Senátor se pečoval o zpěváčky

*  moh - 26.6.2006

TURNOV/PRAHA – V nebývalém horku prvního letní dne se nesly Valdštejnskou zahradou v Praze svěží dívčí hlasy. Řadu senátorů a přítomných zahraničních turistů svým uměním pozdravil Dětský pěvecký sbor Carmina při Základní umělecké škole v Turnově. Turisté z Francie si dokonce vyžádali přídavek.

     Děvčata zpívala v tzv. Salla terreně, což je otevřená Sbormistryně Ladislava Grundová při vystoupení sboru ve Valdštejnské zahraděmonumentální síň přístupná přímo z Valdštejnské zahrady. Byla sice ve stínu, ale horký vzduch zahrady na ně pořádně dýchal. Však se také hostitel a senátor za Turnovsko MUDr. Jaroslav Mitlener o děvčata staral. Před vystoupením jim do šatny spolu s asistentem přinesli balenou vodu. „Jsem moc rád, že se koncert na počest desátého výročí vzniku Senátu PČR uskutečnil. I v tom vedru si dívky vedly velmi profesionálně,“ svěřil se po skončení vystoupení Jaroslav Mitlener.

     Vyzrálý dívčí zpěv patřil 21 dívkám, které tvoří část koncertního sboru vedený Ladislavou Grundovou. Zpěvačkám vydatně pomáhali s doprovodem dva houslisté, flétnistky a na varhany měl premiéru Honza Huťka. Velký ohlas měla sólistka Daniela FišerováKoncert byl zahájen po 14 hodině s malým zpožděním, až se mohli z probíhajícího plenárního jednání Senátu uvolnit hlavně senátoři za ODS. Přišli z klimatizovaného sálu v tmavých oblecích, a to se jim stalo na sluníčku záhy dost osudné. Po čtvrthodině někteří odcházeli… „To je pravda, ale hlavně byly důležité jejich hlasy v našem poslaneckém klubu,“ dodával na omluvu senátor Mitlener.

     V závěru vystoupení přišla na koncert i výprava starších lidí z Francie. A právě pro ně přidala Carmina dvě písničky. Daniela Fišerová měla sólo s ruskou písní Prekrasnoje daljoko. Dojatí Francouzi jim tleskali ve stoje. Za odměnu potom mohly dívky i s doprovodem rodičů projít nejzajímavější prostory Valdštejnského paláce. Od průvodkyně si všichni vyslechli historii stavitele velkého Závěrený snímek sboru Carmina a hostitele senátora Jaroslava Mitlenera na schodišti salla terrenypaláce vévody Albrechta Valdštejna.

     Při návratu z Prahy ještě v autobusu Ladislava Grundová nešetřila na adresu svých dívek slova chvály. „Musím říci, že jste se všichni moc snažily. V těch těžkých podmnínkách, a na to, že vás bylo 21. Všichni doprovázeči zaslouží velký dík, obzvlášt Honzík, protože hrál na varhany první a za těchto okolností. Bylo to vyvrcholní školního roku.“ Do mikrofonu sdělila své pocity a dojetí z vystoupení i jedna z maminek pani Plesarová. Carmina opět dokázala, že dovede Turnovsko dobře reprezentovat.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 28.3.2024 21:10:56 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------