50 let výročí SŠGS Nová Paka

*  Talli - 19.5.2007

Nová Paka- Vážení čtenáři a milé čtenářky,Víte, že dějiny novopackého školství zahájila Průmyslová škola pokračovací v Nové Pace 25. ledna 1885. A víte, že z 80 učňů bylo mimo jiné také 5 sochařů, 5 pekařů, 4 krejčí a 2 truhláři. Víte, že první novopacké cukrářky byly z celé republiky a bydlely v hotelu Roubal na Pecce?

Tak to jsou jen některé zajímavosti z historie novopackého učňovského školství. Jeho novodobé dějiny byly zahájeny v roce 1957, kdy v Nové Pace vznikla učňovská škola, předchůdkyně dnešní střední školy gastronomie a služeb.


Nové Pace tak k jejímu letošnímu výročí přibylo další jubileum. Je pochopitelné, že pracovníci školy chtějí společně s oslavami města připomenout i výročí školy, takže připravují celou řadu akcí pro současné žáky, bývalé absolventy i širokou veřejnost. K této příležitosti je připravován almanach školy, jsou zpracovávány dějiny školy ve fotografiích i dobových dokumentech DVD, přičemž oba dokumenty budou k dispozici i široké veřejnosti.

Hlavní těžiště jarní části oslav je koordinováno s oslavami 650. výročí města Nové Paky, do červnových dnů. 22.6. a 23.6. bude na škole připraven den otevřených dveří pro bývalé absolventy i další zájemce. Všichni si budou moci prohlédnout celou budovu, ale především rozsáhlou expozici prací žáků a výstavu k 50. výročí školy. Pro všechny návštěvníky bude připraveno i bohaté občerstvení a další kulturní program.

Organizátoři mají již dnes napilno, aby stihli všechny plánované akce připravit a v této souvislosti vyzývají všechny bývalé absolventy školy k zapůjčení vlastních dobových materiálů (fotografií, vysvědčení, výučních listů, atd.) Po případné dohodě budou tyto materiály oskenovány, zadokumentovány a originály nepoškozené vráceny zpět svým majitelům. Vedení SŠGS uvítá i případné písemné vzpomínky a veškeré další náměty a připomínky. Pomozte nám co nejlépe zmapovat minulost NAŠÍ školy!
Zvláště cenné budou materiály z počátku fungování učňovské školy, ale vítán je každý další příspěvek.


Mgr. Petr Jaroš

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 28.3.2024 13:30:50 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------