Dobrácký drak na Troskách s jarem ožívá

*  moh - 19.4.2013

Troskovice – Dvouhlavý drak na venkovní terase v Hotelu Trosky s lepším počasím pomalu ožívá. Zatím ještě pořádně nesupí, ale už netrpělivě čeká, až bude moci po dlouhé zimě ukázat , co umí...

Zastihl jsem číšníka Adama Lindovského, jak pečlivě kontroloval jeho vnitřnosti - dračí ohniště. Stvořitel draka akademický sochař Jaroslav Marek z Turnova dal svému dobráckému drakovi do vínku hned dvě ohniště. Jedno má na opékání a různé grilování, a to druhé zásobuje udírnu horkým dýmem na vylepšování chuti různých masových dobrůtek.

„Chystáme se na velkou svatební hostinu, a to už bude náš drak pořádně opékat kýtu,“ svěřuje se pan Adam a přitom dál kontroluje rošty ohniště.

Provozní hotelu Stanislav Macoun k tomu doplňuje, že hotel nyní obývají školáci ze základní školy ve Všehrdově ulici v Lovosicích. V Českém ráji jsou na škole v přírodě a při mé středeční návštěvě byly právě ve válečném muzeu v Újezdu pod Troskami. Pro jejich jídelníček nemuseli dobráckého pomocníka ještě probouzet. Ovšem během turistické sezony nabízí víceúčelový drak své kulinářské služby i dalším návštěvníkům hradu Trosky.

Kovář a někdejší pedagog turnovské Šperkárny Jaroslav Marek vedle dvouhlavého draka vykoval pro celý hotel ještě ozdobné, ale účelné mříže do oken.
(moh)

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 25.4.2024 22:17:34 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------