Vozíčkářům se otevře vyhlídka na Kapelníka

*  moh - 20.4.2003

Vozíčkář     Jiří Jiroudek je velkým turistou a přitom je to člověk upoutaný na invalidní vozík. K jeho vynikajícím výkonům patří opakované výjezdy na vrchol Ještědu.

     Několikrát v roce ho můžete potkat, jak se svým ručně poháněným vozíkem projíždí také po turistických cestách v Českém ráji. Zvláště si pochvaluje rovné terény a vhodné cesty kolem Lázní Sedmihorek.
     Jiří Jiroudek působí v informačním centru Magistrátu města Liberce, jako poradce pro hendikepované lidi. V posledních letech spolupracuje také s libereckou firmou Geodézie ČS, na přípravě a vydávání cykloturistických map, kde jsou uvedeny také trasy pro vozíčkáře. Nám se pochlubil, že si všechny projel na vlastní "ruce." Podle barevného odlišení turista na mapách pozná obtížnost terénu. Modré cesty jsou lehké, zelené středně těžké a náročné trasy jsou v barvě červené. Jiří Jiroudek se nám svěřil, že se do Českého ráje v nejbližších dnech zatím nechystá, ale určitě si nenechá ujít obvyklou projížďku z hradu Valdštejn směrem k Hrubé Skále. Vždyť tamní starosta Josef Novotný mu slíbil, že vyhlídka na skalní útvar kolem Kapelníka bude letos zpřístupněna i pro lidi upoutané na invalidní vozík.
Foto: Jiří Jiroudek z Liberce při svých výletech ujede na invalidním vozíku desítky kilometrů.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 19.4.2024 2:47:39 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------