Kdo v dobrém přijde, je také v dobrém uvítán

Ilona  Jalovecká - 13.4.2008

V dobrém se sešlo na třicet lidí v prostorách Valdické brány v Jičíně v neděli 13. dubna 2008 v 15.00 hodin na vernisáži výstavy dřevěných soch a reliéfů uměleckého dřevořezbáře Ivana „Dědka“ Šmída z Nepřívěce.

Po krátkém hřejivém úvodu Laďky Matějkové, která přítomným přiblížila osobnost L. Matějková a Ivan ŠmídIvana „Dědka“ Šmída, se ke krátkému vyjádření dostal i autor sám.

„O mně snad už bylo řečeno všechno, takže ani nevím co bych měl ještě říkat…. U mě není nic nového, pořád bydlím v Nepřívěci a kdo v dobrém ke mně přišel a přijde, byl a bude také v dobrém uvítán. Vždycky udělám čaj a popovídáme si,“ s úsměvem konstatoval Ivan.

… a mluvil pravdu, s oním úsměvem, kterým pozdravil přítomné, vítá návštěvy ve svém „království“ – roubené chalupě v Nepřívěci. Při návštěvě dílny na každého příchozího dýchá umělcova duše z každého místa, každého rohu. Na zdech obrázky, reliéfy, všude vůně barev, laků a rozpouštědel, podél zdí vyřezané sochy.

Skromné a milé prostředí každého osloví, uchvátí a přenese jakoby do jiného světa. Stejnou atmosféru pocítili účastníci nedělní vernisáže, kterou dokreslil nádherný hlas a kytarový doprovod Věry Slunéčkové.

Shlédnutí výstavy, která potvrá na jičínské Valdické bráně do 1. června 2008, je možné spojit s vyhlídkou na město a do okolí Jičína z ochozu věže.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 18.4.2024 4:45:44 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------