Vyrobeno v Českém ráji

*  Talli - 27.5.2007

Vyrobeno v Českém ráji Turnov - Tradiční výrobky z Českého ráje mají svoji ochrannou známku.
Prvních šest výrobců slavnostěn převzalo osvědčení o propůjčení ochranné známky v sobotu 26. května v rámci turnovských Staročeských trhů.


Již nějaký čas se diskutovalo nad možností vzniku vhodné formy ocenění výrobců, kteří na území Českého ráje vyrábějí šetrně k životnímu prostředí výrobky, které následně tento Vyrobeno v Českém rájikraj propagují.

Letos poprvé si o hlavní turistické sezoně budou návštěvníci moci z kraje pod Troskami odvézt domů originální zboží, které bude opatřeno ochrannou známkou, která kromě lokalizace místa původu znamená i nejvyšší jakost kvality.

„Jedním z cílů je nejen podpořit místní výrobu, ale také spotřebu, tedy aby peníze zůstávaly v regionu,“ uvedla Martina Filipová z turnovského Poradenského centra pro venkov, které vznik ochranné známky iniciovalo společně se Sdružením Český ráj. Podle ní jde ale zejména o zviditelnění kvalitních výrobků, které přímo v Českém ráji vznikají, dále potom o pomoc samotným výrobcům, aby bylo kde toto zboží prodávat a v neposlední řadě by tu do budoucna mohla fungovat vzájemná spolupráce mezi drobnými podnikateli, chovateli, pěstiteli a zpracovateli.

Vyrobeno v Českém ráji„Je zajímavé, že každý z prvních šesti oceněných nese ještě nějakou kvalitu navíc, která souvisí s jejich životní filosofií. Nejde jen o to, že soukromě hospodaří nebo vyrábějí keramiku, ale ještě například připravují výtvarné kurzy pro děti, výstavu o zpracování vlny, angažují se ve věcech veřejných a podobně,“ říká Martina Filipová. Jednání hodnotící komise bylo veřejné a proběhlo ve dvou termínech, a sice 3. a 14. května. „Při rozhodování byla nejdůležitější dvě hlediska. Každý výrobek musí být alespoň z poloviny vyroben v regionu a zároveň vyroben šetrně k životnímu prostředí Hodnotil se také podíl místních surovin, tradice výroby v regionu, podíl ruční práce a originalita výrobku." Komise byla složena ze zástupců Sdružení Český ráj, Poradenského centra pro venkov a výrobců, do budoucna by měla být rozšířena a mj. by v ní měly zasednout uznávané regionální osobnosti a přizvaní odborníci, specialisté na právě posuzované typy výrobků. Výrobci právo užívat značku „Regionální produkt Český ráj“ získali na dva roky, poté mohou požádat o prodloužení.

„Podpora místní produkce úzce souvisí s hlavním cílem Sdružení, kterým je zajištění Vyrobeno v ČEském rájitrvale udržitelného rozvoje cestovního ruchu v Českém ráji,“ říká Ing. Jitka Stránská, manažerka Sdružení Český ráj. Na internetových stránkách www.cesky-raj.info byla založena sekce regionální výrobky, kde jsou uváděny aktuální informace o značce, výrobcích, souvisejících akcích a podobně. Podobné informace jsou také na stránkách Poradenského centra pro venkov (www.prvo.cz). Připravuje se také speciální leták s názvem „Tradiční řemesla Českého ráje - výrobky s duší Českého ráje“, kde bude přehled řemeslníků v regionu. Ten by měl být k dispozici ještě před letošní hlavní turistickou sezonou.
Naše sdružení pomohlo také vzniku loga ochranné známky, certifikovaní výrobci ho budou moci použít na etikety, případně jako visačku nebo otisk raznice na keramiku a podobně. Dovedu si představit, že v blízké budoucnosti bude existovat třeba malá prodejní síť, kde si návštěvníci budou moci zakoupit výrobky z Českého ráje,
“ uzavřela Jitka Stránská. Historicky První nositelé značky „Regionální produkt Český ráj“

► Maruše Nová, Holenice - přírodní ručně předená ovčí příze, surová a počesaná vlna (kontakt: Pension Ort, Maruše Nová, Holenice 28, 506 01 Jičín, tel. + 420 481 382 459, 603 702 954, e-mail: p-ort@sendme.cz)

► Doubravka Fišerová, Skalany – hrnčířské zboží, výtvarné kurzy, obchod ve dvoře, agroturistika (kontakt: Skalany 25, 511 01 Turnov, tel. + 420 481 329 033, e-mail: doubravkazeskalan@tiscali.cz, www.peluska.wz.cz)

► Galerie Radost, Lenka Neumannová, Radostín - batikovaný textil, obrazy, malování na hedvábí + výrobky z proutí (kontakt: Radostín 18, 463 44 Sychrov, tel. + 420 739 551 947)

► Tompeli, Tomáš Pelikán, Huntířov - mléčné výrobky kravské: pařené tkančky, čerstvé bílé sýry balkánského typu, polotvrdý sýr, tvaroh, smetana, kefír a syrové mléko (kontakt: Huntířov nad Jizerou, 468 22 Železný Brod, tel. 777 636 100, e-mail: tompeli@volny.cz)

► Malá kozí farma Kamínka, Hana Maturová, Chuchelna - mléčné výrobky kozí: sýry přírodní i ochucené, žervé, tvaroh, jogurt - přestože zatím oficiálně neprodejné, chtěla právě na tomto případu komise upozornit na úřední překážky, které brání malým zpracovatelům v podnikání; navíc Hana Maturová už dvakrát získala ocenění „Výrobek Libereckého kraje“ (kontakt: Chuchelna 190 – Kamínka, 513 01 Semily, tel. 608 818 952, e-mail: malakozifarma@seznam.cz, www.malakozifarma.cz)



--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 1.5.2024 23:48:30 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------