Kuny ohrožují ptáky

*  moh - 18.3.2004

Pan J. Konopka     Kdo přijde na zahrádku pana Josefa Konopky (75) ve Stebni, musí být překvapen. Na koncích větví starých a rozložitých ovocných stromů jsou podivně zavěšené ptačí budky. A když se na ně podíváte z blízka zjistíte, že každá z nich je okolo vletového otvoru navíc pořádně oplechovaná.

     "To není zvláštní chov ptactva, ale mám to kvůli ochraně před jejich nepřáteli," vysvětluje s úsměvem zkušený hospodář a přidává své zkušenosti amatérského ornitologa. "Víte, zvláště kuny a volně žijící kočky jsou pro hnízdící ptáky ...Podívejte, takhle své budky chráním před kunami..., říká Josef Konopka, který během zimy své ptačí kamarády všemožně přikrmoval.velmi nebezpečné. Dovedou se drápy zachytit za budku a dobývat do vnitř. Proto dávám plech kolem dokola a tím se kuny nemohou na povrchu tak dobře zachytit."

     Josef Konopka přidává i další překvapivou zkušenost. Kuny jsou údajně schopné se na budku pověsit, rozhoupat a strhnout ji ze stromu.

A nevadí ptákům, že se zavěšené budky mohou ve větru i houpat?

     "No, sýkorkám to nevadí. Říkalo se, že by to mělo vadit například vrabcům, ale není to pravda. A jak jsem zjistil, pokud budka moc nelítá, tak to nevadí ani lejsků černohlavým."

Zavěšená ptačí budka s oplechováním vletového otvoru     Velké rozmnožení hlavně kuny skalní způsobuje, že některé druhy ptáků citelně ubývají. A nejen ptactvo, kuny decimují i chovy domácí drůbeže. Opuštěné chaty a staré kůlny jsou pro ně vhodným rejdištěm. Na kožešiny je už nikdo neloví a tak nemají moc nepřátel.

     "V Českém ráji žilo například dost sýčků a puštíků. Například v Nudvojovících, Dvorech, Hořensku a Valdštejnsku, a také tady ve Stebni ve starých stromořadích. Jejich předjarní volání už skoro neslyším. Jednou jsme chtěli mladé sovy u nás kroužkovat, a když jsme s kamarádem přišli ke starému ořechu, kde dřívě hnízdili a zabouchali na kmen, tak na nás z otvoru vykoukla kuna," uzavřel své lamentování se Josef Konopka.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 19.4.2024 21:18:00 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------