Pěšorest u Voka je Vám k dispozici

*  Talli - 3.7.2003

Oheň Na nádvoří hradu Rotštejna je již dlouhá léta velké ohniště. Občanské sdružení Ochrana Klokočských skal, které se o památku stará, k němu během uplynulých let dokázalo soustředit školní výlety i turistické pochody, které si bez symbolického buřtíka neumíme představit. Od ledna letošního roku je jak skalní město Klokočské skály, tak hrad, součástí CHKO Český ráj. Ze zákona o ochraně přírody i z lesního zákona je tedy zakázáno rozdělávání ohňů mimo vyhrazená místa. Proto os. Ochrana Klokočských skal požádalo Správu CHKO o vyhrazení tohoto ohniště.

Jediné vyhrazené ohniště

Po zákonem předepsaných jednáních a terénním šetření vyslovila Správa CHKO souhlas k vyhrazení místa pro rozdělávání ohňů na pozemku pč.485 k. ú. Bělá u Turnova na nádvoří hradu Rotštejn a stanovila i podmínky provozu ohniště. Ty jsou shrnuty do Provozního řádu ohniště, který si můžete přečíst na vratech konírny. Mimo jiné se zde praví:

Vážení návštěvníci,

ke svému občerstvení použijte prosím náš pěšorest na nádvoří hradu.
Pokud chcete opékat či vařit na otevřeném ohni, dodržujte prosím následující podmínky:
- na vyhrazeném místě spalujte pouze dřevo, bez použití jakýchkoliv podpůrných látek
- oheň nerozdělávejte za nepříznivých povětrnostních podmínek
- před odchodem ohniště pečlivě uhaste,
- nádobu s vodou na uhašení doplňte prosím u kohoutku pod hradem


Zloději kradou i prkna z provizorního stolu

Oheň na ohništi povoleném ochránci přírody Odpadky a zbytky svačin mohou návštěvníci zanechat v záchytných pytlích. Dobrovolní ochranáři je snášejí na parkoviště pod hradem, odkud odvoz pytlovaného odpadu zajišťuje dle možností obec Mírová pod Kozákovem.

„Rádi ponechali našim hostům z vlastních zásob, jak tady říkáme, k dispozici i velký dřevěný stůl. To aby byl náš Pěšorest u Voka kompletní. Bohužel jeho borová prkna již několikrát zlákala neznámého pobertu ke krádeži. A tak stůl vyndáváme pouze v případě, že je na hradě přítomen některý člen našeho sdružení,“ povzdechl si jednatel sdružení Miloš Kaktus Karásek.

Pokud tedy zavítáte do Klokočských skal, nerozdělávejte oheň mimo výše zmíněné ohniště. Hezký výlet přeje Talli.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 29.3.2024 8:43:07 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------