Osobnost, kterou bychom měli znát

*  Talli - 8.2.2003

Ilustrační obrázek Lomnice nad Popelkou - Dnes, osmého února 2003 si připomínáme 212. výročí narození lomnického rodáka, hudebního skladatele Františka Doubravského. Po dlouhá desetiletí stál tento hudební skladatel mimo „pole zájmu“ hudebníků, a to přesto, že ve své době byla jeho díla velmi často hrána zejména v lomnickém a novoveském kostelním kůru a jeho skladatelská činnost je nesmírně rozsáhlá.

František Doubravský se narodil 7.2.1790 v Lomnici nad Popelkou v učitelské rodině hudebního skladatele, varhaníka a ředitele chrámové hudby Ferdinanda Václava Doubravského. Rodinné prostředí „poznamenalo“celý Františkův život. Vystudoval a stal se učitelem. V letech 1817 –1819 působil v Mladé Boleslavi. O rok později se vrátil do rodné Lomnice a byl ustanoven varhaníkem ve zdejším Kostele sv.Mikuláše.

V roce 1822 se stává „spoluředitelem“ a po otcově smrti ředitelem chrámové hudby. Téměř 50 let se Fr. Doubravský věnuje hře na varhany v mikuláškém kostele, vykonává náročné učitelské povolání a je na malém městě nositelem kulturní osvěty. Po založení pěveckého sboru Bořivoj (1862) vyučuje zpěváky a připravuje je pro činnost ve sboru.

Ilustrační obrázek František Doubravský zemřel dne 28.4.1886 v městském divadle v Lomnici nad Popelkou při velkém koncertu.

Skladatelská činnost tohoto autora je velice rozsáhlá. Díky pečlivosti F.Doubravského který si každou dokončenou skladbu průběžně zapisoval do „katalogu“ nadepsaném samým autorem jako „Poznamenání musikálijí, jenž pro chrám Páně a jinou potřebu smyslel a sepsal Frant. Doubravský,učitel a spoluřiditel choru v Lomnici“ . Tento katalog obsahuje 16 listů. V pečlivě vedeném seznamu , rozděleném do 10 oddílů jsou zapsána nejen duchovní skladby, ale také polky pro flétnu, symfonie, koncert pro housle a další skladby.

Přesto je velká část díla Františka Doubravského do dnes neznámá. Souhrou náhod se originál notových záznamů části díla tohoto autora dostalo v roce 1996 ke členům sboru Collegium musicum Český ráj. Některé skladby byly spartovány a realizovány Mgr.A Brázdilem a Doc.dr.Jiřím Zahradníkem,CSc.

V letech 1996 – 1998 provedl soubor Collegium musicum Český ráj některá díla Fr.Doubravského v novodobé světové premiéře. Rovněž soubor nahrál tyto skladby na dvě CD. V současné době je pro Českou televizi připraven medailon tohoto znovu nalezeného autora.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 19.4.2024 22:01:09 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------