Historická technika v muzeu.

*  Talli - 11.8.2008

Lomnice nad Popelkou - Městské muzeum a galerie připravilo pro návštěvníky další tematickou výstavu – tentokrát k osmdesátému pátému výročí českého rozhlasu. Podobně jako před pěti lety půjde i v tomto případě o prezentaci dlouhodobé činnosti lomnického sběratele Jana Drahoňovského st., který na výstavě představí řadu unikátních technických zajímavostí z počátku rozhlasového vysílání u nás.

Budou to krystalky a přijímače z 20. a 30. let minulého století známých značek Philips a Pan Drahoňovský s rádiem zvaným KapličkaTelefunken, dále i výrobky menších českých firem a několik aparátů amerických. Seznámit se můžete mj. i s prvním čs. magnetofonem a černobílým televizorem z roku 1953. K vidění budou i vojenské radiostanice německé armády z II. světové války a novější přístroje používané naší armádou v poválečných letech.

Součástí výstavy bude i řada telefonních přístrojů používaných dávno před automatizací, vojenské telefony a kompletní zařízení telegrafní stanice. Návštěvníci a zájemce o tuto problematiku jistě potěší i možnost zakoupení odborné literatury.

Z Vzhledem k předpokládanému zájmu veřejnosti potrvá výstava až do 26. října. MUzeum je otevřeno každý den kromě pondělí od 9.00 do 16.00 hodin

Mgr. Jan Drahoňovský – ředitel muzea

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 20.4.2024 0:44:56 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------