Dny svaté Markéty pro velký zájem prodlouženy

*  Talli - 6.8.2007

Hrad Rotštejn - Dny svaté Markéty, které představují návštěvníkům středověkého hradu v Klokočských skalách tradici pečení chleba a zpracování slámy a obilí v českých zemích jsou pro velký zájem a na žádost četných návštěvníků o týden prodlouženy.

"Akci jsme pojali jako náš zcela specifický příspěvek k enviromantální a ekologické výchově. Vždyť na každý hrad patřilo také hospodářské zázemí, vaření, pečení chleba, hospodaření ve vsích, které měla o hrad pečovat. Je smutné, že děti z velkých měst, a mnohdy i rodiče, stěží poznají jednotlivé druhy obilí , natož aby věděli, co všechno se z obilí dělá. Zajímavou zkušenost nám poskytla slaměná dílna. To že sláma je velmi dekorativní a dají se z ní vytvářet různé drobné předměty pro radost v kombibaci s přírodními materiály objevila většina našich návštěvníků poprvé." zkonstatovala nad vlastnoručně upečenýcm chlebem Martina Nosková - odborná lektorka celé akce.

Pro velý zájem návštěvníků, kterých v uplynulých třech týdnech přivítali na Rotštejně 3210, budou dny svaté Markéty prodlouženy o týden, tedy do neděle 12.srpna.

Na návštěvníky čeká ochutnávka domácího chleba, povídání o tajemství chlebového kvásku, poznávání obilí, ukázka dekorací ze slámy a samozřejmě výklad o historii památky, vesnic kolem ní a o činnosti lokátorů rodu Rotštejnů, který dal krajině tvář.

Pak svatá Markéta symbolicky předá žezlo svaté Kláře a hrad na závěr prázdnin chystá pro návštěvníky mnohá překvapení.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 19.4.2024 16:27:01 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------