Kopicův statek - přírodní sochařská galerie

*  Talli - 20.11.2001

Kacanovy – Zimní čas láká mnohé k procházkám. Pokud vaše kroky povedou Hruboskalským skalním městem, zavítáte jistě také ke Kopicovu statku a navštívíte přírodní sochařskou galerii v údolí pod ním. Lokalita, na které stavba stojí se jmenuje Kacanovy – Vrcha.

Vlastní budova dnešního Kopicova statku se dříve jmenovala Jirošova chalupa nebo se s ní setkáváme v literatuře pod názvem Jirošova rychta č. p. 64. Je to uzavřená usedlost dvorcového typu z konce 18. století. Do čtyřbokého dvora se vjíždí dvěma vyklenutými branami z pískovce. Ty měly za úkol bránit vstupu nezvaných hostí. Dvorec je oblíben filmaři. Snad nejznámější pohádkou, která se z části filmovala právě tady, je Princ Bajaja.
Před statkem stojí socha svatého Jiří (dnes je na místě pouze podstavec, socha je v opravě). Jedná se pravděpodobně o dílo Jana Chládka mladšího a je datována do roku 1806. V osmdesátých letech 19. století byla na přání majitelů statku, manželů Františka a Jedna z mnoha plastik pod Kopicovým statkem. Foto:L.SlukaPetronily Jirošových postavena na nový, masivní podstavec. Ten zhotovil v roce 1884 Josef Zeman z Tatobit a ozdobil jej čtyřmi reliéfy: Kristus v Getsemanské zahradě, sv. Petronila a sv. Felikula, sv. Máří Magdaléna a čtvrtý je zobrazením sv. Anny. Na soklu jsou nápisy: „Ku cti svého patrona založil Jiří Jiroš roku 1806." „Ku vzpomínce na jeho rod nově opravili manželé František a Petronilla Jirošovi roku 1884. Pracoval Jos. Zeman z Tatobit." „Péčí památkového úřadu pro Věru a Vojtěcha Kopice opravil A. Hrdlička r.1948." (reprodukováno).
Posledním majitelem byl právě výše zmiňovaný Vojtěch Kopic. Asi poslední lidový kameník našeho kraje. Víme, že se narodil roku 1909 ve Vadíně u Havlíčkova Brodu, ve věku osmi let osiřel a bydlel potom u tety v Turnově. V roce 1932 se oženil s Věrou Holubovou z Vrchů a spolu s ní pobýval na statku až do smrti v roce 1978. Vojtěch Kopic se inspiroval dílem známých lidových umělců a v údolí pod statkem vytvořil ojedinělou přírodní galerii, ve které zříte plastiky z českého bájesloví i postavy z autorova současného života. Součástí díla jsou také nápisy na skalách, které poutníkům zvěstují co nebo koho, ta která postava znázorňuje, případně při jaké příležitosti bylo dílo zhotoveno. Dokud pan Kopice žil, občas některé zvídavé návštěvníky svým „královstvím“ provedl. Procházka tímto kouskem Českého ráje se pak protáhla na několik hodin (osobní zkušenost autorky).

Prameny:

J. V. Scheybal, Jana Scheybalová , B. Jakoubě - Kraj kolem Jizery
Od Ještěda k Troskám č. 1, prosinec 1994

Související článek :Kopicův statek II – tip na výlet



--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 20.4.2024 15:28:32 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------