Hrad Trosky je zahalen černým suknem

L.  Sluka - 28.12.2001

Kastelán pan Ladislav TomášJeden z nejnavštěvovanějších českých hradů a symbol Českého ráje - státní hrad Trosky je nyní symbolicky zahalen černým suknem.






Všechny zaskočila smutná zpráva, že známý a obětavý správce hradu Ladislav Tomáš tragicky zahynul. Zemřel při dopravní nehodě krátce před Vánoci, když jeli společně s manželkou novým vozem Opel Agila. V Bělé u Libštátu vjela řidička zatím z neznámých příčin na velmi přehledném přejezdu pod přijíždějící manipulační vlak. Vážně zraněná žena je v obětavé péči lékařů a sestřiček na oddělení ARO v jilemnické nemocnici. Kastelán Ladislav TomášLadislav Tomáš, který na hradu sloužil osm let, bude navždy spojován s nejúspěšnějším obdobím Trosek. Romantickou zříceninu nyní ročně navštěvuje až 136 000 návštěvníků z celého světa. Proti názoru některých památkářů například prosadil schodiště, umožňující turistům vystoupat až na známou věž Baba. Hrad je v noci nasvícen působivým osvětlením. Mnohé další stavební a restaurační práce budou Ladislavu Tomášovi připisovány.
Kastelán měl skončit práci posledním lednem, a proto si od léta připravoval svého nástupce Mgr. Lubomíra Martínka, který před tím 17 let působil jako správce zámku Chlumec nad Cidlinou. Ladislav Tomáš obětavě provázel návštěvníky hradu po celé sezóny.V některých dnech to bylo podle jeho slov až neúnosné. V hlavní návštěvnické sezóně vystoupá na hrad během dne až 1 600 zájemců a při některých kulturních akcích skoro 2500 lidí.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 24.4.2024 6:24:41 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------