Biskup posvětil opravený kostel

*  Talli - 16.9.2005

     Turnov - V neděli 11. září si turnovští občasné připomněli 152. výročí prvního posvěcení novogotického chrámu Narození Panny Marie od význačného architekta tehdejší doby Grübera. Letošní jedenácté září přineslo největšímu z turnovských kostelů opět posvěcení, poutní slavnost a mši svatou celebrovanou Mons. Pavlem Posádem, biskupem litoměřickým.

     Ve zcela zaplněném chrámu jsme mezi účastníky slavnostního aktu zahlédli také starostu města Turnova, Ing. Milana Hejduka, místostarostku PhDr. Hanu Maierovou, zástupce Spolku rodáku a přátel Turnova, členy občanského sdružení Paměť a dalších kulturních a společenských organizací z města a okolí. Zpěvem doplnili bohoslužbu členové pěveckého sboru Antonín Dvořák pod vedením sbormistra Mgr. Bohuslava Lédla.

      „Slavnostní průvod, posvěcení kostela a následná bohoslužba jsou vyvrcholením obrovského úsilí, které provázelo generální opravu chrámu. Ta začala v podstatě již v roce 1997 luxováním klenby, bojem proti dřevokaznému hmyzu, holubům, opravou střechy a dalšími nutnými pracemi. Následovala obnova balustrády. Velmi náročná byla generální oprava interiéru včetně elektroinstalací, restaurování křížové cesty, obrazů, oltářů atd.,“ stručně shrnul úsilí mnoha řemeslníků turnovský vikář Pater Václav Vlasák, který práce inicioval a vedl je od samého počátku až po slavnostní závěr.

     Na opravě dominanty města se finančně podíleli Ministerstvo kultury, okresní úřad Semily, město Turnov, Biskupství litoměřické, sponzoři a občané města a přilehlých obcí při dobrovolných sbírkách.

     PS: Připomínám, že katedrála je gotický (případně novogotický), vícelodní kostel, který musí mít příčnou loď, ochoz s věncem kaplí a vyvinutý opěrný systém.

     V dalším významu je katedrála to označení pro biskupský nebo arcibiskupský kostel. Název je odvozen od „katedry“, tedy biskupského trůnu umístěného v ose kněžiště, později po jeho levé straně.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 28.3.2024 13:23:15 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------