Dům s pečovatelskou službou pozval návštěvy

*  moh - 22.10.2007

     Bělá u Turnova – Harmonikář Ing. Jiří Brož a mladý kytarista Jan Miler vítali a bavili účastníky Dne otevřených dveří v Domě s pečovatelskou službou v Bělé. Moderní objekt se otevřel návštěvám v sobotu 20. října odpoledne.

     Den otevřených dveří připravil obecní úřad v Mírové pod Kozákovem. „Je to opět po Dne otevřených dveří se zúčastnilo na šest desítek návštěvníků včetně obyvatel domovadvou letech,“ usmívá se vedoucí domu Dagmar Horáčková a dodává: „Chceme lidem ukázat, jak u nás žijeme a také se pochlubit a zviditelnit.“ V dvoupatrovém objektu, který byl otevřen v únoru 2004 našlo moderní bydlení deset manželských dvojic, obsazeno je i všech 26 garsoniér.

     Hlavní část oslav se už tradičně soustředila do společenských místností v přízemí. Jinak okolí domu i jeho interiéry si obyvatelé pěkně vyzdobili a tradičně napekli různé dobroty. Proto mohli všichni návštěvníci dostat malé pohoštění - kávu nebo čaj s malými koláčky. Mohli si vybrat a koupit drobné výrobky, které vytvořily šikovné ruce žen. Paní Jitka Kejhová nabízí ruční práce šikovných  obyvatelekJitka Kejhová děkovala za každý nákup, protože pomáhá vytvářet fond, který obyvatelům slouží během roku k různým výletům.

     A jak se žije v takovém zařízení na malé obci? V každém bytě je kuchyňská linka s dřezem a varnou plochou, dále přípojka na telefon a společnou anténu TV. Každý byt má poštovní schránku a vlastní zvonek. Celý dům je bezbariérový, zvědavým návštěvníkům to předvedla sama vedoucí.

     Celkové náklady na bydlení v garsoniéře nyní stojí měsíčně kolem 3000 korun, ve Dne otevřených dveří se zúčastnilo na šest desítek návštěvníků včetně obyvatel domovadvoupokojových bytech platí manželé 4 000 korun. Elektřinu si platí podle odběru. Na úhradě dalších nákladů se podílí obecní úřad a menšími částkami přispívá několik sponzorů. A jak zdůrazňuje Dagmar Horáčková, když přicházejí noví obyvatelé, nemusí hradit žádné sponzorské dary či jiné vstupní poplatky. Podle dosavadních zkušeností se na přijetí čeká dva až tři roky.

     V rámci pečovatelské služby je využívána zejména donáška obědů (10,-), praní a žehlední prádla (50,-/kg), donáška léků (15,-) a různé druhy úklidů. Mytí oken je Jiří Brož a Jan Miler hráli k poslechu a zábavě.například za 80 korun.

     Dům si žije vlastní rytmem, ke kterém patří různé společenské akce, oslavy narozenin a různých svátků. Pořádají si autobusové výlety a dokonce skupina seniorů adoptovala na dálku indické děvčátko Sharaniju. Hovoří o tom pěkná kronika, kterou vede Hana Benešová. Tam se také dovíte více zajímavých věcí.

(moh)

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 20.4.2024 13:14:59 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------