Než zacinkáte karabinou aneb malé připomenutí pravidel horolezecké činnosti

*  Talli - 30.4.2001

Ilustrační foto. Foto : Jan KolářVážení čtenáři, když Bůh tvořil svět nadělil našemu kraji požehnaně skal a skalních měst. Při pohledu na mapu mi dáte jistě za pravdu. Suché skály, Klokočské a Betlémské skály, Hruboskalské skalní město. Borecké skály…Dnes využíváme tato přírodní bohatství ke svému odpočinku.

V posledních letech se hodně rozmáhají nejrůznější pobyty jejíchž součástí je horolezecký výcvik. Jistě, je to krásné vystoupat vlastními silami na vrchol skály, nechat zápis ve vrcholové knížce a splývat s krajinou nebo si připadat jako sám stvořitel. Ale jako každý sport, má i horolezectví svá pravidla. Dovolte mi pro osvěžení citovat Rozhodnutí Okresního úřadu Semily, referátu životního prostředí ze dne 15.1.1997, kterým se stanovují podmínky pro výkon činnosti – provozování horolezectví- na území přírodní rezervace Klokočské skály a přírodní památky Borecké skály.

" ....1) horolezectví je povoleno provozovat pouze členům ČHS.( Českého horolezeckého svazu), členům členských organizací U.I.A.A.( Union Internationale des Associations d´ Alpinisme) a pro adepty horolezeckého sportu ,kteří sice nejsou členy uvedených organizací, ale jsou provázení alespoň jedním členem ČHS, který má horolezeckou klasifikační třídu "cvičitel", "instruktor", nebo "lektor". Ti všichni jsou dále v textu označováni jako "horolezci".

2) V PR . Klokočské skály není dovolena horolezecká činnost na věži Junák (Orlí hnízdo) a na hradu Rotštejně. V oblasti Zeleného dolu je horolezecká činnost povolena pouze v období od 1. 7. do 31. 10.

3) V PP Borecké skály je horolezecká činnost povolena pouze v období od 1. 7. do 31. 10.


4) Při horolezecké činnosti není povoleno:
a) jakkoli poškozovat a úmyslně měnit povrch skal (dřít skálu při manipulaci s lanem, rýt či vysekávat chyty, apod.),
b) používat jistící pomůcky porušující skálu (např. vklíněnce, frendry, hexentry)........k zajištění mezi kruhy lze používat pouze smyčky,
c) bez souhlasu příslušných orgánů státní správy a majitele pozemku odstraňovat na skalách dřeviny, nebo uvolněné kameny,
d) lézt za mokra a následujících 48 hodin po dešti,
e) osazování borháků a nýtů,
f) používání magnézia,
g) zkracování přístupových cest ke skalám,
h) slaňování pomocí stromů či keřů bez osazení trvalé smyčky, lezení v obuvi s tvrdou podrážkou poškozující pískovec (např.vibram).

5) Horolezci jsou povinni: Ilustrační foto. Foto : Jan Kolář1) prokázat se oprávněným kontrolním orgánům platným členským průkazem organizací uvedených v podmínce č. 1,
2) užívat k přístupu ke skalám turistické cesty - pokud to není možné, volit takové cesty, aby nedocházelo k poškození půdního povrchu a jeho následné erozi,
3 ) chovat se šetrně ke všem složkám zvl. chráněného území a zachovávat klid.

6) Správcové skalních oblastí, které pro PR Klokočské skály a PP Borecké skály jmenuje ČHS, odpovídají za řádné značení horolezeckých terénů a údržbu horolezeckých zařízení, včetně přístupových cest ke skalám a zajišťují kontakt mezi ČHS a orgány ochrany přírody.

Horolezectví bude provozováno v souladu s výše uvedenými podmínkami a obecně platnými právními předpisy......“

Zdá se Vám těch omezení moc? Každý kdo chce lézt, by měl umět vnímat skálu jako součást svého já. Pískovec je navíc velmi měkký. Proto by dodržování těchto pravidel mělo být pro každého horolezce samozřejmostí. Jsou věci, které dokážou přejít do krve a bez kterých nedokážeme žít. Prosím tedy respektujte skálu, její zvláštnosti a snažte se ji maximálně chránit v souladu s citovaným předpisem i svým svědomím.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 28.3.2024 10:43:13 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------