Káně v nouzi aneb setkání se smrtí v žáru léta

*  Talli - 18.7.2006

Káně lesní     Úvodem: Často se dočteme o dravcích či jiných zvířatech,které poranil elektrický proud. Dokud se s s poraněným živočichem nesetkáte osobně, je to jen zvíře,které se zranilo. Ve chvíli , kdy se poraněnému hrdému králi vzduchu díváte do očí,kdy na vlastní oči vidíte co umí lidská nedůslednost, pohodlnost a lhostejnost k přírodě, kterou máme jen zapůjčenou od svých dětí…

     Jak jsem potkala Zuzanu :Třetí červnový týden se na mě obrátil MVDr. Zdeněk Cvrček s žádostí o fotodokumentaci svého pacienta. Tím pacientem bylo káně lesní- respektive kánice,která na svých cestách usedla na sloup elektrického vedení a dotkla se křídlem drátu. Na sloupu chyběl izolátor. A tak dravec skončil na zemi pod sloupem a to v místě, kterému se od nepaměti říká Jestřábí vrch.

     Na zemi ji našli lidé. Docela obyčejná rodinka, která si jistě v dobré víře odnesla dravce domů. Snažili se ji léčit i krmit. Že něco není v pořádku je napadlo až po deseti dnech. Dravec odmítal potravu a začal podivně páchnout, přesto že žil. Dotyční nálezci donesli poraněného ptáka do Ptačího domu s veterinární ordinaci V Dubé u České Lípy. Tady se káněti dostalo prvního opravdového ošetření, ale naděje na přežití byla pramalá.Bohužel to nebyl první dravce, který utrpěl zranění na této lokalitě. Následující den odvezl káně do své ordinace MVDr.Cvrček a téhož dne večer jsem jela fotografovat.

     S dravci mám jisté zkušenosti. Přesto mě pohled na neuvěřitelně hrdého ptáka, který se snažil přežít i s popálenými běháky a s velmi těžce popáleným křídlem dojal. Pro účely focení bylo třeba vzít dravce ven z klece. Jak byla lehounká . A ve chvíli, kdy se dotkla země se pokusila vrátit se do přírody i přes zjevné bolesti, které musela mít. Tolik vůle přežít jsem snad ještě neviděla. Tehdy jsem poraněné kánici začala říkat Zuzano.

     Čtrnáct dnů pro naději: Nastoupila veterinární medicína i léčitel. Všem nám bylo jasné, že Zuzana je na tom špatně, ale ona tolik chtěla žít, že jsme nelitovali sil ani finančních prostředků a snažili jsme se pomoci. Věděli jsme, že už nikdy nevzlétne. Měla však naději důstojně dožít a na svém příkladu ukázat,jak to dopadne, když lidé šetří,kde nemají.

     A stal se zázrak. Začala žrát, prala se o potravu. Deset dní od chvíle, kdy jsme se poprvé potkaly vypadala víc než dobře. Metody moderní medicíny a dávného umění léčitelů a vědem působily přímo zázračně. Třináctý den došlo ke komplikaci. Zuzaně začal odpadat poraněný běhák. Amputace byla nezbytná. Teprve po uspání se ukázal obrovský rozsah jejích zranění. Více veterinární lékař:

      „Došlo k popálení obou běháků a těžkému popálení křídla. S ohledem na stav, v jakém jsem ptáka začal ošetřovat nevylučuji ani menší vnitřní poranění,které bylo následkem zasažení proudem. Částečně ochrnutý měla i jazyk. Medicína umí hodně. Řadu poranění se podařilo minimalizovat, ale spálené kosti byly ve stavu,,kdy již nešlo příliš udělat. A tady vidím obrovském obrovské nebezpeční,kterému se vystavují Ti,kdož zraněné dravce berou domů. Zranění od elektrického proudu jsou nesmírně zákeřná. Proto bych velmi doporučoval při nálezu zraněných zvířat obecně, tedy nejen ptáků, kontaktovat nejbližšího veterinárního lékaře. Včasný zásah může, stejně jako u lidí. zachránit život."

     Závěrem. Kánice Zuzana nepřežila zranění od elektrického proudu. Příběh se smutným koncem nám tady zůstal jako memento. Kolik takových „Zuzanek“ ještě unavená křídla složí na sloupy vedoucí elektrický proud, na které člověk před tím nedal příslušné izolátory? Těžko říci.

     Ale my, obyčejní lidé můžeme udělat následující. Pokud najdeme poraněného dravce, velmi oparně jej dopravíme k nejbližšímu veterinárnímu lékaři nebo do Národní sítě Stanic pro hendikepované živočichy.( www.zvirevnouzi.cz ) Pokus uzdravit a odchovat takto zraněné zvíře doma má jen jeden konec- smrt toho, koho chcete zachránit.

     Na úplný konec slovo zákona: Paragraf 5a odst. 6 zákona 114/92 o ochraně přírody a krajiny v platném znění říká : "Každý, kdo buduje nebo rekonstruuje nadzemní vedení vysokého napětí, je povinen opatřit je ochrannými prostředky, které účinně zabrání usmrcování ptáků elektrickým proudem." Otázkou jak staré bylo elektrické vedení, o které se pták poranil a zda byl dodržen zákon řeší kompetentní činitelé.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 23.4.2024 9:08:29 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------