Riegrova chata výrazně omládla

*  moh - 12.1.2004

Riegrova chata výrazně omládla Patrně příjemně by mohl být překvapen semilský rodák František Ladislav Riegr, když by v těchto dnech zavítal na nejvyšší bod Českého ráje na strážní horu Kozákov. Zdejší útulná turistická chata nesoucí už 75 let jeho jméno výrazně omládla.

Postarala o to nedávno skončená rekonstrukce, kterou umožnila jednak čtyřmilionová státní dotaze, ale i iniciativa mnoha ochotných a obětavých Riegrova turistická chata na Kozákově se v posledních letech mění k nepoznání. Má na tom zásluhu nemálo obětavých lidí.lidí. Na malé slavnosti to ocenila vedoucí semilského odboru Klubu českých turistů (dále KČT) Zdeňka Marková. Někteří z jejích rukou převzali na památku malou plaketu. Mezi oceněnými byla i někdejší přednostka okresního úřadu Václava Kodejšová, současný nájemce objektu Čestmír Vrabec nebo místostarosta Semil Stanislav Pěnička a další. Přítomni byli starostové okolních Hostitelkou při znovuotevření Riegrovy chaty byla  sama vedoucí odboru KČT v Semilech Zdeňka Marková. Za výrazný podíl na obnově turistické chaty ocenila plaketou několik lidí.měst a obcí a hlavně představitelé ústředí Klubu českých turistů.

Kozákov halila mlha

Protože ve slavnostní den halila Kozákov hustá mlha, nemohli si přítomní hosté dost dobře prohlédnout nový vzhled budovy. Jak je známo, Riegrova turistická chata patří od roku 1994 znovu do vlastnictví semilských turistů. Po nutném vykoupení zašlého objektu se majitelé pustili do náročných oprav. Nejdřívě prošlo proměnou celé přízemí, včetně zanedbané restaurace a sociálního zařízení. Nyní došlo na 1. nadzemní patro, které v Vedení našeho města považuje Riegrovu chatu a vůbec celý Kozákov za takové rodinné stříbro. Chceme proto pomoci i s další dostavbou a rozšířením,minulosti obývala armáda. Jak se nám svěřil Čestmír Vrabec, na rekonstrukci se intenzivně pracovalo i o volných dnech. Celý obvodový plášť budovy se postupně vyboural a znovu důkladně vyzdil. Nezapomnělo se ani dobré zateplení, které si poloha objektu ve více jak sedmisetmetrové nadmořské výšce samozřejmě vyžaduje. Současně se odbouralo i nevzhledné zádveří a vystavělo nové, které nyní dává lépe vyniknout původnímu vzhledu chaty, přispívá k tomu i dřevěné obložení celého objektu.

Chata nabízí ubytování

Co je opravdu nejdůležitější, turistická chata může dnes nabídnout ubytování. V prvním nadzemní patře vzniklo sedm velmi dobře vybavených hotelových pokojů. Kdo znal dřívější vojenské ubikace spojařů, tak při exkurzi nevěřil vlastním očím.

Dá to práci, jde to pomalu, ale jsme rádi, že na těch historických kopcích, kde byli Češi zvyklí najít pohostinství v turistických chatách, začínají objekty lidem opět sloužit,“ uvedl ve svém vystoupení předseda ústředí KČT Ing. Jan Havelka. Nad poslední rekonstrukcí bděl právě Čestmír Vrabec, rodák z nedaleké Chuchelny. Vůbec už jeho příchod na Kozákov byl šťastnou rukou. Však si také Zdeňka Marková nemůže jeho práci vynachválit. „Deset roků jsme hledali takového podnikatele, kterému jde spokojenost turistů a výletníků, a ne jen o pověstný zlatý důl.“

Dobré jméno stojí úsilí

Riegrova turistická chata si v poslední době skutečně vytváří velmi dobré jméno. Kozákov objevuje čím dál více turistů. Chata slouží různým společenským a firemním akcím, Ing. architekt  Milan Jirouš se už zajímá o možnosti přístavby Riegrovy turistické chaty. Měla by tak být zachována symetrie celého horského objektu.například obec Chuchelna zde střídavě připravuje jednání zastupitelstva. Významné oživení turistického ruchu na slavnosti proto ocenil i předseda ústředí KČT Ing. Václav Havelka. Mimo jiné uvedl, že je to už 50. objekt, který turisté opět postupně spravují. Dodal, že před válkou jich bylo v majetku KČT dokonce 117.

Vedení města Semily považuje Riegrovu chatu dokonce za cosi, jako „rodinné stříbro,“ které bude třeba stále kultivovat. Proto Ing. arch. Milan Jirouš již prochází plány další etapy rekonstrukce a dokonce přístavby levé části budovy. Na prosincovém zasedání zastupitelé města například odsouhlasili semilskému KČT půjčku. Hlavně poslouží na nákup nového čerpadla na pitnou vodu, která se na vrchol Kozákova čerpá ze studánky Radostná.

Foto autor

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 19.4.2024 23:27:58 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------