Festival Buddhové v Českém ráji

L.  Sluka - 28.2.2013

Turnov, 14. - 29. 3. 2013 – Co mají společného jogíni v horách dalekého Tibetu a soudobí praktikující buddhismu na Západě, vám v průběhu dvou týdnů přiblíží výstava Prostor mysli umístěná na náměstí Českého ráje. O životě laických praktikujících a buddhistických metodách pohovoří cestující učitelé, kteří se intenzivně věnují tibetskému buddhismu již řadu let. Přednášky doprovodí promítání filmů „Hledání starého Tibetu“ a „Wintertour“ s následným prostorem pro dotazy. Přednášky a projekce se uskuteční v kinosále KC Střelnice. V rámci dne otevřených dveří bude rovněž možnost navštívit místní centrum tibetského buddhismu Diamantové cesty a vyzkoušet si krátkou meditaci.

Rozhovor s pořadateli festivalu

Co vás vedlo k uspořádání festivalu právě v Turnově?

Buddhismus Diamantové cesty už několik let obohacuje naše životy, a proto jsme se rozhodli podělit se o inspiraci s obyvateli Turnova. Meditační skupina praktikujících buddhismu Diamantové cesty vznikla v našem městě v roce 2005. Prakticky to vypadalo tak, že se sešli dva kamarádi, kteří se setkali s touto školou tibetského buddhismu na různých kurzech a přednáškách. Na základě toho si pak pronajali první prostory určené ke společné meditaci. Za nedlouho se k nim přidali další praktikující, kteří se scházeli jinde nebo meditovali doma. Před rokem se skupina přestěhovala do větších a vhodnějších prostor v Markově ulici.

Jak může buddhismus změnit život člověka?

Život jako takový se nijak nemění, mění se spíše jeho prožívání a pohled na něj. Buddhismus je vlastně umělým pojmem, kterým označili západní cestovatelé Buddhovo učení a jeho praktikující. Toto učení ve skutečnosti v překladu z původního znění znamená „jak se věci mají“. Tím se vysvětluje, proč není třeba nijak radikálně měnit svůj život. Cílem buddhismu je plný rozvoj lidského potenciálu. Praktikující rozvíjí díky práci s myslí, správnému pohledu a jednání svoje prožívání v každodenním životě. Znamená to, že jen my sami, nikdo jiný, jsme zodpovědní za své štěstí či neštěstí.

Jak se vlastně dostal buddhismus na Západ?

Buddhismus Diamantové cesty linie Karma Kagjü je jedním ze tří směrů, které předal Buddha Šákjamuni. Šířil se 1500 let v Indii, pak 1000 let v Tibetu, kde vznikly čtyři hlavní školy, mezi nimi i škola Karma Kagjü, v jejímž čele stojí Karmapa, v současnosti 17. Karmapa Thinlä Thaje Dordže. Jeho předchůdce, 16. Karmapa Rangjung Rigpe Dordže, se v 60. letech setkal s mladými manželi Hannah a Olem Nydahlovými, absolventy univerzity a zároveň stoupenci hnutí hippie z Dánska. Karmapa v nich rozpoznal autentické učitele (tib. lama) a pověřil je spolu s několika tibetskými lamy přenosem Buddhova učení na Západ, kde pro něj v té době začaly vznikat příznivější podmínky. V České republice je buddhismus Diamantové cesty linie Karma Kagjü první náboženskou společností buddhistů, která je registrována Ministerstvem kultury ČR.

Více najdete na www.bdc.cz

Program festivalu

14.3. 17h vernisáž výstavy (náměstí Českého ráje)
19.3. 19h přednáška „Buddhismus na Západě“, Karel Trachta
        20h film „Wintertour“, T. Barudin, K.Zerebiec (Pol. 2012, 50min)
20.3. Den otevřených dveří v Centru Buddhismu Diamantové cesty (Markova 9)
        v 11h, 17h a 20h krátká meditace s vysvětlením
26.3. 19h přednáška „Meditace“, Karolína Pospíšilová
        20h film „Hledání starého Tibetu “, M. Przyjemska, T. Schmidt (Něm. 2007,76 min)

Přednášky a projekce proběhnou v kinosále KC Střelnice. Vstupné na přednášky 70 Kč, studenti 50Kč.

Karel Trachta (1973)

Karel přijal útočiště u lamy Oleho Nydahla v roce 2002. Od roku 1997 podniká v oboru „rozpojování hornin výbuchem“. Dále se věnuje architektuře, jejíž studia ukončil na TU v Liberci v roce 2005. Od tohoto roku také působí z pověření lamy Oleho Nydahla jako cestující učitel. V současnosti u nás působí dvanáct českých učitelů buddhismu – laických praktikujících, kteří pravidelně jezdí přednášet do všech našich center, ale i do center po celém světě.

„Bytosti prostě touží po štěstí a chtějí se vyhnout utrpení. Co pro to máme udělat? Rozpoznat podstatu mysli, vědět, jak funguje svět.“

Karolína Pospíšilová (1979)

Karolína je absolventkou poradenské psychologie (Counseling psychology - The person-centered approach) na anglické univerzitě The Grimsby Institute and University Centre. Dále vystudovala sociální vědy a psychologii na univerzitě The Open University. V současné době je Karolína aktivní v projektu Happiness Consulting jako zakladatelka metody a programu Awareness Inteligence,(Vědomá Inteligence). Její zkušenost a praxe je dále obohacena více než třinácti lety vlastního meditačního tréninku. V rámci své osobní meditační praxe strávila dva roky na intenzivních meditačních odosobněních. Zkušenosti získané studiem a meditačn&ia cute; praxí předává Karolína již tři roky jako autorizovaná učitelka meditace.
„Je naší povinností žít šťastné životy a umožnit ostatním, aby totéž prožili i oni. Pokud se nám to podaří, nebudeme litovat.“

Hledání starého Tibetu

Je to poprvé, co tým dokumentaristů pronikl tak hluboko do spirituálního srdce Tibetu. Film nás vede výpravou zpět v čase do nejodlehlejších míst tibetských Himalájí, kde se zdá, že se zastavil čas. Mocná místa Východního Tibetu jsou posledními na světě, kde člověk může potkat živý odkaz nejvyšších učení Buddy Šákjamuniho – Diamantové cesty jogínů. Použitím tisíce let starých metod jogíni transformují ztuhlé představy o realitě a překračují přírodní zákony.

Wintertour

Dokument “Wintertour” je prvním dílem čtyřdílného dokumentárního cyklu věnovaného historii a rozvoji buddhismu Diamantové cesty na západě. Formou archivních záběrů líčí každoročně pořádanou rozsáhlou cestu vlakem Lamy Oleho a jeho žáků skrz celé Rusko. Je založen na rozhovorech s Lamou Olem o začátcích a současné situaci buddhismu Diamantové cesty na Západě.

Patricie Štreglová

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 18.4.2024 12:17:22 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------