V KRČKOVICÍCH HASIČI KOLAUDOVALI OPRAVENOU ZBROJNICI

*  moh - 19.5.2013

HRUBÁ SKÁLA – KRČKOVICE : Sbor dobrovolných hasičů v osadě Krčkovice se v sobotu pochlubil zrekonstruovanou budovou hasičské zbrojnice. V současnosti tak mají všechny tři jednotky SDH v obci Hrubá Skála vytvořené dobré zázemí pro svoji záslužnou činnost. Mezi hosty kolaudace byl i poslanec Evropského parlamentu za ČSSD Robert Dušek, který krčkovickým dobrovolníkům pomohl se získáním krajské dotace na celkovou opravu této patrové budovy.

V krátkém vystoupení pochválil kronikář obce a někdejší předseda Místního národního výboru na Hrubé Skále Miroslav Brixí odvedenou práci místních hasičů. Přiznal, že nevěřil, že se jim to vůbec podaří. Budova byla postavená už v padesátých letech minulého století jako rodinný domek. Z počátku sloužila místnímu JZD, potom tu byl malý bytový prostor.

V posledních letech prošla požární zbrojnice celkovou rekonstrukcí, kterou si vlastními silami provedli sami hasiči. Starosta sboru Zdeněk Skolil vysvětlil, že postupně opravili střechu, komín, okapové svody, přistavěli záchody a žumpu. Nové jsou všechny rozvody vody, elektřiny a vnitřní omítky. V budově mají nyní společenské místnosti, kancelář, kuchyň, sociální zázemí a hlavně velkou garáž pro různé potřebné požární pomůcky a vybavení, včetně stařičkého vodního čerpadla. Celkem získali v posledních letech na svoji činnost přibližně 960 tisíc korun.

V osadě Krčkovice je v současnosti na 60 členů SDH. Mezi tahouny se čítá přibližně desítka dobrovolníků, jak z řad osadníků, tak i chalupářů. Za hasiči je vidět i jiná práce, podíleli na rekonstrukci návsi, včetně místní kampličky. Také dvě drobné sakrální památky se podařilo v Krčkovicích ošetřit a doplnit. Jednu z nich na návsi přemístili, protože kořeny rozložité lípy křížek nebezpečně nadzvedávaly. V restaurování měli - mimo jiných - hlavně prsty Ivan Kunetka s Láďou Řípou. Při příjezdu od Hrubé Skály je také vidět nově vysázená alej stromů.

Součástí kolaudace bylo i přátelské posezení s malým občerstvením, včetně točeného piva.
(moh)

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 18.4.2024 19:40:44 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------