Zachraňme archeologické památky Příšovic

*  Talli - 11.9.2007

V roce 2005 bylo objeveno v Příšovicích (Liberecký kraj) rozsáhlé žárové pohřebiště lidu popelnicových polí z pozdní doby bronzové, 10.-9. století před naším letopočtem. Výzkum nebyl ještě zdaleka ukončen a je stále ještě možné odvrátit postupnou devastaci této unikátní lokality. Přijďte nás prosím podpořit svým názorem, či podpisem pod petici a seznámit se z probíhajícím výzkumem do libereckého muzea.

Vážení čtenáři a milí přátelé historie!
Jak je Vám jistě známo , roce 2005 bylo objeveno v Příšovicích (Liberecký kraj) rozsáhlé žárové pohřebiště lidu popelnicových polí z pozdní doby bronzové, 10.-9. století před naším letopočtem.

Výzkum nebyl ještě zdaleka ukončen a je stále ještě možné odvrátit postupnou devastaci této unikátní lokality. Přijďte nás prosím podpořit svým názorem, či podpisem pod petici a seznámit se z probíhajícím výzkumem.

I když rekonstrukce nálezů potrvá ještě mnoho let, připravili jsme pro Vás již teď rekonstrukci několika prvních unikátních 3000 let starých pohřebních nádob. Uvidíte neporušené šamanské chrastítko, tisíce úlomků kostí původních obyvatel Pojizeří a především autentické fotografie a dokumentaci z výzkumu.
Seznámit se můžete také s prvními ohlasy na náš objev, či se staršími nálezy z katastru Příšovic. Přijďte na zahájení prezentace našeho výzkumu 14.9.2006 v 16.hodin. Pomozte svojí účastí k záchraně našeho kulturního dědictví.

archeolog Severočeského muzea v Liberci Petr Brestovanský

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 20.4.2024 2:40:16 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------