Odborník z Německa zvonil ve Skalanech

*  moh - 2.1.2007

     Vyskeř - Skalany - Helmut Kairies z německého Zhořelce si na Nový rok 2007 zazvonil na nový zvonek zavěšený v obnovené zvoničce ve Skalanech.

     Odborníka na zvony si pozval přítel Jaroslav Obročník ze Skalan. Nový bronzový Helmut Kairies (druhý z leva) vysvětluje Jaroslavu Obročníkovi (na pravo) úpravy nového zvonu ve Skalanechzvonek o velikosti 28x28 cm a váze 20 kg odlila firma Jana Šedy z Kostelce nad Orlicí. Poprvé lidem zazvonil vloni na Boží hod vánoční.

     Nový zvon je upevněn ve věžičce do starého závěsu, který patřil ještě původnímu zvonu. Ten byl podle pamětníků zabrán německou okupační správou za druhé světové války. Vlastní závěs -zvonaři říkají hlavici - před zničením kdysi uchránil jeden z místních obyvatel. Tato kombinace způsobuje, že hlas nového zvonku není právě nejlepší.

      „Helmut nám naznačil, co bychom měli ještě udělat,“ svěřil se Jaroslav Obročník. Bude třeba zvon pečlivě vyvážit, a také upravit jeho srdce. Na tento typ zvonku se počítá Nový zvonek odlila firma Kovolijectví Jan Šeda  z Kostelce nad Orlicíspíše než s jeho rozhoupáváním, zvonění klepáním za srdce o stěnu zvonu.

     Helmut Kairies se narodil v Žitavě. Řadu let upravoval zvony na elektrické ovládání, pracoval i ve firmě na výrobu lineárních motorů. Nyní pomáhá v oblasti Horní Lužice, tj. Svobodného státu Sasko, s hodnocením zvonů v kostelích evangelické církve. Zkoumá jejich kvalitu, technický stav zvonových stolic, navrhuje opravy a na nich se také podílí. Doporučuje po zvukové stránce i nové zvony.

     Stejně jako v našich zemích také v Německu, přišlo mnoho kostelů během válek o staré a historické zvony. Bronzová surovina posloužila na kanony i nábojnice atp. Chybějící zvony byly postupně nahrazeny zvony železnými, jejichž životnost je omezená.

     S obnovou kostelů, zvonů a dalších věcí má evangelická církev dost starostí, protože se financují jen z vlastních zdrojů a darů věřících.
(moh)

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 28.3.2024 13:02:15 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------