Novinka ze Železného Brodu - Poznávací okruh Trávníky

*  Talli - 2.7.2007

V Železném Brodě se nachází památková zóna a vesnická památková rezervace Trávníky, která představuje řadu historicky hodnotných staveb lidové architektury, pískovcové kašny znázorňující zásobování pitnou a užitkovou vodou ve starších dobách a další významné stavby této části města, jako např. zděný empírový dům Grosovsko, nazývaný mezi místními „Trávnická radnice“.

TrávníkyVe čtvrtek 28. června 2007 byl v Železném Brodě otevřen Poznávací okruh Trávníky. Jde o rozšíření nabídky cestovního ruchu v rámci města. Poznávací okruh přiblíží turistům historickou část města, která je vlastně velkou raritou. Jedná se o jedinou vesnickou památkovou rezervaci ve městě na územé České republiky.


Významným zastavením na trase nového naučného okruhu je areál kostela sv. Jakuba Většího s kostnicí a dřevěnou zvonicí, kterou však v květnu postihla katastrofa v podobě požáru, kdy zvonice shořela, včetně zvonu z 15. století.

Celý projekt naučných zastavení byl připravován cca 2 roky a jeho realizace je podpořena ze strukturálních fondů Evropské unie, ze Společného regionálního operačního programu. Celkové náklady projektu byly cca 270.000 Kč.


Základem celého projektu jsou informační tabule u vybraných objektů, na něž úzce navazují brožury s podrobnějším popisem domečků, mapkou okruhu a krásnými Trávníkyfotografiemi.

Zpestřením, zejména pro dětské návštěvníky, je „úkoláček“ s omalovánkou, puzzle a vystřihovánkou a dalšími lehkými úkoly.

Veškeré informace se nacházejí i na internetových stránkách celého projektu www.travniky.info info, jež budou postupně naplňovány i aktualitami se vztahem k poznávacímu okruhu a dění ve městě.

Partnery Poznávacího okruhu Trávníky jsou Městské muzeum a firma KORTAN – sklo bižuterie.


Městské muzeum v Železném Brodě nabízí dvě expozice, přibližující život v Horním Pojizeří v dřívějších dobách. Jedna z expozic se nachází na náměstí 3. května a představuje vývoj sklářství, druhá expozice je umístěna v největším roubeném stavení ve městě – v budově Běliště, kde je zároveň i jedno z nástupních míst Trávníkydo celého poznávacího okruhu.

Firma KORTAN – sklo bižuterie umožňuje turistům obohatit ještě procházku nahlédnutím do výroby vinutých skleněných perlí a figurek, vyzkoušet si výrobu nebo zakoupit suvenýr. Podrobnosti k celému okruhu získáte v Informačním středisku v Železném Brodě. Aktuální informace budou i na www.travniky.info info. Propagační materiály budou k dispozici i v okolních infocentrech, nejen v Českém ráji.


--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 19.4.2024 19:55:05 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------