Poznejte peklo v Ráji a ráj v Pekle

*  Talli - 8.10.2002

     Čertoryje - Bývalý odborářský areál Čertoryje poblíž Věžáku získal na počátku letošního roku nové nájemce. Ti se chopili nezvyklého místního názvu a na poslední zářijový víkend svolali do Čertoryjí První tradiční čertovský festival. Tak jsme na čerty a čertíky zajeli podívat.

     „Pro děti z okolí i z dáli jsme spolu s občanským sdružením Exes připravili soutěž o nejlepší masku čerta,upravili jsme dětské hřiště a nachystali další čertovská překvapení,hry a soutěže.Součástí dne je také návštěva čertíků na Informačním středisku CHKO tady na Věžáku. Potom přijdou pohádky a čertovský rej,“ shrnul stručně program festivalu vrchní čerti,jinak nájemce areálu Ing. Petr Neumann.

     A bylo se opravdu na co dívat. Pohádku O princezně Čárypiše zahráli divadelníci z Přepeř. Děti nadchl Honza, který přijel na opravdovém bílém koni. Pohádku o souboji dobra a zla zašermovali také Rytíři Turnovského meče i v jejich vystoupení pobíhal čert a také hřměla píšťala. Pak už došlo na vyhlašování nejhezčích čertíků. Každé z dětí si nakonec odneslo nějakou tu sladkost a některé si dokonce pohladily opravdové čertí vidle. Prý aby je přešlo zlobení.

     Večer hrála k poslechu a především divokému čertovskému reji čertovská kapela. „Do budoucna připravujeme Čertíka horolezce. Podívejte se na naše krásné okolí. Proto jsme se Správou CHKO Český ráj a horolezci domluveni na výuce horolezectví, přípravných trasách pro adepty toho sportu a připravujeme další, pochopitelně čertovská, překvapení,“ rozloučil se s námi za spokojené pořadatele pan Neumann.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 19.4.2024 6:39:00 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------