dany - 7.2.2003 14:16:37
Osobně fandím všem nadšencům a průzkumníkům podzemí a držím jim palce, aby našli nové cesty do i podzemí Trosek. Ameriku také pořád zavírají, ale stejně se jim to nedaří. Takže páni - samozvaní ochráncí - a věční uzavírači, doufám, že si vás v podzemí Trosek vezme čert.
Re: Re: Mříž na jeskyni pod Troskami [ODPOVĚDĚT]
S.Svoboda - 20.11.2002 10:03:19
Pokud má správa CHKO právo jeskyni znepřístupnit,musí to ostatní respektovat,i když se jim to nelíbí.Dokud o jeskyni vědělo jen několik rozumných lidí,nemusela na ní být mříž. Ostatně uměle znepřístupněných je většina podzemních prostor i mimo CHKO. S.Svoboda
Re: Mříž na jeskyni pod Troskami [ODPOVĚDĚT]
Martin Picek - 19.11.2002 16:07:47
Můj názor na mříž ?Mám dojem,že CHKO v čele RNDR Soltýsovou vládnou tomuto kraji o nás bez nás.Jak se přesvědčujeme skoro denně. S POZDRAVEM M.P.
Mříž na jeskyni pod Troskami [ODPOVĚDĚT]
Mgr. Miroslav Beran - 16.10.2002 21:46:15
Znovu k "mříži pod Troskami": i mříž může esteticky "zapadat" do krajiny - umělecké kovářství si s tímto problémem lehce poradí ... M.B.
Jeskyně pod Troskami [ODPOVĚDĚT]
Mgr. Miroslav Beran - 16.10.2002 21:35:25
Už ta červená barva je HNUS ! Mgr. Miroslav Beran
Re: Nadpis [ODPOVĚDĚT]
L.Sluka - 16.9.2002 20:34:17
Jméno hradu Trosky není ve starých pramenech uváděno jinak. Tedy se lze domnívat, že se tak hrad jmenuje od počátku.
Nadpis [ODPOVĚDĚT]
xxx - 9.8.2002 20:12:17
Trochu z jiného soudku, ale obracím se zde: jak se jmenoval hrad Trosky dříve
Re: Re: Re: Nadpis [ODPOVĚDĚT]
Talli - 29.7.2002 18:16:32
Vážený pisateli, to je nekutečné jaký máte přehled pokud jde o kubíky betonu a jiné věci. Asi patřím mezi ty , kteří by se podle Vás měli praštit do hlavy aby se jim rozsvítilo, aale pod Troskami i jinde jde opravdu o netopýry a jiné živočichy. Talli
Proč pořád chodíme kolem horkých kaší a doufáme, ž [ODPOVĚDĚT]
EOS - 29.7.2002 16:38:22
Nechme na chvíli stranou romantiku, "ochranu" přírody, netopýry a jiné zprofanované kecy takyodborníků, a podívejme se na konkrétní jména, podpisy, zůčastněné osoby... Jejich okolí je zná většinou velmi dobře, ví, co jsou zač a o co jim ve skutečnosti především a jedině jde. Zbyde jen tvrdá konzumní realita. Všechny mříže, tuny betonu a kubíky přepraveného materiálu samozřejmě něco stojí, že jo? Dokonce si často diletantské provedení přímo říká o nekonečná opakování a nové a nové investice, - takřka doživotní džob. Vesměs jde o státní zakázky, financované z daní, čili z "cizího, z kterého krev neteče". Viděl někdy někdo výsledky výběrového řízení? A viděl investor ten paskvil, co mu dodavatel za slušnou sumičku postavil? Zkontroloval někdo kolik mixů betonu tam skutečně padlo? Houby! Srovnejte si podobné "zabezpečovací techniky" s tím, jak jednoduše a efektivně si zavírají jeskynáři vchody do "svých" jeskyní. Když se chce, VŠECHNO jde. A pokud snad někde existuje nějaký idealista, kterému skutečně jde o chudáka netopýra, měl by se praštit do palice, aby se mu rozsvítilo a poznal, za koho to vlastně dělá špinavou práci.
