Zmizelé rybníky Českého ráje - Díl III.

S.  Svoboda - 22.3.2004

Ilustrační foto     Pravým rybničním rájem bývalo v minulosti okolí Kněžmostu. Rybniční soustava na Kněžmostce začínala vlastně už kosteckým Mezilužským rybníkem v údolí pod Mezilužím, dnes zcela zmizelým.

     Pokračovala potom na druhé straně lesů dalšími třemi rybníky. Rozlévaly se mezi Branžeží, Ilustrační fotoNovou Vsí a Zakopanou a po jejich hrázích vedly spojovací cesty. Všechny zdejší rybníky byly zrušeny a až v polovině 20. století byl znovu napuštěn jen největší z nich, Komárovský rybník. Komárovský rybník je sice poměrně mělký, ale má pěkné okolí a je vyhledávaným místem odpočinku. Velké rybníky ležely hlavně v rovinách, směrem k Mladé Boleslavi a Mnichovu Hradišti, už mimo oblast Českého ráje, pro zajímavost zmíním jen ty opravdu velké.

     Asi největším z nich byl Studenský rybník. Ležel pod dvorem Studénka, přibližně mezi silnicemi Studénka-Násedlnice a Násedlnice-Zájezdy. Hráz byla v Ilustrační fotomístech kde ze silnice Studénka-Trenčín odbočuje cesta k Zájezdům.V rybníce byl dokonce malý ostrov. Vedle něho, po druhé straně silnice Násedlnice-Zájezdy býval o něco menší Volšovský(?) rybník. Jeho hráz stála někde v místech silnice Zájezdy-Buda.

     Třetím velkým rybníkem býval rybník Koprnický, který se rozléval nad Koprníkem směrem ke Chlumínu a Lítkovicím. Dnes jsou na místech někdejších rybníků úrodná pole. Z rozsáhlé rybniční soustavy tak zůstaly jen zbytky. Dnes si těžko dokážeme představit někdejší podobu kraje se zrcadly velkých rybníků.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 19.4.2024 20:16:18 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------