Sýkorky vrací hospodáři zimní péči

*  moh - 12.2.2004

Krmení     Vazovec u Turnova - V údolí stejnojmenného potoka se daří všemožným živočichům a zejména ptactvu. A právě o jeho dobré přezimování se svědomitě stará i pan Milan Blažek.

     Bývalý nástrojař si pečlivě vyrobil a kolem domku, i v nedalekém lese, rozvěsil na tři desítky různých budek a krmítek. Při naší návštěvě zrovna jedno velké krmítko zásobil slunečnicí. A zdálo se, že se čiperné sýkorky hospodáře téměř nebály.

     "Víte, my se o ně staráme, co jsme tady získali tento domek," říká nám s úsměvem pan Blažek a upřesňuje. "Vyvěšuji krmítka a kolem na stromech máme budky pro hnízdění sýkorek, lejsků, brhlíků. Záleží na vletovém otvoru, který je jiný pro sýkorky modřinky, úhelníčky, pro koňadry i vrabce. Ty nám nějak v přírodě ubývají. Proto je tu pro ně místo.
     Vzpomínám, že jsem vloni na turnovských trzích hovořil s člověkem z Moravy, který prodával ptačí budky. Pochlubil se mi, že pro Olomouckou univerzitu postavil na 400 budek, právě pro vrabce polního. Při hnízdění Dvakrát denně chodí Milan Blažek sypat ptáčkům pořádnou porci slunečnice.Oni nám tu péči rozhodně vrátí, tvrdí hospodář. Foto: autor.spořádají tolik různého hmyzu, a tím jsou užiteční".

     Říká se, že se zlepšuje životní prostředí, máte zkušenosti, že se objevují někteří vzácní ptáci?

     "Zjistili jsme tady "létající drahokam," jak se říká ledňáčku říčnímu. Vídáme ho nad Vazoveckým potokem, jak loví rybky. Je to krásný ptáček, s takovým tím jasným pokřikem. Ale rybáři ho asi nemají rádi, protože je to chovný pstruhový potok. Vídáváme tu i skorce vodního, který loví i pod vodou. Zajímavé je jeho hnízdění ve skulinách pod splavy.

     Na krmítku jsem viděl samé sýkorky?

"Přilétají téměř všechny druhy sýkorek, strakapoudi, a když je velká zima objeví se i hýl nebo dlask. Pěnkava jikavec přílétá ze severu, dokonce jsem viděl - ale ne na budce - brkoslava severního. To je překrásný ptáček, který se živí bobulovinami. Jeřabiny mu chutnají.

     Slunečnice je asi hlavní krmivo?

"Ano, olejnatá semenena. V drogériích byl dříve k dostání i semenec, což je konopí. To je hodně olejnaté semeno, používali ho i chovatelé exotického ptactva. Také jsem vydlabal několik kokosových ořechů, zavěšujeme zbytky loje, nebo vzácně, když manželce zbyde, tak nasypu jim mák. Když se budky zaplní zrním, přijde na řadu i další krmení. Malé stádečko ovcí se v zimě rozrůstá. Některá mladá jehňata se musí dokonce krmit z lahve. Jejich matka je odstavila, jako například malého Kubu. Foto: autor.Víte, k jaru k nám chodí čížkové, a ty mák rádi vyzobávají z krmítek. To jich vždycky přiletí celé hejno."

     Takže údolí Vazoveckého potoka je přímo ráj ptactva?

"Je to tak. Můj syn Milan se jeden rok zabýval jejich pozorováním, když dělal nějakou práci pro přírodovědnou olympiádu. Bylo to zajímavé. Objevila se tu i sýkorka parukářka, která osídluje spíše výše položená místa.

     A máte představu kolik slunečnice v zimě rozdáte?

     "No, slunečnice koupím každou zimu minimálně 30 kilo a mnohdy to nestačí. Snažíme se jim dávat každý den, ale když sleze sníh, tak už je moc nerozmazlujeme. Mají dost potravy na stromech, za kůrou, v paždí větviček atp.
     Musím vám potvrdit, že nám zimní péči vrací. Kolem domku máme živý plot z dřišťálu, který jeden rok silně ožraly housenky. Tak jsme tady vyvěsili hnízdní budky a víc je zakrmili, a o housenky se nám v přístím roce postaraly. "

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 20.4.2024 13:49:36 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------