Poutní mše na Vyskři se vydařila

*  moh - 1.8.2006

     VYSKEŘ – V dobrém rozmaru byla o svátku Anny 26. července paní Anna Douděrová(80 let) z Vyskře. Patřila mezi nejstarší účastníky poutní mše v posvátné kapličce na stejnojmenném vršku nad obcí. Bohoslužbu, do které se zapojilo na sedm desítek věřících, sloužil poprvé farář František Kocman z Rovenska pod Troskami.

     První na 465 metrů vysoký kopec v dusném odpoledni vyšlapal Jaroslav Folprecht z Pouť na VyskřiPřepeř u Dolního Bousova. Cestičkou kolem zastavení křížové cesty potom vyšel Bohumil Egrt s přítelkyní z Lestkova pod Kozákovem a dále Břetislav Brouček z Kacanov. „Já jsem tu poprvé,“ přiznal na sebe pan Egrt a s úsměvem dodal, že ve svých 82 letech se chtěl na známou pouť alespoň jednou v životě podívat. Zato Břetislav Brouček nevynechal mši už několik desetiletí po sobě.

     Po 17 hodině přišla zvonice Zdeňka Prokorátová, která kapličku otevřela a vyzdobila přinesenými květy. Vynesla ven židle pro unavené poutníky. O půl šesté se ujala své velké povinnosti – začala s vyzváněním před mší. Krátké zvonění na zvon ve věžičce opakovala po čtvrthodině a potom ještě, když se kněz převlékal do roucha.

Anička Douděrová z Vykře přijímá v kapli gratulace. Na kopec vyšlapala i s hůlčičkou.      Malá kaplička sv. Anny na Vyskři se otevírá veřejnosti jen jednou v roce a nerozlučně k ní patří učitel ve výslužbě Miroslav Randák. Přítomné uvítal a v krátkosti představil historii. Kaplička v dnešní podobě je z roku 1830 a nepatří církvi, ale je majetkem obce. Její stěny i strop vyzdobil malíř Jáchym Žídek. Zachytil hlavně pověst o šlechtičně Anně z Mladějova, jejíž příběh dal jméno kopci a obci pod ním.

     Po té se ujal slova pan farář. „Je to velmi pěkné, že ctíte památku sv. Anny,“ pochvaloval si František Kocman hojnou účast věřících. „Buďme rádi, že nám poslední doba Poutní mši sloužil farář Franišek Kocman z Rovenska pod Troskami.dala možnost tuto kapličku oživit účastí na bohuslužbách.“

     Ve svém proslovu mimo jiné připomněl z apokryfů biblický příběh sv. Anny a manžela Joachima, kteří nemohli mít dlouho děti. Teprve ve vysokém věku vyslyšel Bůh její modlitby a obdařil Annu dcerou Marií, matkou Ježíše Krista. Slova kněze provázely modlitby věřících, ale také devět slok písně K sv. Anně vyskřeské, kterou složil někdejší učitel. Její text dostal každý do rukou.

     Během bohoslužby odcházeli někteří lidé z kapličky ven se osvěžit, na jejich místa Zvonice Zdeňka Prokorátová oznamuje zvonkem zahájení poutní mše.přicházeli další. Desítky věřících pak postávali na malém návrší kolem kaple. To samé se opakovalo I při svatém přijímání.

     Závěrečným poděkováním a modlitbou po přijímání ukončil farář Kocman poutní mši. Po skončení se vyšel také ven osvěžit. Později na sebe prozradil, že v kapličce sv. Anny na Vyskři sloužil poutní mši vůbec poprvé. Se svojí pomocnicí potom složil přenosný pultík, liturgické předměty i oblečení a v doprovodu věřících sešli památnou lipovou alejí dolů do vsi.

     Kapličku sv. Anny jako poslední opustila a uzavřela Zdeňka Prokorátová. Pečlivá vyskeřská zvonice ještě uvedla, že se do kapličky chodí loučit umíráčkem se zesnulými občany a rodáky z Vyskře.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 25.4.2024 0:37:53 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------