Vezmi žlutou barvičku, namaluj mi věžičku, aneb památka je když....

*  Talli - 22.9.2006

(tisková zpráva o průběhu soutěže, která doprovází II.mezinárodní konferenci Památková péče v občanské společnosti Trosky 2006)

Již k poslednímu srpnovému dni proběhla uzávěrka mezinárodní dětské výtvarné soutěže: Vezmi žlutou barvičku, namaluj mi věžičku, aneb Památka je když..., kterou jako doprovodnou akci k e II. mezinárodní konferenci Památková péče v občanské společnosti- Trosky 2006 vyhlásilo Občanské sdružení Ochrana Klokočských skal spolu s občanským sdružením Paměť, Sdružením pro záchranu hradu Kumburku a slovenskou společností Zachraňme hrady. Soutež probíhala ve dnech 1.března -31.srpna.

Díky laskavosti sponzorů čekají na všechny zúčastněné děti drobné ceny a vítězové všech tří kategorií se dočkají hodnotných věcných cen. Slavnostní vyhlášení oceněných prací proběhne v sobotu 21.října při zahájení konference.
S vybranými pracemi dětí je možno se do 30.listopadu seznámit na výstavě v turnovské knihovně Antonína Marka. Zároveň ve výstavním salonku knihovny proběhlo slavnostní zahájení a dvě přednášeky na téma Památka a památková opéče.
Týž den navštívili pořadatelé souteže jedninou základní školu, která se malování o památkách zúčastnila jako subjekt. A sice malotřídní Základní školu v Bělé u Turnova (obec Mírová pod Kozákovem)

Připraveny jsou další přednášky s obrazovou prezentací pro žáky základních škol. Tři přednášky pro první stupeň se nesou v duchu Památka je když… a zabývají se pojmem památka a památková péče jako taková. Ty proběhnou v salonku knihovny dne 5.října. Další přednáškový blok je určen druhému stupni základních škol a studentům nižších tříd víceletých gymnázií . Ten je věnován širší definici pojmu památka a na konkrétním příkladě pak péči o torzální architekturu.Proběhne dne 9.10.
Až do konce listopadu pak budou přednášky na tato témata probíhat ve vybraných školách širšího regionu Českého ráje, Pojizeří, Českodubska a Podkrkonoší.

V prosinci se výstava přesune do KIS v Lomnici nad Popelkou.

Na jaře by se dětské práce měly objevit na III.konferenci Památková péče v občanské společnosti,která proběhne v Rosicích u Brna.

Hana Talli Hlubučková, hlavní koordinátor projektu

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 26.4.2024 3:23:17 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------