Ornitolog se zabývá sledováním počasí

*  moh - 20.2.2004

Turnov - K zajímavým lidem našeho kraje určitě patří i Josef Konopka ze Stebna. Jeho velkou zálibou je ornitologie, pozorování povětří a vůbec příroda kolem nás. Počasí sleduje už dobrých 60 let. Svým charakteristickým rukopisem popsal několik desítek sešitů, z nichž si potom dělá souhrné výpisky. Třeba zelený sešit je věnován zimám.

     "Tady v Turnově byla kdysi meteorologická stanice, kterou vedl profesor Müller, byl to moc hodný člověk. Dost se věnoval mladým lidem, viděl v nich své pokračovatele. Také já jsem od něj získával první zkušenosti. Třeba, jak se mají pozorování zapisovat. První zápisky mám právě z roku 1944, a jsou to dlouhobé průměry teplot pro Turnov,a okolí. Později jsem začal doma dělat vlastní měření. Když jsem pracoval ve vodárnách, tak jsem tam na vývěsky dával některé výsledky svých pozorování. Například tady máte tabulku z Foto autor, text viz dole.roku 1978. Ze Silvestra na Nový rok vidíte, velký výkyv teplot. Během osmi hodin teplota poklesla o 24 stupňů! Ve 14 hodin bylo ještě osm nad nulou a ve 22 hodin už 16 stupňů mrazu.

Jaké prvky počasí sledujete?

     "Hlavně měřím teploty vzduchu v sedm, čtrnáct a dvakrát v 21 hodin, počítám z toho průměrné teploty. Sleduji počty srážkových dnů, bouřky a různé extrémy, ke kterým dochází. My tady máme štěstí, že se nám takové věci zatím vyhýbají. Jen před několika lety tady řádila vichřice nebo tornádo, které mu padla za oběť i známá Semtínská lípa. Před tím dlouho nic. Vzpomínám, že během některé zimy napadlo i 3/4metru vlhkého sněhu a někde se propadaly tíhou střechy. Barometrický tlak nezapisuji, ale jeho velké výkyvy vidím na svém barometru."

Pozorujete zvyšování teplot?

     "Mohu potvrdit, že se teploty postupně zvyšují. Dlouhodobý průměr pro Turnov byl podle profesora Müllera 7,78 stupňů Celsia. Vloni už to bylo 8,43 stupně. Dlouhodobě je to asi o sedm desetin stupně Celsia vyšší hodnota. Přibývá i dnů s průměrnou teplotou vyšší jak 20 stupňů Celsia. Vloni jsem nejvyšší teplotu naměřil 13. srpna až 37 stupňů Celsia a 1.ledna naopak -19 stupňů pod nulou. Foto autor, text viz dole.Měření mi třeba ukázala, že říjen byl o dost chladnější než listopad. Loňský rok byl také dost suchý. U nás bývá hodně srážek od ledna do března, a pak jejich úhrn rychle klesá, květen bývá velice suchý a když je zemědělská výroba nebo zahrádkáři nejvíce potřebují, tak nejsou. Bouřky byly vloni průměru, naměřil jsem jich 28, nejvíc v květnu.
     Dříve měla v Maškových zahradách v Turnově svoji meteorologickou službu šlechtitelská stanice, se kterou jsem si korigoval svá pozorování. Střídaly tam asi tři ženy a měřily dost pečlivě a spolehlivě. Výškový rozdíl mezi Jizerou a tady Stebnem je asi 70-80 metrů. Často byly mezi naším měřením zajímavé rozdíly, které by nám nikdo nevěřil. Právě tím, že byly v údolí Jizery naměřily někdy vyšší teploty i mrazy. Měření porovnávám také s údaji Vlastimila Brůčka. On některé parametry nesleduje."

A stíháte vešketeré měření během dne zapisovat?

     "Když musím něco ve městě zařizovat, tak mě zastoupí manželka. A některé dny, když se nám to nepodařilo, tak jsem údaje sháněl u přátel a převáděl jejich hodnoty na polohu Stebna. Aby měření mělo význam, musí tam být co nejméně odhadů."

A pane Konopko, co vám pozorování počasí dává?

"Řekl bych, že je to moc pěkná zábava. Sledovat vývoj počasí, a těšit se, že se otepluje, a že zase budou krásné slunné dny. To přináší člověku v našem věku velkou radost. Předvídat počasí se nepokouším, ale mám rád přírodu."

Děkuji za rozhovor.

FOTO:

Venku u teploměrů:

"Hlavně měřím teploty vzduchu", říká amatérský meteorolog Josef Konopka. Na své zahrádce ve Stebně má několik takových stanovišť.

Foto sedící u stolu:

"Zima před šedesáti lety byla velmi mírná, přerušovaná oblevami", tvrdí Josef Konopka a listuje přitom zeleným sešitem, který si začal psát už ve svých patnácti letech.

"Například leden měl mírnou oblevu 12. ledna a pak ještě posledního ledna . Například 28. února k večeru již létal netopýr. Potom 6. března byl poslední celodenní mráz, ale 4. dubna ještě padal sníh. No a poslední přímrazek jsem znamenal 4.května", uzavřel své zápisky z roku 1944-1945 pozorovatel Josef Konopka.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 26.4.2024 4:39:03 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------