Manévry na Smržovce

*  Talli - 14.9.2006

Dnešního dne (14.9)zažila PČR v okrese Jablonec n.N. opravdu perný den. Nejhorší na věci je skutečnost, že celý den dvě desítky policistů řešili událost, která byla naprosto zmatečná a zbytečná.

události, které si vyžádaly velké pracovní nasazení se seběhly následovně: Od ranních hodin na tísňové linky volal neznámý muž, který uváděl různé události.

Nejprve uvedl, že na silnici ve Smržovce je podřezaný muž. Touto správou vyvolal planý výjezd lékaře již v ranních hodinách. Své oznámení několikrát opakoval.
O něco později, zhruba v 9,30 hodin oznámil, že na Obvodním oddělení Smržovka bouchne v 10,00 hodin nástražný výbušný systém. Došlo k uzavření a kontrole budovy, stejně tak byla uzavřena přilehlá komunikace v době údajné exploze.
Poté muž oznámil, že má u sebe střelnou zbraň, s kterou chce spáchat sebevraždu. Další oznámení bylo, že spáchá sebevraždu skokem z mostu.
V neposlední řadě si vymyslel, že leží zraněný v Lučanském tunelu, což si vyžádalo uzavření železniční trati a prověrku tunelu. Jelikož zde nebyl nalezen, rozběhla se větší pátrací akce po oznamovateli ve městě Smržovka.
Jelikož policie nesmí nechat žádné oznámení bez prověření, nemohly se téměř dvě desítky policistů dnešního zabývat ničím jiným, než zbytečným prověřováním planých oznámení.

V současné době policisté vědí, kdo je oznamovatelem, bylo po něm vyhlášeno pátrání a po dopadení mu hrozí obvinění z trestného činu Šíření poplašné zprávy podle § 199/1,2, za což může být potrestán odnětím svobody v trvání 6 měsíců až tři roky.

Muž není pro policisty neznámou osobou. V minulosti byl za stejné zneužití tísňových linek planými oznámeními trestán. Doposud nebyl prohlášen za nesvéprávného člověka.
V případě zjištění dalších skutečností, budete vzápětí informováni.

tisková mluvčí OŘ PČR: npor.Mgr.Ludmila Knopová

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 28.3.2024 11:44:54 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------