Na Valdštejna se stály v Praze fronty

*  moh - 7.2.2008

PRAHA - TATOBITY – Plný autobus zvědavců vypravilo na Hromnice (2.2.08) do Prahy Občanské sdružení Dědina. Cílem jejich zájezdu byl areál Valdštejnského paláce Senátu Parlamentu ČR na Malé Straně. Nejdříve zamířili do jízdárny na výstavu Albrecht z Valdštejna a jeho doba a potom ještě stihli krátkou prohlídku některých historických prostor samotného Senátu.

     O výstavu, která byla otevřena už 15. listopadu 2007 a prodloužena do 2. března Čeká se ve frontě před Valdštejnskou jízdárnou2008 je stále velký zájem. Proto si návštěvníci musí vystát velkou fontu. Nejdříve se čeká v malostranském atriu před vstupem do Valdštejnské jízdárny. Fronty a hloučky jsou také uvnitř před mnoha zajímavými exponáty.

     Ještě v autobuse poučil účastníky zájezdu o bouřlivém životě šlechtice a vojevůdce Albrechta Václava Eusebia z Valdštejna (žil v letech 14.9.1583-1634) Ladislav Koucký. Tento uznávaný kastelán léta sloužil na zboží, které Valdštejnovi u Turnova také patřilo. Název výstavy potom zcela vystihoval širokou nabídku exponátů z okolí samotného šlechtice a vůbec z období 17. století. Autorům výstavy se je podařilo shromáždit z Čeká se ve frontě před Valdštejnskou jízdárnoucelé Evropy.

     Ve vchodu do jízdárny vévodil obraz Albrechta z Valdštejna v nadživotní velikosti, další jeho díla se pak objevují na jiných místeech. Nescházejí ukázky různých stavebních projektů, soch a sousoší, mincí, medailí a plaket, hraček atp. Dále jsou tu vystaveny části nábytku, nádobí, jezdeckého vybavení, astronomické přístroje, včetně části horoskopů, které pro Valdštejna vypracoval známý astronom Johhan Kepler. Jsou tu k Zachovalo se také jezdecké sedlo Albrechta z Valdštejnavidění také různé palné, sečné a bodné zbraně i hrozná partyzána, kterou měl v Chebu rukou zrádců jednapadesátiletý Valdštejn sejít ze světa. Dnes se ví, že už mu asi moc života nezbývalo, byl vážně nemocný - ve třetím stádiu syfilitidy. Zákeřnou a na tehdejší dobu nevyléčitelnou nemoc získal už v mládí.

     Výstavu připravily Vojenský historický ústav a Národní muzeum v Praze pod záštitou předsedy Senátu PČR Přemysla Sobotky. Svými sbírkami pomohly výstavu doplnit muzea a galerie z celé Evropy. U některých vzácných exponátů byli vedeni i soukromí dárci. Za skly vitrín byly i různé astronomické a astrologické pomůcky a přístroje

     Na výstavě se jako kurátorka podílela i historička umění PhDr. Eliška Fučíková, která má kořeny na Lomnicku. Bude proto zajímavé si tuto vzdělanou ženu osobně vyslechnout. Slíbila, že přijede na besedu do Tatobit. Po skončení prohlídky čekal na výpravu senátor Jaromír Jermář, který zájemce doprovodil do veřejné přístupné části senátních prostor. A protože byla sobota, tak hlavně pracovní místnosti senátorů a známý zasedací sál přístupné nebyly.

(moh)

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 25.4.2024 1:39:36 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------