Oblíbená železniční trať

*  Talli - 25.9.2002

Ilustrační obrázek „Zas žloutne zem s stromy svlíkaj listí, rána jsou chladný a slunce nezná stín… blíží se den, kdy nejsme si moc jistý, až vlak zahouká, že neodjedeme s ním …“ Tento úryvek známé písně mne napadá každý podzim, kdy se barví listí stromů a v časným podzimních mlhách se nese do dálky houkání vlaků. Ono cestování po železnici má své kouzlo. Právem jsou vlaky spojovány s vůní dálek a cestováním. Když se řekne vlak, zvedne se kdesi hluboko v nás touha po cestách.

Mnohým se vybaví chvíle dětství, kdy republiku ještě křižovala „Čouda“ (omluvám se všem odborníkům na železniční dopravu za tento neodborný název, převzala jsem ho ode svého tatínka, pro kterého Čouda byla každá parní lokomotiva bez ohledu na tip či značku). Také mou první jízdu vlakem provázela ještě parní mašinka a do dnes na ty chvíle s láskou vzpomínám. Přiznám se vám, že do dnes velmi ráda jezdím vlakem. Jsou sice věci, které mne trápí … špinavé vlaky, silně znečištěné interiéry vagónů, okna s přes vrstvu špíny jen těžko průhledná, plné odpadkové koše, znečištěná WC apod. Každý, kdo v posledních několika letech cestoval po železnici to jistě zná na vlastní kůži a můj výčet by dokázal něčím doplnit. Naštěstí se tyto potíže nevyskytují v každém vlaku. A tak zůstává železnice vyhledávaným dopravním prostředkem.

Ilustrační obrázek V našem kraji protíná železniční trať Pardubice – Liberec krásné přírodní scenérie. Zejména trať Semily – Turnov je mimořádně turisticky atraktivní. A v chladných podzimních dnech nám může cesta po této trati hezky zpestřit třeba rodinný výlet. Děti milují zdejších šest tunelů. Dospělí obdivují divukrásné pohledy na krásy přírody. Všimli jste si někdy co vše můžeme obdivovat z oken vlaku?

Mezi Semilami a Železným Brodem se na pravo otevírají nezvyklé pohledy na údolí Jizery, od Líšného máme po pravé straně panorama Suchých skal. Samostatným rájem pro oči je úsek procházející Malou Skálou. Silueta hradu Frýdštejn, Pantheon, řeka Jizera a Kantorkovy varhany. Celkový dojem pokazí před tunelem neskutečné množství odpadků válejících se podél trati.

Za tunelem se nám otvírá pohled na meandr Jizery a zlatavě zbarvenou přírodní rezervaci Bučiny u Rakous i s jejím příkrým skalním defilé. V Dolánkách nás zdraví Dlaskův statek a těsně před Turnovem zámek Hrubý Rohozec. Velmi pěkné je také panoráma Turnova se spoustou věží a věžiček.

Tak vidíte, obyčejná jízda vlakem a co jsme při ní mohli obdivovat krásných míst. Tak šťastnou cestu.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 18.4.2024 19:34:18 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------