Českou Nobelovku převzal astronom Ceplecha

*  moh - 6.12.2006

Laureát  letošní ceny PRAEMIUM BOHEMIAE RNDr. Zdeněk Ceplecha, DrSc., s manželkou     SYCHROV – Zámecké divadlo na Sychrově nabité velkou pozitivní energií provázelo v pondělí 4. prosince vyhlášení cen Nadace B. Jana Horáčka Českému ráji. Už po páté - přesně v den narozenin jednoho z našich největších mecenášů - převzal prestižní cenu PRAEMIUM BOHEMIAE astronom světového věhlasu Zdeněk Ceplecha(77roků). Ocenění je považováno za českou obdobu ceny nobelovského typu a je s ní spojena částka půl milionu korun.

     Letošní laureát doktor přírodních věd Zdeněk Ceplecha, DrSc., je u nás i ve světě Laureát  letošní ceny PRAEMIUM BOHEMIAE RNDr. Zdeněk Ceplecha, DrSc., s manželkouznám úspěšným pozorováním jasně svítících meteoritů tzv. bolidů. Pomocí celooblohových fotografických komor se mu podařilo poprvé na světě zářící meteorit (bolid) zaznamenat a později, podle komplikovaných matematických výpočtů, na předpokládaných místech dopadu u Příbrami jeho části najít. Právě další sledování a nalezení čtyř meteoritů v terénu patřilo k velkým úspěchům české astronomie. Zd. Ceplecha se zasloužil o vybudování mnohostaniční pozorovací sítě u nás i v zahraničí, která umožnila vypočítat i původní dráhy meteoritů ve sluneční soustavě. To je důležité i při sledování kosmických těles, které mohou případně ohrozit život na Zemi. Na druhé straně jeho postupy poskytly statistická data o tom, kolik vlastně na Zem dopadne kosmické hmoty velkých meteoritů. Na Ceplechovu práci navazují žáci, dnes úspěšní vědci - Pavel Spurný a Pochvalný projev na Zdeňka Ceplechu měl známý popularizátor astronomie a předseda Učené společnosti ČR Jiří Grygar. Poděkování nadaci i oceněnému astronomu zmínila také emeritní předsedkyně Akademie věd ČR Helena Ilnerová.Jiří Borovička.


     Mecenáš, dlouholetý exulant a zakladatel Nadace Bohuslav Jan Horáček, se narodil před 82 lety v Radvánovicích u Turnova. Při založení Nadace roku 2000 si kladl za cíl, že naspořenými penězi z podnikání nezištně podpoří duchovní, kulturní a ekonomický rozvoj rodného kraje. Do regionu postupně na různé projekty uvolnil několik set milionů korun.


Pro ocenění si přišlo 21 studentů, kteří se prosadili na mezinárodních soutěžích ve světě. Nebyla mezi nimi tentokrát ani jediná dívka      Nadace vedle vědců oceňuje i úspěchy studentů, kteří úspěšně zvládají mezinárodní olympiády ve fyzice, chemii, biologii, matematice a informatice. Letos plakety a finanční ceny od pěti do třiceti tisíc korun převzalo 21 studentů. Z Českého ráje například Michal Vaner z Gymnázia Jana Palacha v Turnově. Za bronzovou medaili z Mezinárodní olympiády v informatice v Mexiku.


„Vzal bych k nám mladé studenty všemi deseti,“ řekl nám doslova rektor Technické univerzity v Liberci Prof. Ing. Vojtěch Konopa,Csc.     Na pondělní slavnosti byl dárce přítomen v podobě velké fotografie. B.J. Horáček zemřel 18. října 2002 ve Stuttgartu ve věku nedožitých 78 let. Nadační ocenění předával předseda správní rady František Horáček. Přítomni byli vedoucí představitelé akademie věd, učené společnosti a vysokých škol, a také rodiče studentů. Například rektor Technické univerzity v Liberci Vojtěch Konopa nám uvedl, že by všechny studenty vzal na školu všemi deseti.


V závěru slavnostní události na Sychrově oznámil František Horáček cenu PRAEMIUM BOHEMIAE pro rok 2007 z oboru medicíny.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 28.3.2024 12:29:12 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------