Ohořelé trámy dostaly visačky

*  moh - 24.5.2008

Jeden z posledních záběrů staré zvonice před požáremŽelezný Brod – Pětice mužů ze Stavební hutě ze Slavonic na Jindřichohradecku si ve čtvrtek 22.5. v podvečer odvezla hromadu ohořelých trámů. Zbyly na místě po loňském zničujícím požáru starobylé dřevěné zvonice. Každý kus dřeva dostal identifikační známku. Po ošetření a pečlivém výběru se z nich ve Slavonicích dřevěná zvonice obnoví. Do konce roku se pak vrátí na své místo poblíž kostela sv. Jakuba Většího.

Ze základů zvonice se jeřábem vyzvihovaly i veké čtyřmetrové trámy.Pahorek s děkanským kostelem v části města Trávnice až příliž pronásledují ohně a požáry. Od toho posledního, který se stal v noci na 13. května 2007 zbyly jen ohořelé trámy trčící nad městem. Byly torzem staré a vzácné zvonice, byly současně symbolem bezmocnosti. Ohněm byl roztaven také vzácný zvon z roku 1497. Žháře se ještě nepodařilo dopadnout, stejně to dopadlo s viníkem divného požáru v roce 1990. Tehdy byl zničen oltář ukrývající nedocenitelné vyřezávané gotické sousoší Piety, pocházející asi z roku 1420. Také původní dřevěný kostelík – předchůdce dnešního sv. Jakuba Většího - byl několikrát vypálen.

Stavitel huti ze Slavonic Petr Chadim si vybírá známky pro přesné označení ohořelých trámůTesaři ze Slavonic neměli lehkou a čistou práci. Nejdříve jeřábem Bedřicha Škody z Libštátu snesli na popruzích stojící kosterní trámy a potom se začali přehrabovat v hromadě suti a popela. Z něj pak vyzvedávali velké základové trámy. Zvonice měla nepravidelný půdorys 4x3 metry. V ohništi přitom nacházeli staré hřeby, tesařské kramle i kousky roztavené zvonoviny.

„Máme už nový projekt a každý trám v něm má svoje označení a všechny prvky, které odvážíme máme proto označený,“ říká stavitel Petr Chadim a ukazuje nám silný drát s Hromada stoletých trámů pod kostelem. Až na ohořeliny jsou mnohé v dobrém stavuplíškem, který na ohořelé trámy pečlivě uvazuje.

Vidím, že jste našli staré spojovací materiály, budou se používat zpátky?
„Jasně, to jsou skoby, hřeby a podobně. To se musí zrevidovat a o jejich použití potom rozhodnou kováři. Pravděpodobně tam budou i zbytky roztaveného zvonu. Ten už byl sice odklizený, ale ještě by sem měli přijít archeologové a podívat se, zda se v sutinách něco nenachází.

Co budete s trámy v huti dělat?
Trošku je připravíme a nejdříve roztřídíme. Znovu se na všechno podíváme s projektantem Ze základů zvonice se jeřábem vyzvihovaly i veké čtyřmetrové trámya památkáři. Potom společně vytipujeme trámy, které zpátky použijíme, a ty potom ošetříme, zbavíme povrchových ohořelin. Potom uděláme pokus o vysprávky trámů. Jsou hodně ohořelý ve spojích, a tam nás čekají asi největší problémy. Protože to je vlastně oprava, tak pro zachování historické autenticity zvonice, je důležité, aby tam ty prvky zůstaly a byly zastoupeny co nejvíc. Na obnovu použijeme také nové tesané smrkové trámy a ošetřené novodobými chemickými prostředky.”

Kdy obnovu zvonice dokončíte?
“Je předpoklad tak na přelomu září a října. Ve stavební huti konstrukci nově založíme, Se svým autojeřábem  typu AD 160 se musel pořádně otáčet Bedřich Škoda z Libštátu. Naložil 20 kubíků ohořelých trámůopravíme použitelné prvky a tzv. na sucho smontujeme a dostavíme. Potom to všechno rozebereme a dovezeme sem. Zvonici tady místě znovu postavíme.”

Můžete odhadnout kolik z požářiště odvážíte?
“Asi tak tři čtvrtiny hmoty, zbytek jde do suti. Odhaduji, že si odvážíme tak do 20 kubíků ohořelých trámů.”

Tolik Petr Chadim. Souběžně s obnovou zvonice probíhá v Železném Brodě sbírka na nový zvon. Ulije ho zvonař Petr Manoušek ve své zahraniční huti.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 20.4.2024 0:18:47 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------