Sv. Martin čeká na nové zvony

*  moh - 31.8.2007

Menší zvon je z roku 1495 a odhadem váží kolem deseti metráků. Pamatuje doby vlády Jagellonců u nás.Libuň - Každým dnem do Libuně dorazí z Moravy dva nové velké zvony. Na jejich ulití se skládali nejen věřící, ale i další občané a podnikatelé z Libuně a širokého okolí. Páter František Kocman mezi dobrými lidmi zatím vybral na 346 000 korun. Celkem bude z této sbírky pro kostelík sv. Martina zvonařem Josefem Tkadlecem z Halenkova ulito šest bronzových zvonů.

     „První zvony už tady původně měly být v půli června,“ svěřil se nám farář Kostel sv. Martina v Libuni se může pochlubit jedním z nejstarších Zvonů v Českém ráji.Kocman. „Zatím proto nemám domluveno jejich svěcení, protože dokud je všechny nemám, tak nic nemohu dojednávat. Když jsem nedávno v Halenkově na Vsetínsku byl, tak měl zvonař všechno rozdělané,“ nechal se obětavý farář slyšet. První zvony budou z nichc největší. Jeden bude vážit 300 kilogramů a druhý 150 kg.

     Farář Kocman získal už od dárců na 346 tisíc korun, ale pro technické vybavení zvonů bude potřeba vybrat další korunky. K technickému vybavení patří závěsy zvonů, ložiska, kola, které houpou zvony, dále motorky a elektronika. Ta bude celkov ovládat zvonění. Nutné jsou také signální hodiny na světový čas.

P. František Kocman ve zvonovém patře kostela, kam přibydou další nové zvony     František Kocman proto dál objíždí i tamní chalupáře, aby vybral další příspěvky. „Když mi dá někdo stovku, dvě, tak mě to povzbudí. Když dá 500 korun, tak to teprve povzbudí. Často lidi nezastihnu doma, takže musím stále za nimi jezdit.“

     V současné době má kostel sv. Martina v Libuni dva funkční a starobylé zvony. Jeden zasvěcený sv. Martinovi, který je z roku 1574 a váží asi 15 metráků. Ulil jej významný pražský zvonař Brickí z Cinperka. Druhý je patrně vůbec nejstarším zvonem v Českém ráji, byl ulit už roku 1495. Nové zvony by měly postupně tyto starobylé šetřit. Ty budou nad Libuní znít jen při výjimečných a svátečních událostech.

(moh)

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 29.3.2024 11:54:30 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------