Re: Re: Nadpis [ODPOVĚDĚT]
P. Jenč - 19.7.2002 0:51:03
Jak už jsem uvedl v předchozím komentáři, nelegálnímu těžení písčito-hlinité jeskynní výplně by měla instalace mříže zabránit. Odborná veřejnost, které není osud přírodovědně a historicky hodnotné lokality lhostejný, může být tedy spokojená. Stručně k výhradám p. Sluky: Všechny archeologické prameny byly předchozím kopáním těžko zlikvidovány (mocnost sedimentů v podobných puklinovo-rozsedlinových jeskyních je obvykle značná, stejně tomu je i v jeskyni Sklepy pod Troskami), navíc "písek" ve skalních dutinách neobsahuje jen archeologické nálezy, ale má vysokou výpovědní hodnotu pro přírodovědce (např. osteologický materiál, pozůstatky dřev apod.). Historické nápisy z 19. století jsou rovněž předmětem ochrany, na svou dokumentaci a epigrafické zpracování teprve čekají, některé z nich již byly v poslední době poškozeny. Netopýři nejsou jediným organismem vyskytujícím se v jeskyni; zimoviště netopýrů se neomezuje jen na vstupní (volně přístupnou) část jeskyně. Důvody "pro" byly již dr. Šoltysovou jasně definovány a lidé, kteří nemají v této lokalitě své osobní zájmy rozhodnutí Správy CHKO jistě pochopí. Poznámka na závěr: během celé socialistické éry až do r. 1992/93 fungovala záchranná archeologická činnost na území okresů MB a SM minimálně, důvodem byla absence odborných pracovníků. Mnoho nalezišť tak bohužel bez řádného výzkumu zaniklo, ale to už je jiná kapitola...
Re: Nadpis [ODPOVĚDĚT]
L. Sluka - 17.7.2002 12:54:15
O nevyhnutelnosti uzavření jeskyně pod Troskami by se dalo velice úspěšně polemizovat. Je-li důvodem uzavření jeskyně výskyt netopýrů v zimě, je to jako důvod uzavření poněkud podivné. Netopýři zde zimují od nemapěti a v zimě, kdy do jeskyně v podstatě nikdo nepřijde jim to zhola nevadilo a přežili bez problému do dnešních dnů. Navíc po instalaci mříže již nezalétají do vnitřních prostor jeskyně (asi se jim přes mříž nechce) a zimují ve vstupní síni, kde jsou naopak vystaveni napospas návštěvníkům. Je-li důvodem uzavření jeskyně činnost jak píšete "těžba jeskynních sedimentů" apod. je to nesmysl od začátku celé. Z archivů víme, že jeskyně byla prohrabána a přemisťovány tuny zeminy za pomoci najatých dělníků již v 19. století (!!!!!). Pak různými skupinami nadšenců tato činnost pokračovala i ve století dvacátém. Jeden příklad za všechny: skupinou hledačů tuším v 70. letech byla jeskyně prohrabána a to i za pomoci detektoru kovů. Výsledkem jejich činnosti byl nález zlaté mince. Takovýchto akcí pamatuje jeskyně pod Troskami mnoho. Proč již tehdy ochránci přírody nebo archeologové nezasáhli?? Tato konkrétní zpráva prošla i celostátním tiskem. Nikdo z ochránců ani archeologů nehnul ani brvou, všichni jen nečinně přihlíželi. Po celá desetiletí, vlastně po celou dobu existence CHKO ČEský ráj neudělali pro jeskyni a mnoho jiných míst v Českém ráji vůbec nic. A dnes tam dají mříž?? Navíc mříž tak diletantskou, že je o tom hanba mluvit. Dráty do betonu, ze kterých je mříž zhotovena mají něco zachránit?? Běžte se tam podívat dnes. Do jeskyně se chodí dál, protože dráty do betonu někdo ohnul a kolem mříže je nepředstavitelný nepořádek. Tomu se říká Český ráj? Bohužel mám pocit, že ochránci přírody jsou jen úředníky, kteří rozhodují od stolu, ale naprosto neuvažují v souvislostech. Pokud "neodborná a nedokumentovaná těžba jeskynních sedimentů neznámými kopáči v j. pod Troskami" byla porušením zákona, bylo povinností ochránců přírody neprodleně zasáhnout a ne po letech dát do jeskyně mříž. Nebo si snad po celá ta desetiletí neplnili svoje povinnosti??
