Pekařova brána

L.  Sluka - 13.8.2002

Pekařova brána     V Českém ráji je mnoho míst, která zůstávají většině turistů utajena. Jedním takovým místem je i Pekařova brána a nedaleká rokle, kde došlo počátkem 20. století k tragické události.





V době, kdy byla stavěna silnice sestupující z obce Lažany narazili stavitelé na skálu, která byla překážkou v další stavbě. Skála – místními obyvateli nazývaná „Mnich" -Pekařova brána však nebyla odstřelena a zlikvidována, aby ustoupila stavbě silnice. Byl v ní v šířce silnice vytesán otvor ve tvaru gotického oblouku a stavba silnice mohla pokračovat.

Stavitelé však nezapomněli ani na schody vedoucí na vrchol skály nad silnicí. Poutníci Českým rájem tedy mohou pohodlně spočinout na skále a sledovat byť jen malý provoz na silnici procházející skálou.

Protože těmito místy vedla původně turistická stezka z Kosti na Valdštejn – Pekařova Pamětní deskastezka, pojmenovaná po českém historiku PhDr. Josefu Pekařovi, byl průchod ve skále pojmenován Pekařova brána.

Pekařova brána je přístupná pěšky i autem a je dokladem důvtipu, šikovnosti, ale i dřiny našich předků.

Místo pod Pekařovou bránou - nedaleká rokle – bylo v minulosti svědkem tragické události. V roce 1915 zde zahynul lesní z Troskovic, který byl nešťastnou náhodou zastřelen svým kolegou, jenž uklouzl na konci rokle a při pádu došlo k výstřelu z jeho pušky. Tuto událost připomíná pamětní deska umístěná na skále na konci rokle.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 28.3.2024 22:18:39 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------