Čím se liší Klokočské skály od ostatních částí Českého ráje?

*  Talli - 23.4.2007

Oficiální tisková zpráva z oblasti ekologické výchovy veřejnosti

Vlastivědné minivycházky po přírodní rezervaci Klokočské skály obohacují zahájení sezóny v Českém a přispívají k hlubšímu pochopení mezi turisty a dobrovolnými ochránci přírody.


Čím se liší Klokočské skály od ostatních částí Českého ráje?
Tuto otázku položili pořadatelé mini vlastivědné vycházky z Občanského sdružení ochrana Klokočských skal zájemcům o krásy pískovcových skal v sobotu 21. dubna na zřícenině hradu Rotštejn. A následovalo rozdání pytlů na odpad, pracovních rukavic a skupinka deseti zvídavých návštěvníků pod vedením lektora Ondřeje Rajcsányiho mohla vyrazit.

„Čeká je asi sedm kilometrů chůze výhradně po turistických stezkách, pět zastavení na naučné stezce a pokud budou nějaké volně ložené odpadky podél cest či přímo na nich, seberou je do pytlů. Plastové láhve vytřídí zvlášť a zanesou je k obecnímu úřadu v Klokočí,“ zkonstatovala při pohledu na odcházející skupinku Martina Nosková, předsedkyně občanského sdružení Ochrana Klokočských skal. „ Iniciativa těcto mini vycházek vyšla původně od od samotných návštěvníků hradu. Po prohlídce památky požádali o průvodce po přírodní rezervaci Klokočské skály , prý aby nezabloudili a nabídli, při pohledu na hemžení pracantů na hradním nádvoří, že nám v terénu trochu vypomohou. Lidí ochotných pomoci je málo. O to více si vážíme této iniciativy,“ dodala ještě Nosková
Sdružení pracuje na území rezervace již devatenáct let. Jeho členové si průběžně doplňují vzdělání v oblasti ekologie, ochrany přírody i památkové péči.Někteří působí jako dobrovolni strážci přírody pod Krajský úřad Libereckého kraje a jejich iniciativy si váží starostové okolních obcí i pracovníci státní památkové péče. Vlastivědné minivycházky na přání návštěvníků pořádá sdružení od dubna do konce října pouze po předchozí domluvě.

A čím se tedy liší Klokočské skály od ostaních částí Českého ráje? "Zříceninou nevšedního hradu Rotštejna, naučnou stezkou s pěti zastaveními, perfektně udržovanou sítí turistickchý stezek, odpadkovými koši podél nich, úžasným povídáním o místních zajímavostech, geologickývch, krajinných i historickývch zvláštnostech v podání našeho pana průvodce a hlavně téměř dvacetiletou dobrovolnou a obětavou činností Občanského sdružení Ochrana Klokočských skal ,kterému chceme tímto velmi poděkovat za vše, co pro skály, hrad i nás návštěvníky dělá,“ uzavřela rozhovor za spokojené účastníky dubnového vlastivědného toulání Klokočskými skalami Jarmila Novotná z Rokycan.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 20.4.2024 12:39:34 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------