Drahou po Českém ráji- do zapomenutých koutů

*  Talli - 1.5.2006

Nikde jinde v České republice není nahromaděno na tak poměrně malém území tolik přírodních krás a starobylých památek, jako právě zde. Romantika rozervaných pískovcových skal, malebnost tichých údolí, lidové stavby, starobylé hrady, kouzelné zámky, vznosné kostely, vzácné nerosty, botanické zajímavosti, průzračná voda řek a potoků, koupaliště, křišťálové studánky, vesničky, vklíněné v područí rozervaných skal i položené v širokých údolích, dopravní síť, hostince, hotely, pensiony…čili všechny podmínky pro rozvoj turistiky a turistického ruchu. Dobře značené cesty a turistická orientace jsou bezpečnými vůdci. Výškové rozdíly nejsou příliš značné, rozhledů je rozseto mnoho na všech stranách, většinou jsou velmi rozsáhlé a překrásné.
Tímto čarokrásným krajem prochází několik železných drah - mj. i trať Skalsko – Stará Paka, jež jako celek byla uvedena do provozu v roce 1906.
Přijměte pozvání k putování po tomto zemském ráji. Naší cestou nechť jsou její koleje. Tuto drobnou publikaci vemte, prosím, za svého tichého, stručného a věrného průvodce.


Není posláním tohoto drobného orientačního dílka zabývat se historií tohoto dopravního spojení. Ostatně – v roce 2006 oslaví toto spojení 100 let od uvedení do provozu – a já věřím, že jsou zde mnohem znalejší lidé, kteří svým perem tuto skutečnost přiblíží mnohem fundovaněji. I když … tato písmenka mají být jistým předvojem a připomenutím této skutečnosti.
Stará Paka – Sobotka … (Skalsko)
Obec Stará Paka budiž nám východiskem a také první zastávkou. Leží ve výšce (407 m) nad říčkou Rokytkou. První zmínka z roku 1357. Nejdůležitější železniční uzel v tomto o kraji severovýchodních Čech. Křižovatka tratí 030Pardubice – Liberec, 040 Trutnov – Chlumec nad Cidlinou a východisko železniční tratě 064 Stará Paka – Mladá Boleslav.
Co nám může nabídnout? Unikátní památky lidové architektury např. roubené stavení č.p. 22 – dřívější stará škola z 18. století, nyní po rekonstrukci. Kostel sv. Vavřince, ve 14. století farní, nynější podoba z let 1754–1760. Rodiště několika členů významné umělecké rodiny Suchardů, spisovatele J. K. Šlejhara (1864 – 1914) – autora knih Peklo, Vraždění, Kuře melancholik (zfilmováno) aj. Na jeho počest upravena cesta a Šlejharova rokle na severní straně Poštmistrova kopce. Závody podniku Velveta, autoservis, škola, obchody, restaurace, koupaliště při silnici do Karlova.
Turistické trasy Z, ŽL – u nádraží ČD
Okolí Staré paky je také malebné
Brdo – obec (517 m) nedaleko Nové Paky. První zmínka z roku 1542. Původně ves tkalců. Rodiště básníka J. Kocourka, pochován na místním hřbitově. Barokní sochy z 18. století. Obcí prochází vedlejší silnice z Nové Paky do Lomnice nad Popelkou. Přístup ze stanice ČD Stará Paka – po Z na křižovatku silnic nad obcí, odtud po silnici vlevo - směr Nová Paka. Celkem přibližně 6 km.,br> Bc.Martin Vaistauer
pokračování příště

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 26.4.2024 23:49:27 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------