Nadpis [ODPOVĚDĚT]
P. Jenč - archeolog a speleoantropolog - 14.7.2002 4:20:19
Uzavření dvou jeskyní Českého ráje pro návštěvnickou veřejnost bylo nevyhnutelné a zvláště v případě lokality Sklepy pod Troskami tak bylo učiněno v pověstnou minutu před dvanáctou. Osobně mi je odborná problematika těchto jeskyní známa a mohu tak čtenáře ujistit, že důvody (i obavy) uváděné Správou CHKO jsou opodstatněné. Sklepy pod Troskami jsou jednak cennou lokalitou biologickou, jednak historickou s archeologickými nálezy a četnými památkami epigrafickými. Prakticky stejně lze hodnotit druhou jeskyni - Sklep na Mužském (Krtola). Neodborná a nedokumentovaná těžba jeskynních sedimentů neznámými kopáči v j. pod Troskami byla nešťastným počinem, porušující nejen lokalitu samu, ale i zákon č.114/92 a patrně i 20/87 Sb. Nabádání k pokračování této divoké "badatelské" činnosti (naposledy v jednom z níže uvedených komentářů) není ničím jiným než trestuhodným naváděním k porušování zákonů našeho státu. Přírodní i kulturní bohatství skalních dutin si podobným způsobem chrání všechny civilizované evropské země. Zainteresovaní pracovníci státní ochrany přírody si tedy za své rozhodnutí určitě hrubé až vulgární napadání nezaslouží!
Nadpis [ODPOVĚDĚT]
Jméno neuvedeno - 13.2.2002 20:52:23
Holt ochranci jsou ochranci. Dle meho nazoru urcite nebyla jeskyne zavalovana turisty. Ochranari si preci museli neco vymyslet (netopyri) aby mohli znemoznit pristup dalsimu kousku krasy Ceskeho raje.
Nadpis [ODPOVĚDĚT]
Talli - 1.2.2002 5:31:33
Vážení milovníci Českého ráje, tak jsem si přečetla článek, pro týdeník Pojizerské listy vyzpovídala paní doktorku Šoltysovou (viz komentář) a je na čase, abych připojila také své osobní názory. Bylo by moc hezké, kdyby se v našem státě osvědčila metoda typu : Dáš někam ceduli Zákaz vstupu od dejme tomu 1.10 do 31.3 a v dané měsíce by do milé jeskyně nikdo nevztoupil. "Je tam zákaz, tak co tam budu hledat," měl by si říci návštěvník a respektovat její uzavření. Skutečnost je taková, že dá-li se někam zákaz vstupu, funguje to jako pozvánka do daného objektu.Mám čtrnáctileté zkušenosti s neukázněnými návštěvníky naší přírody a vím o čem píšu. Regulovaný vstup, třeba za vstupenku 5Kč, no bylo by to hezké, ale je to nereálné. Je ohromná spousta návštěvníků, kteří odmítají platit vstup na Valdštějn i jiné památky, s tím, že jsou to žříceniny a tudíš by měl být vstup volný. Hezká , ale nereálná myšlenka. A nezlobte se, kydby si každý hloubil a kopal v našich jeskyních jak by se mu chtělo, to by nám tz té krásy asi moc nezbylo. Navíc, Vám se nikdy nestalo, že by nějakou jeskyni proměnili lidé ve WC nebo divokou skládku a tak podobně? Osobně znám další, hojně navštěvovanou jeskyni, kterou v brzké době čeká uzavření. Dokonce se v něm míním sama aktivně angažovat, protože v dané lokalitě došel "zájem milovníků romantiky" tak daleko, že prokopali do oné jeskyně už třetí vchod pískovcovým skalním blokem, hruba 1/3 jejích prostor se proměniní každý rok ve WC.A zkuste si to pořád uklízet!!! odpadky po pozorných návštěvnících odvážíme na valníky. Závěr tedy zní: Otevření a zpřístupnění přírodního bohatství lidem, ano, ale až se naučíme k přírodě chovat alespoň jako zvířata. Rada pro skupinu, která čistila jeskyni pod Troskami. Založte si občanské sdružení, sežeňte do svého středu alespoň jednoho profesionálního jeskyňáře, spojte se s muzeem v Turnově a Správou CHKO, jsem si jistá, že dohoda o jeskyni Sklepy a Vaší činnosti by po uspořádání nezbytných dokladů byla možná.
