Josef Nesvadba, dirigent a skladatel

S.  Svoboda - 29.5.2003

     Josef Hamáček-Nesvadba, původem z Vyskře, je dnes zcela zapomenut. Připomeňme si tohoto dirigenta a skladatele, žijícího v 19.století.

     Josef Hamáček se narodil na Vyskři v č.p.6 dne 14. ledna 1822. Jeho otec František byl podruh, matka Anna byla dcerou vyskeřského učitele Matěje Nesvadby.

     Jeho rodiče sice někdy kolem r.1823 z Vyskře odešli, otec však záhy zemřel a tak se malý Josef dostal zpět na Vyskeř. Tam se o něj postupně starali matčini bratři, nejprve Jan a po jeho smrti Josef Nesvadba.

     Oba bratři byli vyskeřskými učiteli a malého Josefa hudebně vzdělávali. Již jako desetiletý prý hrál dobře v kostele na varhany a psal skladby pro místní muzikanty. Od roku 1836 navštěvoval gymnázium v Jičíně. Poté odešel do Prahy, kde vystudoval filozofii a dále se hudebně vzdělával. Stejně jako v Jičíně tak i v Praze si musel chudý student vydělávat hudbou na živobytí. Aby mohl vystupovat na veřejnosti, přijal jako pseudonym jméno svého strýce - Nesvadba. Jméno Josef Nesvadba nakonec přijal za vlastní a používal po celý svůj život až do smrti.

     V r.1844 vystoupil poprvé v zemském divadle v Praze jako dirigent. Na jaře r.1844 odešel z Prahy nejprve do Karlových Varů a posléze do Olomouce, kde zůstal dalších 6 let. Poté působil jako kapelník v Brně a Štýrském Hradci (Graz) a v r.1857 se vrátil zpět do Prahy aby se ujal řízení pražské opery.

     Nesvadba velice tíhnul k aristokracii, jejímž představitelům,včetně císařského dvora, věnoval řadu svých skladeb. V české společnosti si tím pochopitelně vytvořil nepřátele, kteří mu práci v Praze nakonec znemožnili. Proto se v r.1859 vzdal řízení pražské opery a odjel do pruského Berlína, z kterého zajížděl občas do Vídně řídit opery. Do Čech se už nikdy nevrátil a přerušil s nimi veškeré styky. V dalších letech 1861 až 1864 působil v Hamburku, pak odešel jako dvorní kapelník do Darmstatd v Hessensku, kde zůstal až do konce života.

     Zemřel 20.června (20.května?) 1876 v Darmstad a byl pohřben na tamním městském hřbitově.

Fotografii Josefa Hamáčka Nesvadby se nám bohužel nepodařilo najít. Pokud by někdo ze čtenářů o fotografii věděl, prosíme o kontakt na e-mail autora nebo do redakce Rajnetu. Děkujeme.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 19.4.2024 18:41:40 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------