Mravenci vykonali dílo zkázy

*  moh - 1.11.2012

KARLOVICE – Díky zájmu obecního úřadu získal Český ráj v sobotu 27. října další obnovenou drobnou památku - výklenkovou kapličku. Není moc na očích , stojí ukrytá ve stráni a hlavně dosti stranou od turistických cest. Našli by jste ji v části osady Svatoňovice-Kozice, kde se říká pod Vrabčinou.

Sobotní odpoledne jsme se k ní prošlapávali mokrým sněhem, který stále drobně padal. Kaplička svítila bílou barvou obnovené omítky, nová je kovaná mřížka, která výklenek se soškou světce uzavírá.

Starostka Vlasta Špačková při malém obřadu zmínila dvouletou záchranu této stavbičky. Z historických záznamů se o jejím vzniku zatím moc nenašlo, ani zdejší hospodáři z rozvětvené rodiny Šťastných o ní záznamů nemají. Měly to objasnit dokumenty, které dřívější osadníci uložili do cínové schránky pod výklenkem. Ovšem příroda byla mocnější. Otvory s pozinkovanými víčky neodolaly všudypřítomným mravencům, kteří doklady svým dalším dílem zcela zničili...

Starostka však uvedla, že v těchto místech kaplička určitě stála už před rokem 1843, protože je uváděna ve starých mapách. Zdejší krajina i lidé tehdy patřili od r. 1821 pánům z Hrubé Skály - Aehrenthalům. Mimo jiné jsou v té době založné lázně v Sedmihorkách (Vartemberku). Kaplička patřila ke stavení čp. 10 rodiny Šťastných, rod zde sídlí od r. 1909. Jejich statek byl přestavěný o rok později a tašky ze střechy se našly i na nedaleké kapličce...
Podnět na opravu kapličky vzešel od Františka Rysky, později převzala iniciativu obec. Hlavní práce provedli pánové František Butor ze Hnanic a Martin Podlipný ze Svijanského Újezdu. Mřížku vykoval Pavel Palarčík. Na místo původní schránky je pod výklenkem uložená nová - doplněná dobovými dokumenty. Neschází ani metanolu prostá moravská slivovice.

Řídící učitel ve výslužbě Jaroslav Štastný z Tatobit a chatař Ing. Jaromír Pekař, místostarosta Turnova - na své náklady pořídili repliku sv. Jana Nepomuckého. Je z umělého kamene a bude snad lépe odolovávat rozmarům přírody. Sošku celou dobu nesl Josef Typlt, který ji nakonec pietně uložil do výklenku. A paní Vlasta namazala zámek a kapličku uzavřela. Uvažuje se, že by v její blízkosti mohl být ukrytý bod pro vyznavače mezinárodní hry přírodě - „geokešingu.“ Tím by s k ní dostalo víc lidí…

Pan Šťastný poděkoval obecímu úřadu a starostce a přítomné pohostil vynikající slivovicí, kterou navíc ošetřili jeho včely.

Vlasta Špačková ještě připomněla, že obec lets ošetřila i další lidovou památku poblíž obydlí přáslavického zvoníka a kostelníka Slávka Tupáčka.
(moh)

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 19.4.2024 0:09:54 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------