Jeskyně [ODPOVĚDĚT]
Talli - 31.1.2002 19:13:03
Některé jeskyně zůstanou uzavřeny celoročně. Vlnu nevole mezi milovníky romantiky vyvolalo uzavření některých známých jeskyní v Českém ráji. Od počátku roku 2002 jsou nově znepřístupněny jeskyně Krtola a jeskyně Sklepy pod hradem Trosky. A právě uzavření této přírodní památky vyvolala ostrou kritiku starousedlíků i návštěvníků kraje. Jak uvádějí četné písemné prameny, byla tato jeskyně hojně navštěvována již v době národního obrození. Svou přítomností ji poctili Josef Jungmann nebo páter Antonín Marek. Velký zájem o tajemné podzemní prostory byl zaznamenám v polovině 19. století, kdy byla jeskyně navštěvována různými badateli ve snaze najít spojnici mezi jeskyní a nedalekým hradem Trosky. Nyní je přístup do jeskyně chráněn mříží. Proč k tomuto kroku došlo? zeptali jsme se vedoucí správy CHKO RNDr.Lenka Šoltysové: „V prvé řadě jsou četné jeskyně v Českém ráji jsou častým zimovištěm mnoha chráněných druhů netopýrů. Bohužel, těchto vzácných savců v naší přírodě neustále ubývá a je třeba věnovat jejich ochraně a také záchraně velkou pozornost. Časté zimní návštěvy „přezimovacích lokalit“ způsobují často probuzení netopýrů a ti pak toto násilné probuzení ve většině případů nepřežijí. Dále je třeba si uvědomit, že netopýři pobývají v jeskyních celoročně, tedy nejen v zimních měsících, ale i v období mláďat je třeba zajistit jim klid. Dalším z důvodů uzavření jeskyní Krtola a Sklepy je nedovolená, snad by se dalo říci „badatelská,“ činnost neorganizovaných skupinek „milovníků romantiky“, kteří jeskyně prokopávají, údajně čistí od naplaveného písku apod. Tím porušují minimálně zákon č.114/92 Sb. o ochraně přírody a krajiny, kde se mimo jiné uvádí, v hlavě první §10: „Jeskyně jsou pozemní prostory vzniklé působením přírodních sil. Poškozovat a ničit jeskyně je zakázáno. Pro povolení ke zpřístupnění či jinému využití jeskyní podle zvláštních předpisů je nezbytný souhlas orgánů ochrany přírody.“ Čili každý výzkum či kopání v podzemních prostorách musí provádět odborníci, musí být přesně evidován a jeho výsledky zaznamenány. Navíc je krajina Českého ráje nesmírně cenným územím z hlediska archeologického a takovíto „kopáči“ porušují archeologickou situaci lokality a porušují tak zákony naší republiky. Jistě nezanedbatelným důvodem uzavření jeskyní je stav pískovce, který je mnohde velmi měkký a návštěvníkům těchto prostor hrozí často nebezpečí úrazu. Snad nikoho nenapadne lézt na vysoké skály bez patřičného vybavení, do jeskyní však lidé často vstupují v nevhodné obuvi, bez potřebné výbavy a zcela bez zkušeností s pobytem v podzemí. Snadno může dojít třeba ke složitým zdravotním komplikacím nebo úrazům. Navíc časté návštěvy lidí mění přirozené mikroklima v podzemních prostorách a dochází tak k ničení nebo úplné likvidaci některých druhů řas apod. Neustále vzrůstající zájem turistů o Český ráj vede každoročně ke zvyšování počtu návštěvníků naší krajiny a uzavření některých prostor je jedinou možností jak uchránit přírodní památky pro další generace,“ vysvětlila nám ve zkratce hlavní důvody uzavírání jeskyní RNDr. Šoltysová.
