pozor soutěž! „Výrobek Libereckého kraje z odvětví potravinářství - zemědělství“

*  Talli - 22.3.2007

Vítězné výrobky roku 2007, které se přihlásí do 31. května do 4. ročníku soutěže „Výrobek Libereckého kraje z odvětví potravinářství - zemědělství“ budou vyhlášeny na 6. dožínkových slavnostech v Jilemnici. Záštitu nad dožínkami převzali hejtman Libereckého kraje Petr Skokan a náměstek Radim Zika, náměstek hejtmana pověřený vedením resortu rozvoje venkova, zemědělství, životního prostředí a informatiky, a Vladimír Richter, člen Rady Libereckého kraje pověřený vedením resortu dopravy, a starosta Jilemnice

„Vyšli jsme vstříc zájmu podnikatelů v oblasti zemědělství a potravinářství a prodloužili jsme termín přihlášek o měsíc do konce května. Chceme, aby v letošním ročníku o Výrobek roku Libereckého kraje z oblasti zemědělství – potravinářství soutěžilo co nejvíce výrobců a skutečně jsme vyhodnotily ty nejlepší výrobky v Libereckém kraji,“ uvedl na vysvětlenou Radim Zika.

„Podle vzrůstajícího počtu přihlášených výrobků je vidět, že mezi zemědělci a potravináři získává stále větší popularitu. Je to jeden ze způsobů, jak chceme upozorňovat na kvalitní výrobky našich zemědělských a potravinářských subjektů. Jejich propagací nejen v kraji, ale i v rámci celé České republiky se snažíme alespoň trochu pomoci v tvrdém konkurenčním boji na našem trhu,“ doplnil radní.

Od loňského roku má soutěž dvě nové kategorie, celkem tedy dvanáct. Do kategorie Bioprodukty budou opět zařazeny výrobky s označením BIO - produkt.

V kategorii Soukromé farmy se utkají výrobky malých farem do 3 zaměstnanců, které mají povolení Krajské veterinární správy k výrobě potravinářských výrobků. V loňském ročníku soutěžilo 11 výrobců s celkem 35 výrobky.

Nejlepším výrobkem roku 2006 a celkovým vítězem se stal Lažanský rubín černý rybíz, výrobek Moštovny Lažany, který současně získal vítězné ocenění v kategorii „nealkoholické nápoje.“

V nové kategorii „soukromé farmy“ zvítězil výrobek Hany Maturové z Malé kozí farmy v Chuchelně – Kozí žervé s pažitkou z Kamínky.
V kategorii „maso a masné výrobky“ si ocenění odnesla Pražská pečeně vyráběná Masným průmyslem Česká Lípa a v kategorii „mléko a mléčné výrobky“ se výrobkem roku stal sýr Pivník Jako od babičky od pana Jiřího Vrkoslava za Zlaté Olešnice.
Dobrá slivovice, výrobek firmy Style Bohemia ze Zásady, získala ocenění v kategorii „lihoviny a ostatní alkoholické nápoje“. Celkem tři ocenění si odnesly výrobky Jizerských pekáren z Liberce – Chléb žitánek zvítězil v kategorii „pekařské výrobky“, výrobkem roku v kategorii „potraviny pro zvláštní výživu“ se stala Směs na bezlepkový chléb tmavý a v kategorii „biopotraviny“ si ocenění odnesl BIO chléb pšeničný se slunečnicí.

„Jizerské pekárny se tak staly nejúspěšnějším účastníkem soutěže za tři roky jejího konání. Firma za toto umístění získala tři šeky ve celkové hodnotě 30 tisíc korun a rozhodla se tyto finanční prostředky formou sponzorského daru věnovat těmto subjektům: Středisku ranné péče – Liberec/Společnost pro rannou péči, Dětskému domovu Jablonné v Podještědí a Farní charitě Česká Lípa,“/i> připomněl náměstek hejtmana s tím, že od letošního roku se soutěž koná s podporou Potravinářské komory České republiky.

Přihlášky a bližší informace k soutěži jsou k dispozici na www.kraj-lbc.cz, pod odkazem Výrobek roku. Kontaktní osobou je Ing. Lenka Rychtaříková z odboru rozvoje venkova, zemědělství a životního prostředí (tel. 485 226 612, e-mail: lenka.rychtarikova@kraj-lbc.cz) do 31. května!

převzato z www.kraj-lbc.cz

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 16.4.2024 17:28:40 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------