Pekařova společnost Českého ráje představila zvony

*  moh - 3.3.2007

Snímek MUDr. Jiřího Šolce je pořízen na druhé světové války a zabírá část zvonů sejmutých z věží kostelů a zvonic.TURNOV – Více než hodinové vystoupení o historii kostelních zvonů na Turnovsku a v nejbližším okolí si na úvod valné hromady Pekařovy společnosti Českého ráje připravil archivář Pavel Jakubec. Hromada se uskutečnila v sobotu 3. března v galerii turnovského muzea.

     Předseda společnosti Karol Bílek ze Starých Hradů nejdříve Snímek MUDr. Jiřího Šolce je pořízen na druhé světové války a zabírá část zvonů sejmutých z věží kostelů a zvonic.uvítal hosty a členy z celé republiky. Přijeli historici až z Českých Budějovic, hodně přítomných bylo také z Mladoboleslavska.

     Semilský archivář Pavel Jakubec ve vystoupení přiznal, že pátrání po zvonovém materiálu v širším regionu Turnovska mu umožnilo připravit diplomovou práci. Uvedl, že se opíral o první soupisy kostelních zvonů od historika J.V. Šimáka z počátku minulého století. Další údaje získával v různých archivních fondech a potom přímo na věžích kostelů, kaplí i malých zvoniček. S přesnou evidencí zvonů se potýkají i další oblasti Čech. Ani církve nemají dostatečný přehled.

Archivář Pavel Jakubec vyprávěl a pouštěl ukázky zvonů na velké plátno      Velkou historickou zkázu v počtech zvonů způsobily zejména dvě velké rekvizice v době I. a II. světové války. Jen na Turnovsku bylo pro vojenské účely odevzdáno na 140 bronzových zvonů.

     Archivář promítal na plátno snímky různých zvonů. Ukázal i dobové fotografie turnovského lékaře Jiří Šolce, který tajně fotil zvony skladované roku 1942 v bývalé Ahrenthalovské cihelně ve středu Turnova. Potom je vlakem vojáci převáželi Promovaný historik Karol Bílek zahájil valnou hromadu v galerii před velkým plátnem Mikoláše Alšedo Prahy a jejich smutný osud skončil v hutích v německém Hamburku. Jen pár zvonů se nestačilo roztavit, a tak se po válce vrátily do věží kostelů v Českém ráji. Například starý zvon v Libuni z roku 1495.

     Pekařova společnost Českého ráje je občanským sdružením, které navazuje na činnost spolku s názvem "Pekařova společnost pro povznesení Českého ráje", založeného v roce 1936 a obnoveného v roce 1990. Dnes sdružuje více než sto historiků, učitelů, muzejníků, archivářů, knihovníků, kronikářů a dalších zájemců o regionální historii z celé republiky i ze zahraničí. Zakládajícími členy jsou Muzeum Českého ráje v Turnově, Muzeum Mladoboleslavska a Muzeum a galerie v Jičíně. Sídlem sdružení je Muzeum Českého ráje v Turnově.

(moh)

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 19.4.2024 1:39:40 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------