Otec František se omluvil věřícím

*  moh - 27.12.2008

Libuň – V závěru sváteční mše, která se konala v kostele sv. Martina na Štědrý den odpoledne, se farář František Kocman přítomným věřícím omluvil. Za varhaníka a hlas nových zvonů. Varhaníci jsou nedostatkoví a nové zvony přijde montážní firma dokončit až po novém roce.

Získat varhaníka na bohoslužby je opravdu složité, jak podotkl páter Kocman, jsou u nás úzkým profilem. V Libuni na kůru bohoslužby často provázel zkušený varhaník Jan Mazánek Farář František Kocman usiluje o co nejlepší vybavení kostelů v celé farnosti.z Újezdu pod Troskami. Hrával lidem do poslední chvíle. Když březnu 2007 - ve svých 86 letech - odešel, byl jedním z nejstarších varhaníků v Českém ráji. Skutečně, bohoslužba bez varhan a zpěvu není tak velebná.

Druhá omluva patřila situaci, kdy se ještě nepodařilo oživit všech šest nových zvonů, které byly v kostele letos v květnu slavnostně vysvěceny generálním vikářem Karlem Havelkou. „Všechny zvony jsou už technicky připraveny, jenom jim schází elektrická a elektronická část výstroje,“ svěřil se po mši otec František. „Firma mně slíbila, že to dokončí po novém roce. Prý to zvládnou za dva dny a hned potom zvony vyzkoušíme,“ Generální vikář Karel Havelka při svěcení zvonůslibuje duchovní.

Čtyři nové zvony jsou umístěny ve zvonovém patře kostela. Hned vedle dvou velkých a historických zvonů. Mají stejné starobylé závěsy s dubovými hlavicemi, kováním a s ložisky. Dva menší zvony jsou umístěny v sanktusníkové věžičce.

Farář František Kocman se svolením obecních úřadů také pokračuje ve sbírce na nové zvony pro Hrubou Skálu (jeden) a Přáslavice (tři zvony).

Jiří Mohaupt

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 19.4.2024 10:01:05 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------