JÉ -- Mámo , táto předsvěč mě, že jezdeš dnes bezpečně!!!!!!!

*  Talli - 22.6.2007

Ve čtvrtek 21.června dopoledne proběhl na Jablonecku další ročník dopravně preventivní akce ,,Jezdíme s úsměvem“.
Pro letošní rok byly ke spolupráci vyzvány školy z Nové Vsi n.N. a ze Železného Brodu, Pelechovské ulice.


Stejně jako předchozí ročníky i tentokrát se jednalo o velmi zdařilou akci určenou především k blahodárnému vývoji naší mládeže. Žáci mohli na vlastní oči a vlastní uši vidět a slyšet, jak dopravní policisté provádějí Jezdím bezpečněkontrolu řidičů a také si vyzkoušet, jaké to je kárat či chválit řidiče za jejich vzornou či provinilou jízdu.

Na první stanoviště na Novou Ves n.N. se osobně dostavil i sám pan starosta obce, který viděl s jakým zápalem a snahou o nápravu řidičských schopností řidičů děti přistupují. Děti byly velmi potěšeny, když v projíždějícím vozidle, které dodrželo rychlost byl nějaký jejich známý. Dále děti viděly, že dospělí jsou schopní dodržovat pravidla.

Velkým ponaučením pro ně byl řidič, který s vozidlem Š Octávia projížděl úsekem okolo školy rychlostí 82 km/h. Řidič se velmi styděl před dětmi a sliboval jim, že příště už určitě pojede tak, jak se má. Smůlou pro něho byla jistě skutečnost, že se obdobného přestupku dopustil před 7 měsíci a čeká jej nyní správní řízení a odebrání řidičského průkazu. Tento řidič pojede příště určitě okolo rychlostí šneka.

Na tomto stanovišti bylo v průběhu 1 vyučovací hodiny zastaveno celkem 25 vozidel. 5 vozidel nedodrželo stanovenou rychlost ( 64,66,66,69,82 ) a pykalo za to pokutou. Řidič posledního změřeného vozidla se bude muset ze svého přestupku zpovídat na Městském úřadě. Zbylých 20 vozidel jelo předepsanou rychlostí a obdrželi od dětí obrázek usměvavého autíčka.

Druhé stanoviště - Pelechovská ulice v Železném Brodě, bylo svědkem kontroly 22 vozidel.

7 vozidel nedodrželo předepsanou rychlost ( 65,66,67,68,69,71,90) a 15 vozidel ano. Jazykové znalosti nastupující generace se uplatnili při zastavení německého řidiče, který jel rychleji, než měl.
Paní učitelka společně se svým žákem svoji plynulou němčinou oslnila provinilého řidiče, který si tak z návštěvy naší republiky bude určitě pamatovat, že předepsaná rychlost se musí dodržovat všude.

Kromě německého řidiče byl na tomto stanovišti kontrolován i jeden angličan, jemuž text překládala jeho spolujezdkyně. Jelikož dodržel rychlost byl spokojen a obrázek od dětí jej určitě potěšil.
Řidič vozidla, které se zde prohnalo nejrychleji ( 90 km/h ) se také zapřísahal, že se svým potomkem, pro kterého si jel do porodnice, bude jezdit pomaleji a nebude ohrožovat zdraví ani jeho ani ostatních dětí. Jednalo se o 25-letého muže z Liberce.

Souhrn:
kontrolovaných vozidel - 47
usměvavých - 35
zamračených - 12
spolupodílejících se dětí - 55
nejvyšší naměřená rychlost - 90 km/h
správní řízení - 1,br> na pokutách uděleno za - 12 500 Kč

Pozitivem akce byla skutečnost, že se nalezl partner, kterým byla Česká pojišťovna, která děti oblékla do reflexních vestiček a zvýšila tak jejich bezpečnost při akci i po ní. nprap.Mgr.Ludmila Knopová
tisková mluvčí OŘ PČR

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 18.4.2024 8:35:59 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------