Zápis ze setkání zástupců občanských sdružení z regionu Český ráj, dne 12. listopadu 2005 ve 14.00 hodin v restauraci u Studničků v Tatobitech

*  Talli - 4.1.2006

Neziskové organizace v Českém ráji vznikly všechny jako iniciativy občanů, kterým není lhostejný osud našeho kraje. Vzájemná spolupráce těchto organizací však byla doposud témeř nulová. Proto os. Dědina se sídlem v Tatobitech uspořádalo v polovině listopadu setkání těchto organizací.

Salonek hostince U Studničků byl téměř plný a přítomní zástupci občanských iniciativ se nechali slyšet, že Český ráj je unikátní krajinou, která by se neměla bezhlavě ničit. Kronikář obce Tatobity pan Mánek zdůraznil jedinečnost kraje i dědictví v podobě drobných i větších památek, které nám zanechali naši moudří předkové. Jednohlasně vyjádřili přítomní zástupci sdružení své NE dálnici přes Český ráj. Velký zájem vzbudil u všech i geopark Český ráj a důsledky tohoto prohlášení kraje na obyvatele, kteří v něm žijí. Od občanů zazněla také obava, aby vyhlášení geoparkunevyvolalo stejné negace jako poněkud kontroverzní rozšíření CHKO Český ráj. Se všemi stanovisky neziskových organizací souhlasil také přítomný senátor MUDr.Jaroslav Mitlener, který velmi pečlivě naslouchal starostem obyvatel našeho kraje. Výsledkem setkání je malý adresář organizací a násleující usnesení: 1)Přítomní zástupci OS vyjádřili jednoznačnou podporu koalici OS SOS Český ráj v protestu proti záměru výstavby R 35 v severních variantách přes Český ráj. 2)Přítomní zástupci navrhují vytvořit pracovní skupinu neziskových organizací k podpoře vytvoření strategie geoparku Český ráj.Pracovní skupina se bude podílet na realizaci strategie. 3)Přítomní zástupci OS navrhují uspořádat setkání starostů a zástupců občanských sdružení, které by zajistilo zvýšení informovanosti o geoparku Český ráj. 4)Přítomní zástupci OS se dohodli na pravidelných společných schůzkách a to nejméně dva- krát do roka. Talli Poznámka pod čarou: K problematice geoparku se zatím neobjevily žádné nové informace.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 20.4.2024 14:43:51 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------