Svatojánská postýlka

*  Talli - 22.6.2002

Svatojánská postýlka V pondělí 24.6. si připomeneme svátek svatého Jana. O čarovné svatojánské noci se vypráví řada pověstí.





Rozkvétá čarovné kapradí , otevírají se poklady. Na Vysocku se k tomuto svátku váže půvabný zvyk – Svatojánská postýlka.

Stlala se z devatera bylin, které se skládaly na ošatku, do pekáče, do korýtka a pod. Většinou to býval vopich (libeček), pupava, mateřídouška, Svatojánská postýlkasvatojánské kolo (kopretiny), anýz, celník (jitrocel kopinatý), heřmánek, hořký jetel, pukavčí (silenka) a ještě jiné byliny a koření, to podle zvyku každé domácnosti. Všechny tyto byliny se v chalupách sušily a dávaly se na půdu a v případě potřeby se jimi léčili lidé nebo dobytek. Svatojánská postýlka se snopečky bylin se přikrývala ubrouskem, pokládaly se na ni svaté obrázky a v noci na svatého Jána se dávala pod stůl nebo pod židli. Ještě se k ní stavěla soška tohoto světce. Svatojánskou postýlku měly většinou na starosti děti a ty ráno po čarovné noci nacházely kolem postýlky drobné sladkosti – většinou to býval perník.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 29.3.2024 10:55:36 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------