Trampové opět čistili Klokočské skály

*  Talli - 17.9.2007

Během víkendu 15 - 16. září se návštěvníci hradu Rotštejn a Klokočských skal potkávali se skupinkami trampů, kteří místo obvyklého zálesáckého vybavení nesli na ramenou pneumatiky, pytle s odpadky či nejrůznější nářadí.
To Občanské sdružení Ochrana Klokočských skal svolalo tradiční akci - Stráž studánky- úklidový víkend v jedná z nejceněnšícjh přírodních rezervací Českého ráje.


Úklidového víkendu se zúčastnilo zhruba 25 trampů z celé republiky. Pomohli však i turisté či houbaři náhodně jdoucí okolo. Nejdůležitější však je, že na úklid skal přišly i rodiny s dětmi z blízkého okolí, což hlavní organizátory celého úklidu potěšilo nejvíce. " Je prima, že když vyvěsíme pozvánku na brigádu na internet, přijdou nám pomoci s úklidem skal i rodiny s dětmi,které tak spojí vycházku do lesa s něčím navíc. Z vlastních zkušeností víme, že pokud se s dětmi chodí na takovéto akce od malinka, a ony si mohou zkusit jaké to je sbírat peet lahve či napichovat papírky a obaly od sladkostí na klacek a dávat je do pytlů, odnáší si něco v sobě. A to něco jim později, nedovolí odhodit cokoliv do přírody,"konstatovala předsedkyně os. OKS Martina Nosková.

Dobrovolníci vytřídili ze skal 6 pyltů plastových lahví, které byly odvezeny na recyklaci a 18 pytlů různě směsného odpadu o jehož likvidaci se podtará Obec Mírová pod Kozákovem.

Za asi nejkurióznější nález považují pořadatelé sedačku od auta a dvě pneumatiky, které ležely v těsné blízkosti mimořádně cenné botanické lokality v ochranném pásmu rezervace.

" Co nás naštvalo nejvíce je fakt, že jsme v lese v místech ,kde by to nikdo nečekal, našli 8 metrů svařeného železného zábradlí,které z turistických stezek při jejich rekonstrukci odřezala firma provádějící tyto práce . Stalo se tak v roce 1992. Tehdy pravděpodobně dělníci zaházeli zábradlí schozené ze skal do údolí trochou zeminy. Určitě to bylo méně pracné než železo odnést. Při větrné smršti došlo v údolí k vyvrácení stromů, zemina se svezla o kus níže po svahu a my jsme v červenci našli první kus zábradlí. Postupně z pod listí vylezlo celé," konstatoval Lubor Hromádko,jednatel výkonného výboru OKS,který práce spojené s likvidací zábradlí vedl.

Sdružení nevynechalo ani údržbu drobné vodoteče v Zeleném dole, kde jeho členové odstranili z koryt potoka listí a napadané větve.

Celkem se víkendového snažení zúčastnilo 12 dětí ve věku od dvou do 12 let a 36 dospělých. Celou akcí se občanské sdružení Ochrana Klokočských skal připojilo k celosvětové kampani Ukliďme svět, jejíž hlavní etapa proběhne na většině území Českého ráje až v říjnu.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 25.4.2024 8:59:48 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------