Jeskyně [ODPOVĚDĚT]
štěpán Mušek - 21.1.2002 8:01:49
Do jeskyně pod troskami jezdím už několik let. Proto mě její uzavření zklamalo a později po přečtení argumentů CHKO dost rozčílilo. Jak jsem zjistil tak všechny, kteří kdy v jeskyni pracovali, nobo do ní jen rádi chodily naštvalo více než rána klackem. Proto prosím každého, kdo by měl nějaké řešení našeho společného problému nebo jen chtěl nějaké informace o jeskyni aby mi napsal mail nebo poslal SMS na 0606/374679. Doufám, že se nám podaří jeskyni opět zpřístupnit a obnovit práce. Všem to nejlepší a nemlaťte ochranáře oni se časem naučí přemýšlet a možná i hlavou. AHOJ všem
Nadpis [ODPOVĚDĚT]
martinAdler - 11.1.2002 21:35:01
...v jeskyni jsem byl a to v r.2001 tesne pred zavrenim. Zavreni v dobe zimovani netopyru jako milovnik prirody plne schvaluji. Ale celorocni uzavreni je pitomost nejvetsi. Kdyz jsem lezl chodbou a slysel v absolutnim tichu tlukot vlastniho srdce, byl jsem naprosto unesen a fascinovan. Navstevnost nebyla extremni, ba ani velka, spise vyjimecna. Dle "nastevni" knihy, kterou ochranci/?urednici?/ jiste zabavili, spolu s vybavenim jeskyne - krumpace, lopaty, mapy. Osud techto veci by mne zajimal. Pokud nekdo leze jeskyne VC at se mi ozve na e-mail. Musim tez zopakovat svou vyzvu- Kopejme dal !!! p.s. v teto zemi uz nejde byti romantikem vsechny skryte kouty jsou zamrizovany, oploceny. Kdyby se resili se stejnou vervou i velke problemy, jak by se nam krasne zilo v teto zemi. Miluji Trosky, miluji Cesky raj. Doufam, ze se dohodneme, jedu tam na ne!!! Be Happy. Mrtin Adler - vlastenec cesky a turista nadseny
Nadpis [ODPOVĚDĚT]
Jméno neuvedeno - 6.1.2002 18:49:15
Neznám pozadí celého případu, ale Trosky mám moc rád a bohužel jsem si nestihnul prohlédnout i jeskyni. Nyní už mám smůlu. Místo toho, aby se přístup do jeskyně nějakým rozumným způsobem reguloval vyřeší se to tímhle typicky českým úřednickým řešením. Ono je to to nejlehčí řešení dát někde mříže a šmitec! Dej blbci funkci... :(

Přidat komentář


***


Český ráj : Název Český ráj vznil přibližně kolem roku 1870 v Lázních Sedmihorkách nedaleko Turnova. Mezi tehdejší lázeňské hosty patřívali přední představitelé českého kulturního a společenského života.  Tito vlastenci, prodchnuti doznívajícím národním obrozením a romantismem té doby, vyjádřili svůj obdiv okolí Sedmihorek a nazvali je Českým rájem. Tento romantický název se stal tak oblíbeným a vžil se natolik, že se stal turistickým pojmem pro celou rozsáhlou oblast severovýchodních Čech



RajNet - vydává redakce.        -